Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GISKE LOVER INNKJØPSORDNING (13.07.09 )

Innkjøpsordning for norske tegneserier er et prioritert krav fra norske serieskapere. Kravet vil bli fulgt opp, lover statsråd Trond Giske.

Av: Kristian Hellesund

Under Oslo Comics Expo fikk kulturminister Trond Giske servert en spesiallaget tegneserie der en rekke norske serieskapere utfordret statsråden. Serieskaperne ønsker en egen innkjøpsordning for tegneserier gjennom Norsk kulturråd.

Trond Giske har tatt imot hansken.
–Gjennom kulturløftet har vi programfestet en innkjøpsordning for tegneserier, det skal innføres. Tegneserier er like høyverdige som andre kulturuttrykk. Vi var opptatt av å innføre en ordning for innkjøp av sakprosa først. Nå er den på et brukbart nivå, da er tegneserier det neste som innkjøpsordningen skal omfatte, sier statsråden til Dagsavisen.

Giske har fått med seg at norske tegneserier er i positiv utvikling akkurat nå. Han skryter av kvaliteten på norske tegneserier.
–Oppblomstringen av norske tegneserier de siste 10-15 årene er fantastisk. Da jeg vokste opp, var det bare spredte forsøk på tegneserier på norsk. Nå er det norske seriemiljøet blitt modent. Avisene prioriterer norske tegneserier, norske seriehefter blir bestselgere, og vi ser at at det oppstår nye møtesteder mellom tegneserier, film, billedkunst og litteratur, sier Giske til Dagsavisen.

Les mer hos Dagsavisen:
http://www.dagsavisen.no/kultur/article417686.ece

Les Giske-tegneserien på bloggen til Roy Søbstad:
http://www.roysobstad.com/2009/05/dette-er-garsdagens-nyheter-men-visse.html

divider
  1. Innkjøpsordningar kan vere ein god ting. Eg veit ikkje om det kanskje er best å ha det slik at ein opnar for at teikneseriar får ein del av den vanlege skjønnlitterære potten. I alle høve viss det er slik at ein elles snakkar om 5 teikneseriebøker i året. Då er det betre å seie at er kvaliteten høg over heile linja så er der 10 bøker eitt år, og er kvaliteten låg så er der 1 bok eitt år.
    Viss der er 5 bøker kvart år, så er det jo berre å håpe at dei 5 beste serieskaparane ikkje gir ut bøker kvart bidige år.


    Knut Robert Knutsen    13. July 2009, 08:02    #
  2. Det kan i så fall bli som nå, at tegneserier får en “restpott” etter at andre bøker har fått sitt. Og da blir virkningen stikk motsatt.

    Da er det bedre at man åpner for at om det er smått med “helnorske” seriebøker som kommer inn under ordningen, kan evt. oversatte bøker bli vurdert.

    Uansett blir det best å ha tegneserier som en egen kategori, de som “kan” bøker vet som oftest lite om grafiske fortellerteknikker.


    Frank Flæsland    14. July 2009, 13:14    #
  3. Poenget mitt er jo eigentleg at det er betre om ein har ein fast standard for kva kvalietetsnivå som skal utløyse opptak i innkjøpsordninga. Det hjelper jo lite om 5 gode teikneserieromanar vert nulla ut eine året fordi det var 10 gode bøker det året, samstundes som 4 mykje dårlegare bøker får støtte året etter fordi der eigentleg berre er 1 bok som kom opp på fjorårets nivå, men dei MÅ plukke 5. Viss gode bøker ikkje vert innkjøpt så legger det ein demper på forlagas ynskje om å produsere flest mogeleg støtteverdige bøker, og viss dårlege bøker vert innkjøpt så svekkar det truverdet til ein særskild støttepott for teikneseriar.
    Om ein i tillegg skal rekne med utanlandske bøker i same potten så er ein vel i den stillinga at ein må ha ein veldig stor støttepott. Samstundes som der ikkje er så mange norske serieskaparar som eigentleg er på internasjonalt nivå og kan konkurrere på like fot med dei beste utanlandske bøkene.


    Knut Robert Knutsen    14. July 2009, 18:31    #
  4. Hvis du legger tengeserier inn under en annen kategori, uansett hvilken, må kvaliteten på tegneserier vurderes opp mot kvaliteten på andre bøker. Kanskje dette vil gå bra enkelte år, men etterhvert blir det nok til at tegneseriene får “det som blir til overs” av den totale potten, slik det fungerer i dag i forhold til barnebøker.

    Om det skulle være lite utvalg av gode serier i ett år, kan dette løses ved å overføre deler av potten til neste år, evt. at en tidligere utgivelse kan bli vurdert på nytt.

    Eventuelt kan i dette året en oversatt utgivelse som fortjener dette få støtte til innkjøp (som var det jeg mente tidligere..)

    Men uansett størrelse på potten vil det nok det avgjørende være smak hos de som skal vurdere tegneseriene for innkjøp som vil være avgjørende for hvem som til slutt vil bli innkjøpt. Jeg bare håper at de også vurderer lesbarhet på bøkene, slik at ikke bibliotekene rundt om blir sittende med en tegneseriesamling som sjelden blir utlånt.

    F.eks. kan jeg tenke meg at Sproingvinner Pushwagner ikke er den på listen av norske sproing-nominasjoner i år som vil være den riktige å velge til innkjøpsordningen. Alle de andre vil være mer tilgjengelig for vanlige serielesere.


    Frank Flæsland    15. July 2009, 18:57    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)