Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HYBRIDSERIER (30.07.06 )

Av: Frank Flæsland

I det siste er det kommet ut flere såkalte «hybridserier» som er en blanding mellom vanlige bøker og tegneserier. Noen av disse heller mot billedbøker, med illustrasjoner i rikt monn, mens andre har lange sekvenser med tekst, avbrutt av vignetter og enkelte seriesider. Noen likner mye på klassiske serier som «Vangsgutane» og «Bustenskjold», der ord og bilder er mer separert enn det som er vanlig i dag. Hvor vi plasserer hybridseriene i forhold til “rene” tegneserier vil altså kunne variere.

Taynikma
Bok 1-4.
Schibstedforlagene. Kr. 49,50, (Bok 1: 19,50)

En av disse hybridene er den danske serien «Taynikma» av Jan Kjær og Merlin P. Mann. I skrivende stund er det kommet fire bøker på norsk, «Mestertyven», «Rottene», «Soltårnet» og «De glemte katakombene».

Serien ser ut til å være beregnet på et yngre publikum, ca. 1-5 klasse, og har bilder eller bildesekvenser på hver side, med utfyllende tekst i lett lesbar skrift rundt disse. I så henseende er den mer lik tegneserier enn bøker,. Tegningene er i en manga-lignende stil, og i hver bok er det 4 sider med «tegneskole», som tar opp ulike emner som: Hode, Hender, Våpen, Farger, Skisser og liknende.

Serien utspiller seg i det oppdiktete landet Tayklania «sør for fjellene og nord for havet» der 4 klaner styrte landet sammen. Senere ble det konflikter mellom disse, inntil en trollkvinne, kalt «Fyrstinnen» drepte 3 mestere fra hver klan og har ved seriens start vært enehersker i 100 år. Unggutten Koto får en sentral rolle i kampen mot henne, noe han ikke aner noe om da han i starten reiser til byen for å skaffe penger til familien sin.

I denne og de neste bøkene treffer han både venner og fiender, og lærer mer om sine egne krefter underveis. Også hans «Taynikma» hjelper til her, dette er en slags kreftforsterker som i Kotos tilfelle forsterker «skyggekraften» hans. Bøkene er lettleste og har rikelig med spenningsmomenter, samtidig som figurtegningene er ganske enkle. Heldigviser det innlagt momenter som gir fortellingene mer dybde underveis, så det ikke blir bare «gode» og «onde» personer, men også en del nyanser på disse.

Anbefales for alle med barn i den aktuelle aldersgruppen.

Stall Nordlys, bok 1 “Ildens Gave”.

Tekst: Noomi Herbert og Lena Ollmark
Tegning: Åsa Ekstrøm
Cappelens Forlag, 49,50.

Dette er en eventyrserie for jenter fra 3-7 klasse, som blander hester og magi med samer fra Nord-Sverige. Her er lange sekvenser med tekst, som blir frisket opp med vignetter og noen sider med ren tegneserier. Dette er under 1/5 av boken, så det er teksten som dominerer i disse bøkene. Tegningene er laget i jentemanga-stil av Åsa Ekström, og sidene er pyntet med “helleristninger” i hjørnene.

Serien begynner med å introdusere Andrea som nettopp har flyttet til Nord-Sverige med moren sin. Hun blir kjent med noen i klassen som driver med ridning og hester, som Andrea selv, Åse og Joakim. Disse liker ikke hverandre, med Andrea trekker begge med på ridetur i skogen. Og med ett har de og hestene deres blitt sentrum for magiske krefter…

Jeg er ikke sikker på om jeg helt liker denne blandingen av bok og serie, det blir liksom litt for lite av det siste, spesielt når tegningene er så “åpne”. Det blir litt lite igjen når du skal omstille deg til å lese en serieside midt i en lang tekstsekvens, for så å hoppe tilbake. Dessuten er det et par steder litt krøll med leserekkefølgen, det kan se ut som om dette er fordi oversettelsen kan bli litt lengre eller kortere enn den svenske originalen.

På den andre side kan dette være en spore til økt leselyst, der leseren blir “belønnet” med en lettlest serieside fra tid til annen, og i tillegg få se hvordan personene i serien ser ut. Jeg likte at det stod et kort avsnitt først i boken om at selv om personene rir uten hjelm på tegningene, er dette IKKE noe man gjør i virkeligheten.

Abadazad, bok 1, The road to Inconcievable
Tekst: J.M. DeMatteis
Tegning: Mike Ploog
Hyperion Books, New York.

Hybridbøkene er ikke bare et skandinavisk fenomen. Bokserien “Abadazad” fra USA har også blandet formatene, der vignetter og seriesider alternerer med tekstsider.

Abadazad er et magisk land som er beskrevet i en bokserie ala Narnia eller Oz, der “lille Martha” opplever spennende eventyr. Kate (“Ikke kall meg Katie!”) leser gjerne disse historiene for broren sin, Matt, helt til den dagen han forsvinner under en “gatefest”.

Fem år senere blir hun plutselig invitert inn av naboen, fru Vaughn, som etterhvert påstår at HUN var “lille Martha”, og at hun skal tilbake dit. Hun sier også at broren Matt også er der, men fanget av «The Lanky Man». Litt senere får Kate en magisk kule som fører henne til den magiske verdenen Abadazad, som ikke er HELT lik bøkene. Der begynner jakten på broren, som fortsetter i neste bok, «The Dream Thief».

Boken er laget som en “dagbok” til Kate, med skrivefeil, overstrykninger og innlimte bilder og «magiske» tegninger. Til og med hver enkelt side ser ut som en «bok i boken». I tillegg er det en lekker innpakning som gir boken et nydelig helhetspreg.

J.M. DeMatteis har tidligere laget seriemanus til serier fra Marvel (Spider-Man) og DC (Dr. Fate), og Mike Ploog har laget serien om “Julenissens Liv”, i tillegg til å lage storyboards til en rekke kjente filmer. Han tegner også serien om “The Stardust Kid”. Deler av historien har vært utgitt i serieform på forlaget “CrossGen” tidligere.

Siden bøkene er på engelsk, må leserne kunne dette, eller få oversatt historien. Serien er allers å anbefale på det sterkeste. Fra ca. 9 år og oppover, selv om tid ikke har betydning i Abadazad. Boken er nok enklest å få tak i via internett, men butikker som selger utenlandske tegneserier kan også skaffe disse.

divider
 1. Oppdatering:

  Taynikma kommer også med stive permer, her er to av bøkene samlet i hver utgave.

  Bok to av “Stall Nordlys” er også ute nå.


  Frank Flæsland    7. August 2006, 16:15    #
 2. Finnes det flere “Stall Nordlys” bøker å få tak i nå? Jeg har fått tak i Ildens Gave og Vindens Vei, jeg leter etter fler. Si ifra om dere har sett fler plis!


  Hege    24. June 2012, 17:31    #
 3. Cappelen Damm har utgitt 2 Abadazad på norsk.


  Øyvind B    25. June 2012, 09:31    #
 4. Jeg mener det kom 3 på norsk, på svensk er det 6 totalt i serien. (“Stall Norrsken”) så vidt jeg kan se.
  Se f.eks. denne siden

  Eller Åsa Ekstrøms hjemmesider

  Ellers er hennes blogg fra serieskole i Japan kanskje interessant for de som liker å tegne i Manga-stil.


  Frank Flæsland    26. June 2012, 09:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)