Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ISKALD FORNØYELSE (16.05.09 )

Med sin siste roman tar Tor Ærlig det endelige steget opp i “gullrekka” av ledende norske serieskapere.

Av: Arild Wærness

Gjennom sine siste utgivelser har Tor Ærlig fortalt oss at han har bestått endelig eksamen ved Jippi-akademiet med Laud. 80- og 90-tallsgenerasjonen har fått sitt første 00-medlem…

Mare Frigoris. Brrrrrr….. Det høres ikke særlig innbydende ut, kaldt og mørkt. Kanskje noe med mareritt og drømmer også. Iskaldt hav, som det betyr. Og kulde gjennomsyrer boken, i alle fall de sentrale delene som berører en av hovedpersonenes død. Samtidig er drømmene og marerittet der, og det blir ganske uhyggelig til tider.

Det er en slags oppvekstroman, der vi følger bokens hovedperson, en noe mislykket poet som bygger hele sitt liv på falskhet. Barndommen hans er sterkt preget av bekjentskapet med en særing som tilfeldigvis har en genial åre. Når denne genialiteten blir misbrukt til å starte egen karriere setter kulden for alvor inn. Ungdommelig drøm og håpefullhet viker plass for voksentidens kalde opportunisme, og hovedpersonen ender opp mer eller mindre som levende død. Men dette som i utgangspunktet er en dystopisk oppvekstroman er blitt til en spennende og medrivende fortelling om uhellige skjebner.

Illustrasjonene er et kapittel for seg. Ærlig leverer denne gang en slags norsk “Blacksad” ved at alle figurene er menneskedyr, og som Guarnido bruker han artstrekk for å si noe om personlighetene. Hovedpersonene er kaniner, sårbare og myke. Ellers figurerer katter, hunder og fugler både i klasseværelset og på kontoret. Tegnestilen er bevisst røff og rå, men er en nytelse både i strek og farger. Gjennomgående flott design og levende håndteksting gjør boken til en nytelse.

Mare Frigoris har det som karakteriserer en potensiell serieklassiker, den gir rom for ettertanke, og man VET at før eller siden kommer man til å oppsøke denne en gang til.

Mare Frigoris
Av: Tor Ærlig
ISBN 978-82-4294047-6
166 sider
329 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)