Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EKKEL SPENNING ( 5.12.09 )

Med Horgan går Flu Hartberg nye veier. Tegneserieromanen er en blanding av actionthriller og sosialrealisme, der det kanskje hadde vært best at Hartberg tok det enda mer ut i enten den ene eller den andre genren.

Av: Kristian Hellesund

Flu Hartberg er ikke redd for å sjokkere. I tegneserieromanen med samme navn møter vi den arbeidsledige og sosiale avvikeren Horgan. Horgan sliter med sosial angst, og han lever et liv som tilsynelatende har liten mening. Elendigheten omkring Horgan når de store høyder siden Flu Hartberg velger å skildre ham som den ultimate taperskikkelsen, og han strekker det så langt at dusjforhenget blir redningen for Horgan når det er tomt for dopapir i leiligheten.

Denne sosialrealistiske skildringen er strengt tatt det essensielle ved tegneserieromanen. Hartberg har laget en stilstudie i elendighet, og den er både troverdig, kvalmeskapende og til ettertanke. Følelsene sitter meget løst i gjennomlesningen av Horgan, og starten på denne tegneserieromanen er noe av det beste som er utgitt i tegneserieform i Norge i år.


Realisme møter karikatur i Flu Hartbergs virkelighetsskildring.

Dessverre fortsetter det ikke slik. Del to av Horgan er en blanding av en “rags to riches”-historie og en ordinær kriminalfortelling. Horgan kommer i besittelse av mafiapenger, og plutselig forandrer livet hans seg. Noen serbiske skurker (som dessverre får replikkene sine tekstet på serbisk) jager Horgan, og vi får en avslutning som bryter både i stemning, tema og uttrykk i forhold til starten av tegneserieromanen. Kanskje det hadde passet best om Flu Hartberg lot kriminaldelen hadde blitt en egen utgivelse, der Hartberg kunne gått mer i dybden i genren?

Horgan viser tegneren Flu Hartberg i den røffe stilen vi kjenner igjen fra utgivelser som English Conversation og Odd. Han er klart inspirert av tegnere som Basil Wolverton og Christopher Nielsen, men like fullt står han på egne ben med sin “stygge”, personlige stil. For Horgan passer stilen glimrende i begynnelsen av tegneserieromanen, men avslutningsdelen hadde tjent på en mer realistisk tilnærming i tegnestilen. Hartberg viste i Muren at han mer enn mestrer en slik fremtoning, og Horgan hadde absolutt tjent på det.

Flu Hartberg er en av de mer spennende serieskaperne i Norge i dag, og Horgan staker ut flere kurser for ham. Denne anmelder håper Hartberg vender tilbake til elendighet og psykologisering omkring karakterene slik som i Horgan. Det kan komme mye spennende om blodets hvisken og benpipenes bønn derfra.

Horgan
Av: Flu Hartberg
ISBN 978-82-91187-84-6
100 sider
120 kroner
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)