Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NEMI PÅ SITT BESTE (23.11.08 )

Den fjerde Nemi-boken er i salg. I Skumle damen presenterer Lise Myhre tegneserien sin slik hun laget den i 2002 og 2003.

Av: Kristian Hellesund

Det er ingen tvil om at Lise Myhre og Nemi har satt sine spor i norsk tegneserieverden. Fra oppstarten i 1997 har serien figurert i egne album, julehefter, bøker og eget hefte. I tillegg har Nemi hatt suksess utenfor Norge. Eget blad i både Danmark og Sverige samt avispublisering i Storbritannia er blant utmerkelsene Lise Myhre og Nemi kan se tilbake på.

Da Nemi første gang dukket opp som biserie i Larsons Gale Verden, var den et friskt pust som en mainstream tegneserie med handling fra gothmiljø og kvinnelige skråblikk på hverdagen. Siden den gang har Lise Myhre videreutviklet tegneserien sin. Den er ikke like mørk som i oppstarten, og Myhre har funnet frem til en snerten, effektiv strek som grafisk sett skiller henne ut fra andre norske serieskapere.

Skumle damen er bok nummer fire i Nemi-bokserien. Boken inneholder Myhres Nemi-produksjon fra sommeren 2002 til våren 2003. Tegneseriene presenteres i kronologisk rekkefølge og med kommentarer fra Lise Myhre selv. Det er i denne fasen Nemi får eget tegneserieblad, og det ser vi igjen i en sterk oppblomstring av serieskaperens kreativitet. Det sprudlet av Lise Myhres tegneserier på denne tiden, og i de aller beste stripene av Nemi er serien både morsom, samfunnskritisk og oppfinnsom på en gang. En av de beste spesialhistoriene med Nemi dukket opp i juleheftet i 2002, og denne er gjengitt i boken sammen med diverse striper, helsider, albumforsider og bladcover samt hyllester fra Myhres serieskaperkolleger som Jason, InkaLill, Lars Lauvik og Charlie Christensen. Til og med parodistripene der Frode Øverli tegner Nemi og Lise Myhre tegner Pondus er det blitt plass til.

I motsetning til serier som Kollektivet og Pondus, har Lise Myhre valgt at mye forblir ved det samme i Nemi. Mens fokus er på Nemi og venninnen Cyan, er det mye svingdørtilværelse for nye karakterer. Det ser vi også i Skumle damen. De fleste vi møter utenom hovedpersonene er tilfeldige bekjentskaper. Det er mye hverdagsfilosofi, kjærlighetsproblematikk, alkoholangst og dagdrømming i boken, og det meste presenteres med en humoristisk brodd.

Mens det er lite utvikling i persongalleriet i Nemi, er ikke Lise Myhre redd for å eksperimentere. Noen av Nemi-helsidene er vakre tegneserieversjoner av André Bjerke-tekster. Disse er i de fleste tilfellene meget vellykkede, og kanskje de burde vært samlet i et eget album?

Skumle damen viser tegneserien Nemi i praktslag. De siste årene har serien gått mer på tomgang, og det har vært mye mindre å le av i tegneserien. Joda, Lise Myhre er fremdeles en dyktig serieskaper, men det er her vi ser henne i praktslag. Nemi-komplettisten trenger ikke denne utgivelsen, men en tilfeldig leser vil ha best utbytte av å plukke opp Skumle damen. Dette er den essensielle Nemi samlet mellom to stive permer.

Nemi: Skumle damen
Av: Lise Myhre
ISBN 978-82-429-3306-5
160 sider
298 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)