Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

RIKTIG ALBUMGREP (15.03.08 )

Fransk-belgiske album presenteres vanligvis som fortsettelseshistorier i norske tegneseriehefter. I Fantomet nr. 5 og 6/2008 gjør man det annerledes. Heldigvis trykker man et fullstendig Thorgal-album i sin helhet.

Av: Kristian Hellesund

Utgivelsestakten på det norske Fantomet-bladet er redusert. I stedet for 26 årlige utgivelser, trykker Egmont Serieforlaget nå og da enkelte dobbeltnummer. Fantomet nr. 5 og 6/2008 (som for øvrig er merket 2007) er på hele 132 sider og kan by på flere Fantomet-historier, Johnny Hazard, en Latigo-side og Thorgal. Thorgal er uten tvil høydepunktet i heftet, der man publiserer hele det første albumet, Trollkvinnens hevn av Jean Van Hamme og Grzegorz Rosiński. Initiativet er glimrende. Når vi ikke kan få en egen Thorgal-albumserie på norsk, er dette måten man bør trykke albumserier. Leseopplevelsen blir helt klart bedre når man slipper fortsettelser over både to og tre blader. Thorgal er en meget lesverdig albumserie, som bæres av Van Hammes spennende manuskripter og dyktige tegninger av Rosiński. Høydepunktene kommer i senere album, så planene om videre publisering av fullstendige Thorgal-album applauderes herfra. Men selvsagt hadde det vært best å få serien i albumformat også på norsk. Da kommer Rosińskis tegninger best til sin rett.

Fantomet selv figurerer i tre ulike historier. Ånden som går fungerer ofte best i historiske eventyr, og i heftets hovedhistorie, “En djevelsk felle” av Claes Remerthi (manus) og Cesar Spadari (tegninger), er det det 2. Fantomet som er hovedperson. Vi møter den unge Chris under utdannelse i England på 1500-tallet, og vi får blant annet oppleve hans første oppdrag i det blå kostymet. Mens Spadari som vanlig leverer glimrende tegninger, føler man at Remerthi kommer til kort her. Historien er god, men det kunne vært gjort så mye mer ut av den. Konflikten mellom det 1. Fantomet og hans sønn burde vært dratt ut gjennom flere historier, slik at konsekvensene ved Fantomet-rollen kunne blitt mer utdypet. I tillegg kunne man fått mer ut av konflikten mellom katolikker og protestanter i datidens England. Det er mye spennende historisk materiale å ta tak i, og datidens samfunn bør kunne gi mange interessante muligheter til å involvere Fantomet.

Resten av bladet gir leserne en mulighet til endelig å lese Fantomet-historien “Gullormen” av Eirik Ildahl (manus) og Kari Leppänen i sin helhet. Dette var en samleserie på nittitallet, der en enkelt side ble trykt i bladet over en periode. Når vi ser bort fra at historien presenterer ukjent sivilisasjon eller stamme nummer ørten i Bengal, er dette en meget god Fantomet-historie. Som vanlig er sideutformingen godt utført, men det er noe med anatomien i Leppänens figurer. Armene og halsene blir av og til litt lengre enn forventet, men tegningene hans fungerer bra likevel.

Fantomet presenterer ved jevne mellomrom ulike søndagshistorier av Lee Falk og Sy Barry. Dessverre gjøres dette som føljetonger. I dette heftet trykkes fjerde del av historien “Jegerne” fra 1977. Historien er bra, den, men her burde man trykt hele serien i en engang. Hele historier fungerer best – og spesielt for nye (og gamle) lesere som tilfeldigvis plukker opp heftet. Her er en oppfordring til redaksjonen: Hvorfor ikke kutte en biserie nå og da til fordel for litt mer Ånden som går?

Johnny Hazard er en god tegneserie, men det er neppe en serie som taler til dagens unge. Kanskje den hadde fungert bedre i egne album eller som biserie i et annet hefte? Frank Robbins’ tegninger er glimrende, men historiene har ikke tålt tidens tann like godt. De er dessverre ikke like spennende i dag som de kanskje var for over 50 år siden.

Fantomet nr. 5 og 6/2008 er et godt alternativ til årets påskekrim. 132 sider med mye bra lesestoff, der et meget godt fransk-belgisk tegneseriealbum er hovedargumentet for å kjøpe utgivelsen, bør kunne gi mange lesere god underholdning.

PS: Kutt ut dobbeltnummereringen, Egmont. Dette heftet bør hete Fantomet nr. 5/2008. Nr. 6/2008 kommer jo aldri ut, ikke sant?

Fantomet nr. 5 og 6/2008
132 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Personlig ville jeg heller hatt et Thorgal-album for denne femtilappen som dette bladet kostet. Men når jeg tenker etter så har jeg nettopp dette albumet på norsk fra før: Torgeir Ægirsson, Semic 1981.

    Kanskje det kunne gått an å utgi albumet i et særtrykk som album for spesielt interesserte?


    Øyvind Braaten    16. March 2008, 19:42    #
  2. Akkurat dette albumet, med to helt atskilte historier, hadde utmerket fungert som to enkelthistorier.

    Men, Øyvind, et eget Thorgal-album hadde nok kostet med enn en fentilapp. Og et særtrykk ville nok kostet enda mer.

    Men kanskje Egmont vil la Thorgal komme i seriesamlerklubben eller Serieverket en gang?


    Frank Flæsland    18. March 2008, 04:39    #
  3. Jeg hadde ihvertfall gladelig betalt mye mer for et ordentlig album. Et særtrykk kunne man trykket etter bestilling, i noen hundre eksemplarer. Men det er vel ønsketenking.


    Øyvind Braaten    18. March 2008, 15:15    #
  4. Håper virkelig Thorgal utgis som egen albumserie i norge. Har et par album på dansk, og kvaliteten er mye bedre. Jeg har vurdert å gå til innkjøp av alle de danske albumene, men det er nesten umulig å finne dem. Kan nok nesten like godt vente å se om det eventuelt kommer ut norske utgivelser…


    thorgalfan    18. May 2008, 02:25    #
  5. Kommer Thorgal eller Kriss fra Valinor ut som egne serier og ev. fra hvem…?


    Skule Muriaas-Iversen    22. February 2012, 09:01    #
  6. Thorgal og Kriss fra Valinor går på norsk kun som biserie i Fantomet. I Danmark finnes disse seriene i egne album.


    Kristian Hellesund    22. February 2012, 09:02    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)