Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KULTURRÅDET MED NYE TILDELINGER ( 8.06.07 )

Norsk kulturråd har gjennomført årets første tildeling til norske tegneserieutgivelser. Tor Ærlig, Jason og InkaLill er blant dem som kan se frem til statlig støtte.

Av: Kristian Hellesund

I rådsmøtet 6. juni vedtok Norsk kulturråd å tildele midler til ulike tegneserier. Støtten er gitt til både album- og hefteutgivelser. I tillegg er det delt ut penger til et serieskaperseminar i forbindelse med tegnseriefestivalen Raptus samt til to prosjekter initiert av Norsk kulturråd. Disse prosjektene er henholdsvis å presentere norske tegneserier i utlandet i 2008 samt et dramaturgiseminar i samarbeid med Norsk filmutvikling. Raptus har fått 56.500 kroner, dramaturgiseminaret tildeles 9.000 kroner mens tegneseriepresentasjonen bevilges 50.000 kroner. Det er Norsk kulturråd som opplyser dette på kulturrådets nettsider. Det går ikke frem av nettsidene hvilke forlag eller serieskapere som er involvert i å presentere norske tegneserier i utlandet.

Steffen Kverneland og Lars Fiske har fått den største tildelingen for et enkeltprosjekt. Sammen er de tildelt 70.000 kroner for Kanon 2. Utgivelsen kommer på No Comprendo Press. En annen tildelingsvinner er Anna Fiske, som har fått 64.000 kroner for to utgaver av tegneserieheftet Rabbel. Rabbel utgis også av No Comprendo Press. Bendik von Kaltenborn og forlaget Dongery er tildelt 50.000 kroner for Janus, mens InkaLill og InkaLill forlag har fått samme beløp for det sjette Miranda-albumet. Utgivelsen har fått tittelen De svarte alvene. Tidligere album i serien er gitt ut på Westwind forlag.

Jippi forlag har fått statstøtte for to titler. Risen som ikke hadde noe hjerte på seg av Tor Morisse er tildelt 48.000 kroner, mens Ugler av Martin Erntsen er bevilget 40.000 kroner. Schibsted Forlagene har fått støtte fra Norsk kulturråd til tre utgivelser. Jasons Jeg drepte Hitler støttes med 46.000 kroner, Torbjørn Lien får 35.000 kroner for Kollektivet, mens Karstein Volles utgivelse med arbeidstittelen Fakta fra verden 3 tildeles 30.000 kroner. I tillegg har Egmont Serieforlaget og Tor Ærlig fått 65.000 kroner for Tor Ærligs 90’s love songs, mens Karine Haaland tildeles 30.000 kroner for Piray Julen 2006 fra samme forlag.

Det er også delt ut kortseriestøtte. Egmont Serieforlaget er tildelt 14.000 kroner for tegneserier i 1. halvårs utgivelser av Nemi. Forlaget har også fått kortseriestøtte på henholdsvis 8.000 kroner og 11.000 kroner for serier i Ernie og Pondus. I tillegg har Laksevåg forlag fått 14.000 kroner i kortseriestøtte for Fleip nr. 1-7.

Les mer om tildelingene hos Norsk kulturråd:
http://www.kulturrad.no/tildelinger/litteratur_/tegneserier/2007/

Serienett gjør oppmerksom på at artikkelforfatteren er redaktør for tegneserieantologien Fleip.

divider
 1. At vi må i det hele tatt gi ut statlig støtte for at serietegnere skal kunne klare seg oser av kommunistisk tankegang og en helt tilbakestående skattepolitikk.


  Quakeulf    8. June 2007, 19:27    #
 2. Bra at serietegnerne får offentlig støtte. Dette er en av de støtteordningene jeg støtter fullt ut. Tror ikke det er skattepolitikkens feil at folk ikke bruker nok penger på gode tegneserier. (Tror jeg skal bruke Miranda-album som julegaver i år.)


  Øyvind Braaten    8. June 2007, 21:04    #
 3. Hva mener du, Quakeulf? Ønsker du at norske serieskapere ikke skal kunne klare seg (noe som vil bety at de slutter å utgi serier)? Merkelig uttalelse fra en som jeg går ut fra er glad i tegneserier og som ønsker at det skal bli utgitt tegneserier her i Norge.


  Tommy Kvarsvik    8. June 2007, 22:38    #
 4. Har Westwind gitt opp Miranda?


  Jon Løvstad    8. June 2007, 23:04    #
 5. Hvorfor i det hele tatt skal staten bestemme hvem som skal få støtte? Skal det ikke heller være slik at de som lager suksessfulle tegneserier som når frem til en større mengde folk er de som får fortsette? Hvorfor skal skattepengene våres brukes på tapsprosjekt? Jeg regner forøvrig ikke med at Jason trenger så mye av disse pengene, men allikevel, hadde dette vært i utlandet så hadde vi blitt sett på som kommunister.

  Gi oss heller lavere skatter, og se at det magisk blir lettere for fattige serieskapere å klare seg. Hvis det fortsetter slik det gjør nå, så får vi dessverre enten inflasjon eller en form for samfunn som er alt annet enn et demokrati.

