Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SKREKKELIG DEBUT (12.03.06 )

Nye, norske tegneseriehefter er ikke hverdagskost. Med Blodige grøss presenterer Kelpie forlag norskproduserte skrekktegneserier. Det første heftet har sine høydepunkter, men samtidig har utgivelsen sine mangler.

Av: Kristian Hellesund

Kelpie forlag debuterte nylig med tre ulike norskproduserte tegneseriehefter. Tegneserieforlaget fra Stord satser blant annet på skrekktegneserier i heftet Blodige grøss. Det grusomme er satt i sentrum, og det er ikke måte på hvilke forferdelige hendelser som skildres i bladet. Vi møter barn som tvangsdruknes og lemlestes, og for sikkerhets skyld er det også tatt med en matoppskrift på barnerumpesuppe (!) i bladet.

Skrekktegneserier er en genre der man gjerne fråtser i det forferdelige, og det klarer serieskaperne bak Blodige grøss med glans. Blant dem er Tomte, som tegner og forteller en historie om en fryktelig barnevakt og hennes skjebne. Den trønderske tegneserieskaperen har en karikaturaktig tegnestil der store, svarte flater er viktig, og stilen hans fungerer utmerket i heftet. I ”Barnevakten” finner vi en naturlig progresjon i handlingen, selv om karakterene er litt vel mye stereotype. Tomte har også tegnet historien ”Buktalerens hemmelighet” til manus av Tommy Kvarsvik. Kvarsvik skildrer et overdrevet, grusomt familieliv, der en jente vokser opp i et hjem preget av alkohol og banning. Mens serieskaperne lett lager en grusom stemning, føles det som om historien kunne vært noe komprimert. Det kunne også historien om svømmelærervikaren. Der samarbeider Kvarsvik med tegnerne Heidi Næss og Grethe Bentsen. Næss og Bentsen har en forenklet stil som i heftet skriker etter farger. Da kunne man fått piffet opp bakgrunnene, som i Blodige grøss virker kjedelige og lite detaljerte. Like fullt klarer Kvarsvik, Næss og Bentsen å skape øyeblikk der fremdriften og de skrekkelige stemningene fungerer veldig godt, men som helhet er dette en heller uspennende og forutsigbar historie helt frem til avslutningen. Stadige frempek ødelegger, men slutten med to alternative endinger er både kreativ og positiv.

Blodige grøss nr. 1 er en begynnelse med lovende takter, og Kelpie forlag skal ha ros for initiativet og satsingen på norskproduserte tegneserier. Dog skal forlaget ha pepper for formatet. Kelpie har valgt å bruke en mye mindre størrelse på heftet enn det andre forlag bruker på sine tegneserieutgivelser. Tegningene i Blodige grøss hadde tjent på å komme i vanlig hefteformat og ikke med sider der målene er 20×14 cm. Slik det er nå skiller Blodige grøss seg fra andre blader i bladhyllen, men det er synd at dette gjøres på bekostning av tegningene inne i heftet.

Blodige grøss nr. 1
ISBN 82-92763-01-5
48 sider
39 kroner
Kelpie forlag

(Teksten er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)