MUMMITROLLET I STORSLAG ( 7.09.08 )
Mange tegneserier presenteres for tiden på norsk i luksusutgaver. Blant dem er Tove Janssons striper med Mummitrollet, som Cappelen Damm har gitt ut i en fabelaktig, flott samling.
Det er få tegneserier fra Finland som har tatt verden med storm, men Mummitrollet kan absolutt settes inn i den båsen. Tove Jansson skapte et konsept og et univers som fant en nerve verden over. På det meste hadde stripeserien 20 millioner lesere i 120 aviser i 40 ulike land.
Mummi begynte som barnebøker i Finland på førtitallet, men etter hvert kom også Mummitrollet som en kortlivet tegneserie i den finlandssvenske avisen Ny Tid. Noen år senere ønsket syndikatet British Associated Newspapers en ny tegneseriestripe basert på universet rundt Mummi, og i 1954 så denne tegneserien dagens lys i den britiske avisen Evening News. Det er denne stripeversjonen Cappelen Damm har grepet fatt i den nye bokserien Mummi – Tove Janssons samlede tegneserier. I første bind trykkes de fire første avsnittene av serien Jansson tegnet frem til broren Lars overtok i 1959.
Tove Jansson krydret Mummi-historiene med mange og spennende figurer.
I dag blir Mummitrollet gjerne sett på som en figur tilrettelagt for små barn. Moderne tegneserier og tegnefilmer er med på å forsterke dette preget sammen med blant annet den finske lekeparken tilegnet persongalleriet til Tove Jansson. Slik er det ikke med tegneseriestripene i denne boken, der tegneseriefigurene opptrer annerledes. Mummitrollet har kjærlighetsproblemer, lurer folk, er voldelig og gjør ugagn. Persongalleriet omkring ham er heller ikke slik de pleier å være. For eksempel innleder Snorkfrøken en kjærlighetsaffære bak ryggen på Mummitrollet, og Mummipappa avslører en forkjærlighet for festing, whisky og det søte liv.
Voksen tematikk: Mummitrollet vurderer selvmord.
Det er forfriskende å se mummifamilen som menneskelige – med skavanker, lyster og skyggesider. Tove Jansson får dette frem i en episk stripeserie der både humor, spenning og overraskende momenter er viktige elementer. Historiene om Mummitrollet i denne boken er en skildring av mennesker og menneskets svakheter og styrker, og Tove Jansson vet å bruke figurene sine til å få dette frem. Til tross for en dvelende fortellerstil som følge av stripeformatet, er det likevel en god fremdrift i historiene. Jansson krydrer med sinnets mange fasetter, og leseren får både dra på smilebåndet, le høyt, få ettertanke og glede seg til neste side.
Et eksempel på Tove Janssons spennende lay-out. Mummitrollet anno 1954 er ikke en konvensjonell, ortodoks tegneserie.
Noe av det mest imponerende med denne boken, er Tove Janssons dyktighet som tegner. Hun bruker svart og skygger på Caniff-manér, mens hun samtidig ikke er redd for å eksperimentere med ruter. Her og der er det ikke streker som skiller rutene i tegneseriestripene. I stedet er det figurer og grafiske elementer fra enkeltruter som danner rammene. Mye er spennende og kreativt også i dag.
Mummitrollet har mye å by på, og første bind av Mummi – Tove Janssons samlede tegneserie. er en glimrende samling av gode striper. Denne boken anbefales på det varmeste – og la oss håpe at forlaget får ut flere bind i bokserien.
Mummi – Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 1
ISBN 978-82-02-28710-8
100 sider
249 kroner
Cappelen Damm
DUSTERADIOEN SLÅR TIL IGJEN <- Eldre | Nyere -> KLART FOR RAPTUS
Aaaargh – og så på norsk, når jeg har skaffet meg de to første i engelskpråklig utgave. Dette er selve Ursprungliga Mummi, så da er det vel bare en ting å gjøre; kjøpe den norske versjonen også. Har en datter som bare MÅ få lese dette på norsk…
— Spacedog 7. September 2008, 22:07 #