Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GAMLE FAVORITTER ( 9.12.07 )

Årets julehefter med Hårek og Billy bringer tilbake minner hos undertegnede.

Av: Trond Sætre

Hver familie har sine egen tradisjoner når det gjelder julehefter. Hos oss var Knoll & Tott faste julegjester, mens Fiinbeck & Fia og Stomperud var sjeldsynte. Til gjengjeld var to andre serier av litt nyere dato, faste innslag. Nå er det er lenge siden jeg, eller noen andre i familien, plukket opp et av disse heftene. Men i år skal jeg ta dem for meg:

Grunnen til at jeg ikke lenger kjøper HÅREKs julehefte, bør være åpenbar. Alle som bryr seg nok til å ha en mening, er enige om at Hårek bare har gått nedover siden Dik Browne døde. Sønnen hans, Chris Browne, er en kjedelig tegner og en enda kjedeligere vitseforfatter. Årets hefte består av striper fra seint 80-tall og tidlig 90-tall. Innimellom er det småmorsomt, og selv Chris Browne har noen få inspirerte øyeblikk. Men det er symptomatisk at de morsomste stripene er fra 1989 – Det siste året da Dik Browne bidro til serien, og også året da han døde. For øvrig stusser jeg litt på oversetteren, som har brukt ordet halloween. Hvis det er noen serie der en burde ha tillatelse til å oversette ”halloween” med ”gå julebukk” så er det vel Hårek – en serie som foregår i Norge, i den tidsalderen da skikken med julebukk ble innført!

BILLY ble også mye lest i barndommen min, både til jul og ellers i året. Men igjen er det lenge siden jeg kikket mer enn sporadisk på serien. Stripene i årets hefte er nye for meg. Eller, det vil si, på en måte er de gamle. Etter mer enn 50 år i bransjen har Mort Walker for lengst begynt å resirkulere de gamle vitsene sine. Omtrent halvparten av vitsene i dette heftet har han har brukt før, med bare små variasjoner. Det tyder ikke bare på at Walker er i ferd med å bli gammel, men kanskje også at jeg er i ferd med å bli litt gammel. Eller i alle fall tyder det på at jeg leste veldig mye Billy før. Uansett, vitsene holder seg i grunnen bra, og tegningene er fortsatt på det jevne. Billy er ikke lenger noen interessant serie, men den holder seg bedre enn mange andre populære stripeserier.

Hårek og Billy julehefter 2007
36 sider per stykk
38 kroner per stykk
Egmont
divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)