Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

CANIFFS SVENNEPRØVE (27.04.08 )

Terry and the Pirates og Milton Caniff har hatt solid betydning for amerikansk tegneseriehistorie. Tåler tegneserien tidens tann?

Av: Kristian Hellesund

Terry og piratene er ikke noen hvilken som helst tegneserie. Selveste Milton Caniff står bak, og både han og tegneserien er for lengst plassert på en pidestall i tegneseriehistorien. Den første avisstripen med Terry kom på trykk i 1934, og Caniff tegnet serien frem til 1946. Da ga han seg til fordel for Steve Canyon, mens George Wunder overtok Terry og piratene. Her i Norge har ikke Caniffs versjon av serien vært på trykk før nå. Det er derfor et etterlengtet grep Egmont Serieforlaget gjør når et utvalg av serien presenteres i det nyeste bindet i Klassikerserien. Der glir Terry og piratene utmerket inn. Dette er en ordentlig eventyrserie, der vi møter den unge Terry og hans følgesvenner på eventyr i orienten. Her går det i blant annet skattejakt i Kina. Det er lett å la seg rive med i Terrys opplevelser, og Milton Caniff byr på både underholdning, noen morsomheter og en del spennende karakterer.

Historiebøker om tegneserier viser stor respekt for både serieskaperen og tegneserien. Den danske tegneserieeksperten Anders Hjorth Jørgensen kaller Caniff som “en af avisseriernes bedste fortællere med sin overlegne behandling av den sort/hvide stil” i boken Tegneseriernes historie, mens norske Morten Harper slår fast “knapt noen tegner som velger å bruke sort/hvitt kan unnlate å forholde seg til Caniff” i andre bind av Tegneseriene i og utenfor rutene. Milton Caniff er i startfasen av karrieren sin i de første historiene i boken. Streken er tydelig og klar, og serieskaperen velger en slags realistisk fremstilling med noen karikerte trekk. I de siste historiene i boken får vi smakebiter på Milton Caniffs svarte flater, men for å se denne stilen i full blomst må man nesten ta en kikk på Caniffs senere arbeid med Steve Canyon, som også er utgitt på norsk i Klassikerserien.

Terry og piratene 1934-1943 innledes med en utmerket presentasjon av både tegneserien og serieskaperen. Det redaksjonelle er velskrevet, informativt og fremfor alt interessevekkende. Tegneseriene i boken er fremdeles underholdende, men de må leses og vurderes ut fra sin samtid. Den sjablongaktige fremstillingen av kinesere var slettes ikke uvanlig i datidens tegneserier, men i dag blir det platt. Caniff var ikke alene den gang. Will Eisners Blubber i The Spirit var en ren stereotyp inuitt, mens Chop-Chop i Blackhawk ikke akkurat skiller seg så mye fra kinesiske Connie i Terry og piratene. Like fullt er dette en viktig bokutgivelse, fordi det er riktig å ha en slik sentral tegneserie tilgjengelig i norsk språkdrakt. Det skal Egmont ha ros for, mens vi ser frem til neste bind i Klassikerserien.

Milton Caniff: Terry og piratene 1934-1943
ISBN 978-82-429-3712-4
184 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)