Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TROVERDIG UNGDOMSSKILDRING ( 2.04.08 )

Martin Ernstsen er tilbake med en fortsettelse på Ugler. Ugler 2 er ulik amerikanske storfilmserier på mange vis. Den viktigste forskjellen er at oppfølgeren er bedre.

Av: Kristian Hellesund

Det å være ungdom skildrer Martin Ernstsen på en utmerket måte i tegneserienovellen Ugler 2. Hovedpersonen Line, som vi møtte i fjorårets utgivelse Ugler, er kommet i ungdomsalderen, og vi får blant annet dele hennes frustrasjoner og opplevelser omkring foreldre, jevnaldrende, forelskelser og alkohol.

Ernstsen viser oss et troverdig ungdomsmiljø fra nittitallet. Mange ungdommer vil nikke gjenkjennende til Lines opplevelser, som beskrives gjennom et fluen på veggen-perspektiv. Replikker og dialoger føles ekte, og stemningen fra hendelsene ungdommene kommer ut for på skole og fest er godt fremstilt i møtet mellom tekst og tegning.

I Ugler 2 bruker Martin Ernstsen fortsatt en virkningsfull og enkel tegnestil som absolutt får frem budskapet. Ernstsen er klart påvirket av filmatikk i sin stil, og han er ikke redd for å variere mellom lengre sekvenser med og uten tekst. Lay-outmessig er sidene noe rigide. Det går helst i sider med seks ruter over tre rader, men en stadig variasjon i perspektivskifter og ulike kameravinkler gjør det likevel spennende.

Denne anmelder så på Ugler som et tegneserieeksperiment. Ugler 2 er et mer velformet produkt, som gir en god leseopplevelse. Utgivelsen passer nok best for ungdom, som sannsynligvis ville følt den mer tilgjengelig i en mer realistisk tegnestil. Like fullt er dette en glimrende, norsk tegneserieutgivelse som biblioteker og ungdomsskoler bør få med seg.

Martin Ernstsen: Ugler 2
ISSN 0808-3797
36 sider
40 kroner
Jippi forlag

divider
  1. Sider med seks ruter over tre rader er den nobleste form. Det hadde blitt forstyrrende med eksperimentell ruteoppdeling i en slik serie.


    mortenmikael    3. April 2008, 14:46    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)