Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ABSURDITETER I KØ (11.03.07 )

Daniel Clowes byr på spenning og overraskelser i Som en silkehanske støpt i jern. Tegneserieromanen fungerer best etter flere gjennomlesninger.

Av: Kristian Hellesund

Handlingen starter i en pornografisk kinosal i Daniel Clowes’ tegneserieroman Som en silkehanske støpt i jern. Hovedpersonen Clay Loudermilk oppdager at ekskonen hans er blant skuespillerne i en bisarr, fetisjistisk film med underlig handling. Filmopplevelsen får Loudermilk ut på en reise for å få ny kontakt med eksen. På ferden kommer han ut for underlige hendelser og møter en rekke merkelige karakterer.

Opprinnelig ble Som en silkehanske støpt i jern publisert i de ti første utgavene av den amerikanske antologien Eightball, som for første gang kom i 1989. Senere laget Daniel Clowes Ghostworld, som både er filmatisert og utgitt i norsk språkdrakt.

Det er noe absurd over Som en silkehanske støpt i jern. Clay Loudermilk lever tilsynelatende i den virkelige verden, men han møter stadig surrealisme omkring seg. Blant annet har en venn av ham sjøkreps i øyehulen, en hund lever uten kroppsåpninger og en kvinne er kraftig deformert og med et fiskeaktig hode. Hendelsesforløpet har også besynderlige trekk. Det dukker stadig opp små sidesprang i handlingen, og det som ser ut til å være uvesentlige punkter i historien viser seg å være svært sentrale. Daniel Clowes vrir og vrenger på virkeligheten og skaper en marerittaktig tilværelse for Clay Loudermilk. Tilværelsen hans kombinert med absurde, overraskende vrier i handlingen gjør at Som en silkehanske støpt i jern blir en fortelling det er vanskelig å legge fra seg. Det er ikke hyggelig å se alt Loudermilk møter på, men man må nesten lese videre.

Som en silkehanske støpt i jern var en av fjorårets beste tegneserieutgivelser her hjemme. Det er en tegneserieroman som krever noe av sin leser, og det er ingen tvil om at Daniel Clowes’ verk fungerer best etter flere gangers lesning. Her er det alltid en ny detalj som dukker opp og gir nye grader av forståelse av handlingen.

Som en silkehanske støpt i jern
ISBN 978-82-91187-57-0
148 sider
198 kroner
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)