Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VEUM PÅ LAVGIR ( 2.11.08 )

Det er noe uforløst i det nyeste Varg Veum-albumet. Det blir mye nesten i et album der privatdetektiven tar et oppgjør med bergenske ny- og gammelnazister.

Av: Kristian Hellesund

En fangeflukt fra Espeland interneringsleir i 1947 er utgangspunktet for det fjerde tegneseriealbumet med Varg Veum. Gunnar Staalesen og tegneren Mike Collins skildrer i Hevneren fra Solbris den bergenske privatdetektiven på oppdrag i 1986, og på ferden kommer han i nærkontakt med både politi, et nynazistisk ungdomsmiljø og kjenninger fra de forrige tegneseriealbumene.


Mike Collins kan mer enn å lage superhelttegneserier som Batman og Flash. Han er også en stemningsskaper, slik han viser i denne sekvensen fra Vågen.

Gunnar Staalesen er en kløpper på replikker og skildringer i bøkene sine. Replikkbiten er absolutt ivaretatt også i tegneseriealbumet, og både halvtørre spydigheter og kløktig bruk av dialekt gir karakterene brodd. Det som er innvendingen her, er at dette albumet aldri blir spennende. Joda, vi serveres både tidvis action og en god intrige, men det tar aldri av. Det blir mye snakk og indre dialog som gir albumet et noe tregt preg.


Varg Veum og Bergen i snøfall.

Mike Collins har vært denne anmelders ankepunkt i forbindelse med de forrige Varg Veum-albumene. Collins er en dyktig serieskaper, men stilen han har valgt til Veum-tegneseriene er både røff og til tider noe skisseaktig. Også i Hevneren fra Solbris blir dette videreført, og Mike Collins går fra flotte, detaljerte og stemningsfulle bergensstreker til noe mer antydende fremstillinger av ansikter og hus. Her og der skulle man ønske at Collins hadde tatt frem rentegnerhatten og produsert et mye mer forseggjort produkt. Andre sider er derimot gode eksempler på godt tegneseriehåndverk.


Mike Collins er en utmerket forteller som vet hvordan en god tegneserieside kan se ut. Her er to eksempler på Collins’ ferdigheter i det nyeste Veum-albumet.

Med Varg Veum-suksess i både bok- og filmformat, burde tegneserieversjonen ha solid drahjelp. Dessverre er det ikke tegneserien selv som kommer med den, for dette er bare en helt ordinær utgivelse. Fjorårets Vintermassakren er det beste Varg Veum-albumet så langt. Veum-interesserte som ikke har sett på tegneserieutgaven, bør heller se nærmere på den utgivelsen enn Hevneren fra Solbris.

Varg Veum: Hevneren fra Solbris (7 fjell – bok 4)
Av: Gunnar Staalesen og Mike Collins
ISBN 978-82-419-0390-8
60 sider
179 kroner
Vigmostad & Bjørke

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)