Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTASTISKE LANDSKAP (19.05.07 )

Masers Voktere er et praktverk innen europeiske fantasy-tegneserier. Men ikke be meg forklare handlingen.

Av: Trond Sætre

Massimiliano Frezzato er navnet til mannen bak dette verket. Et navn som er en ambisiøs og kunstferdig serieskaper verdig. Sjangermessig er Masers Voktere en krysning mellom fantasy og steampunk. Fantasy fordi handlingen finner sted i en fjern og litt diffus verden der bl.a. de fleste av dyre-og planteartene er fiktive. Steampunk fordi serien beskriver et primitivt samfunn som likevel har tilgang på avansert teknologi. Og det er en helt konkret grunn til dette: Handlingen foregår på planeten Koloni, som en gang var et senter for kultur, vitenskap og teknologi på høy nivå. Etter en langvarig krig mellom mennesker og dverger er Koloni blitt til en postapokalyptisk verden der bare små grupper av overlevende ennå bor. Seriens hovedpersoner er den gamle soldaten Zerit, som vokter den overlevende landsbyen Maser, datteren hans Erha og den omstreifende eventyreren Fango.

Frezzato er først og fremst en visuelt god forteller. Naturlandskapet er blendende vakkert, og kulturlandskapet er fantasifullt. Figurene er tegnet nokså realistiske, men har likevel mange karikerte trekk – Noe som ikke bare understreker seriens drømmeaktige setting, men også dens evne til ikke å ta seg selv for høytidelig. Kronen på verket er fargeleggingen, som virkelig gir tegningene dybde.

Denne norske utgaven er dessuten usannsynlig lekker. Seriehuset har valgt å trykke de to første albumene som ei bok. Ingen reduksjon (så vidt jeg kan se) er gjort i formatet – Og det skulle egentlig bare mangle, siden fargene og streken trenger størst mulig format for å komme til sin rett. I tillegg til de to albumhistoriene inneholder utgaven også en kortfattet ”sourcebook” med beskrivelser av seriens hovedpersoner, teknologi, dyr og geografi – Alt sammen med utsøkt detaljerte og fargesterke illustrasjoner, selvsagt.

Men tross i to historier og mye bakgrunnsinformasjon har jeg problemer med å følge med i handlingen; den er temmelig rotete. Flere ganger måtte jeg bla tilbake for å forstå hva som foregikk. Frezzato er heller ikke noen kløpper verken på karakterutvikling eller dialog. Kort sagt; han er helt klart bedre som tegner enn som forfatter.

Frezzatos tegninger er en fryd for øyet, og denne utgaven vil ta seg fantastisk ut i en hvilken som helst bokhylle. Men på manussiden er det tydelig rom for forbedringer.

Masers Voktere 1: Den Andre Månen / Dvergenes Øy
ISBN 82-8170-024-6
122 sider
249 kroner
Seriehuset

divider
  1. Jeg føler meg (m)assimilert!


    Quakeulf    19. May 2007, 15:19    #
  2. Jeg er enig i mye av Lurks ord om denne boken. Den er et praktverk, tar seg godt ut, har usannsynlig lekker kunst og flott “bakgrunnsmateriale”. Tråden er, som de aller fleste frankofile fantasialbum, vanskelig å følge, og av og til føler jeg at denne historietypen fungerer som en slags skole eller et kollegium, man må vokse opp med denne kulturen for å skjønne alle nyansene ved første blikk. Vår skolering innen denne seriekunsten startet godt med Tempo og ble noenlunde vedlikeholdt av danske og (noen få norske) albumoversettelser. Men etter at Norge stoppet denne tradisjonen på åttitallet (og danskene har stanset mye i senere tid) har denne skolen vår stoppet opp. Derfor er innholdet tyngre tilgjengelig og må jobbes med.

    Men dette er velkommen vare, tilliks med Egmonts Seriebibliotek (eller hva de kaller det).

    Et stort minus ved denne utgivelsen: rettskrivingen. Her er ufattelig mange stygge blødmer. I første setning på baksideblurbet kommer første skrivefeil, men det blir verre inni: mange dårlige vendinger, tungt språk, skrivefeil, grammatikkfeil etc. Vet ikke hvem som har utført dette, men her manglet det mye, dessverre.


    Spacedog    19. May 2007, 15:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)