  Det er oss kunder som gjennom markedskraften skal få bestemme hvem som skal få suksess, ikke staten, da blir det som Sovjet før 1989, og det endte ikke så bra.


  Quakeulf    8. June 2007, 23:57    #
 6. Noe sier meg at du stemmer Frp, Quakeulf…


  Tommy Kvarsvik    9. June 2007, 00:38    #
 7. Quakeulf: for det første, statsstøtte til teikneserier ,bøker, filmar og tv-seriar her i landet er for å vege opp for konkurransefordelen til masseproduserte utanlandske varer, for det meste amerikanske. Dei fleste landa i den vestlege verda har denne typen kulturstøtte- prosjekt. Det inkluderar USA, sjølv om dette er i mindre grad. Berre ein … person utan kjennskap til historie … ville påstå at statssponsa kultur er lik Kommunisme.
  Dei fleste serieteiknarar her i landet er anten låglønte eller har andre jobbar ved sidan av. Lavare skattar har lite å seie for folk med låge lønningar, idet avgiftar og eigenandelar har ein tendens til å stige istadenfor. Det er i hovudsak dei rike som tener på skattelette.
  Og å tru blindt på at den frie marknaden gir ekte valfridom til folk? tsk.tsk. Har du sett på Russland ETTER 1989?
  Der er fordelaktige mekanismer ved kapitalismen, men utan ein sterk stat som vaktbikkje så er den vel så hjarterå og farleg som kommunismen.
  Og i dagens samfunn er det ikkje eintydig at det er “kunden” som bestemmer. Kunden kan berre velje blant dei vala som vert gjort tilgjengelege. Dei store forlaga kan drukne deg i middelmådige val og marginalisere dei mindre pengesterke konkurrentane. Det er heller ikkje sånn at alle har lik tilgang på distribusjonssystema.


  Knut Robert Knutsen    9. June 2007, 01:26    #
 8. Jeg er fullstendig apolitisk. Det siste jeg stemte var Det Politiske Parti. :p

  Men hvorfor bruke FrP som skjellsord egentlig? Det blir som å komme med “fordi morra di er feit” i en argumentasjon om kvantefysikk. Her avslører man virkelig smålige holdninger.

  Hjerterå kapitalisme? Jeg tror du bare redd, jeg.


  Quakeulf    9. June 2007, 01:38    #
 9. “Fordi morra di er feit” i en argumentasjon om kvantefysikk?? Frp var helt relevant i denne sammenheng. Din kommentar mener jeg går hånd i hånd med Frps holdning til for eksempel kunst (selvsagt i tillegg til at du ønsker frie markedskrefter som jo er Frp-politikk) . Hva tror du vi sitter igjen med om “folk flest” skal få lov til å bestemme hva de vil ha? Det “folk flest” vil ha er øl, pizza og Hotel Cæsar. Heldigvis lever vi ikke i et land der “folk flest” har all makt, og der vi gir kultur og kunst en mulighet til å leve. Hvordan kan du forresten si at du er fullstendig apolitisk når du akkurat har skjelt ut kommunismen?


  Tommy Kvarsvik    9. June 2007, 01:55    #
 10. Jeg kan også skjelle ut kapitalismen og sosialismen. I tillegg anarkismen, diktaturet og enstatsstyressettet skulle det trengs. Noe du vil at jeg skal klage på som får deg til å føle deg bedre og som får meg til å virke mer apolitisk?

  Og hva så om alt folk flest vil ha er pizza, øl og Hotel Cesær? Jeg ser absolutt ikke noe galt i det, bare så lenge det hele er demokratisk. Hvis du synes det er noe galt med “folk flest” så har du ikke helt skjønt demokratiets tankegang, mener jeg.

  Men nok om dette tullet.


  Quakeulf    9. June 2007, 02:32    #
 11. Eg vil gjerne modifisere din generalisering litt, Tommy. Det “folk flest” vil ha er God mat, godt drikke og god underhaldning. Det dei vert tilbydd og ofte tar til takke med er Pizza, øl og Hotel Cæsar. Hovudmålsettinga til ein aktiv kulturpolitikk er å vise folk at det går an å stille høgare krav. Diverre forsvinn ideala fort i kjekling om pengar og politikk.


  Knut Robert Knutsen    9. June 2007, 08:31    #
 12. Eg vil gjerne modifisere din generalisering litt, Tommy. Det “folk flest” vil ha er God mat, godt drikke og god underhaldning. Det dei vert tilbydd og ofte tar til takke med er Pizza, øl og Hotel Cæsar. Hovudmålsettinga til ein aktiv kulturpolitikk er å vise folk at det går an å stille høgare krav. Diverre forsvinn ideala fort i kjekling om pengar og politikk.


  Knut Robert Knutsen    9. June 2007, 08:31    #
 13. Haha! Øyvind, din provokatør! Du har da selv mottatt skitne kommunistpenger fra kulturådet :)

  http://www.nettserier.no/_blogg/269/


  Mads    12. June 2007, 20:18    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)