Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FRYKTENS SOMMER (20.07.07 )

Charles Burns’ ”Sort Hull” er en seksualisert grøsser av et litt annet slag enn det vi kjenner fra amerikanske slasher-filmer.

Av: Trond Sætre

Det stormannsgale uttrykket ”tegneserieroman” har sjelden passet bedre. Drøyt 360 sider bruker amerikaneren Charles Bruns på å fortelle denne dystre, men besnærende historien om seksuell oppvåkning på 70-tallet. Utgangspunktet er gruppe med tenåringer hvis sommerferie vil bli preget av en mystisk sykdom bare kjent som ”Sjuken” eller ”Tenåringspesten”. Sykdommen er seksuelt overførbar, og symptomene er stygge utslett, eller i noen tilfelle groteske mutasjoner.

Selvsagt er ikke dette like spekulativt som det kan høres ut til. ”Sort Hull” handler om tenåringer som er i ferd med å vokse opp, og som nysgjerrige og nølende eksperimenterer med det som tidligere har vært forbudt for dem: sex, alkohol og dop. Selvsagt er den heller ikke så moraliserende som det først kan høres ut til. Historien fortelles fra ungdommenes synsvinkel, og Burns gir inntrykk av å ha en ganske nøytral innstilling til de tabuene som utfordres. ”Sjuken” er en tydelig symbolsk faktor. Den representere muligens AIDS, en sykdom som skulle komme for fullt i det neste tiåret, men kan også symbolisere seksuell angst generelt. Uansett så blir symbolbruken ikke overdrevet. ”Stor Hull” er en overveidende realistisk oppveksthistorie, der de mer makabre og surrealistiske innslagene er sparsommelig proporsjonert gjennom historien. Uhyggestemningen er imidlertid alltid nærværende.

Charles Burns’ tegnestil er preget av klare, sterke streker, mye skyggelegging og kontraster mellom lys og mørke. ”Sort Hull” er trykt i svart-hvitt, og det er ikke vanskelig å se at det passer best til akkurat denne historien. Burns brukte ti år på å fullføre ”Sort Hull”, og dermed er det ekstra imponerende at tegnestilen er så konsistent. Det samme kan sies om historien, som har en gjennomført rød tråd og beveger seg mot en troverdig konklusjon.

”Sort Hull” er på ingen måte revolusjonerende innen seriemediet. Men det er svært sjelden at jeg har lest en tegneserie som fungerer så bra som en enkeltstående historie, og der tegninger og historie går så perfekt sammen.

Sort Hull
ISBN 82-429-3131-3
368 sider
399 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)