Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JERN BLIR GULL ( 5.05.08 )

Superhelten Iron Man er en suksess både blant kinogjengere og kritikere.

Av: Trond Sätre

Den første filmen om Marvel-helten Iron Man er en bekreftet suksess. Ifølge nettstedet rottentomatoes.com er hele 94 % av de amerikanske anmeldelsene positive, og filmen har spilt inn 200 millioner dollar på verdensbasis den første helgen. Filmen hadde riktignok premiere i flere land (inkludert Norge) allerede onsdag, men hvis vi ser bort fra dette spilte filmen likevel inn 100,7 millioner på Nord-amerikanske kinoer fra fredag til søndag. Dermed har den passert det sjeldne 100 millioner dollars merket for amerikanske premierehelger. Spider-Man i 2002 var den første filmen som passerte dette merket. Ser vi på statistikken hadde Iron Man den tiende mest innbringende åpningshelgen noensinne og den nest mest innbringende åpningshelgen for en film som ikke er en oppfølger.

Iron Man (tidligere kjent som Jernmannen på norsk) blir ikke regnet blant de aller mest populære Marvel-heltene, men han har vært en sentral karakter i Marvel-universet helt siden debuten i 1963. Filmsuksessen hans er ikke minst en triumf for selve Marvel-konsernet, ettersom Iron Man er den første filmen produsert av Marvels eget filmstudio (Paramount er distributør). Den neste filmen deres blir The Incredible Hulk, som har premiere i juni. Som en kuriositet kan det nevnes at Robert Downey Jr, som spiller Tony Stark / Iron Man, også kommer til å spille Tony Stark i The Incredible Hulk. Formodentlig er dette et forsøk på å skape større bevissthet om Marvel-universet hos kinopublikum (for ordens skyld: det er ingen ting som tyder på at Iron Man kommer til å slåss mot Hulken i sistnevntes film).

De norske kritikerne har vært betinget positive til filmen. Iron Man fikk en treer i Aftenposten og terningkast fire av VG og Dagbladet. Best mottakelse fikk filmen av anmelderne til Dagsavisen og Stavanger Aftenblad, som begge ga den en femmer. Men blandete norske kritikker til tross, norske kinogjengere har latt seg begeistre: Ifølge ferske tall fra filmweb ble Iron Man sett av 24 700 denne helgen. Hvis du tar med tallene fra onsdag og torsdag, ble filmen sett av nesten 47 000 i løpet av hele langhelgen.

divider
  1. Ikke gå ut fra kinoen før du har fått med deg det som kommer etter rulletekstene.


    Øyvind Braaten    5. May 2008, 19:39    #
  2. Anbefales. God blanding av action og humor. Effektene virker veldig naturlige. Downey er konge som Stark. Helt i toppsjiktet av seriefilmer.


    JK    5. May 2008, 21:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)