Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GLIMRENDE BURMA ( 6.09.08 )

Nestor Burma er ute for andre gang på norsk. I tegneserieboken Nestor Burma har Egmont Serieforlaget samlet tre av Tardis tegneseriealbum med privatdetektiven. Dette er en solid kandidat til årets tegneserieutgivelse i Norge.

Av: Kristian Hellesund

Da den franske forfatteren Leo Malet skapte romanskikkelsen Nestor Burma på førtitallet, hadde han neppe sett for seg at Burma også skulle få seg et liv som tegneseriefigur. Det er serieskaperen Jacques Tardi som har gitt karakteren muligheten til å slå seg løs innen den niende kunstart, og den er utnyttet fullt og helt av Tardi.

Tardi har laget en adaptasjon som står kjempestøtt på egne ben. Det er ikke nødvendig å kjenne til verken hovedpersonen eller Malets rekke med romaner for å utbytte av tegneserien. I Nestor Burma har Leo Malet skapt et meget interessant konsept, der den tøffe, selvironiske og fremfor alt menneskelige privatdetektiven løser mer eller mindre merkelige mysterier. Dette kombineres med Tardis glimrende tegninger, der nydelige og realistiske gjengivelser av franske gatekvartaler maner til ro og studier samtidig som historien driver en videre. Rett og slett et luksusproblem!


Tardi har solide fortellerferdigheter. Nyt den realistiske fremstillingen av Paris kombinert med Tardis mer karikerte ansikter.

I Nestor Burma samler Egmont Serieforlaget tre av tegneseriealbumene Tardi har laget med privatdetektiven. Tidligere er albumet Rue de la Gare 120 gitt ut på norsk. Det kom fra Cappelen i 1988 under tittelen Stasjonsgata 120 (og i dansk utgave fra Faraos Cigarer under originaltittelen tidligere i år). Stasjonsgata 120 er det beste av Nestor Burma-albumene, men de tre hardkokte krimgåtene i denne tegneserieboken er langtfra dårlig lesning. Vi får følge Burma rundt omkring i etterkrigstiden Paris, der mysteriene lurer bak hvert gatehjørne. Intrigene er forseggjorte, og det er ikke alltid leseren kan gjette seg frem til neste trekk fra verken forfatter eller bipersoner.


Lekkert er en grei beskrivelse av Tardis gatebilder.

Nestor Burma er god, intelligent og drivende krim fortalt på en spennende og iøyefallende måte. Hva skal man med påskekrim eller detektimen på fjernsyn når Nestor Burma er tilgjengelig i bokhyllen? Dette vil vi ha mer av, Egmont! Men vi tåler samtidig litt bakgrunnsinformasjon om både serieskapere og karakterer i utgivelsen. Da ville dette vært et enda mer forseggjort produkt.

Nestor Burma
Av: Leo Malet og Tardi
ISBN 978-82-429-3400-0
224 sider
399 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)