FØRSTE SERIETREFF (17.04.11 )
Inspirert av Serienetts jubileumsmarkering i februar, ble det første Serietreff i går arrangert på Vågen Fetevare i Bergen.
Akkurat som jubileumsmarkeringen begynte Serietreff med en paneldebatt om ymse tema, denne gangen med følgende deltakere: Raptus-general Arild Wærness, tegneserieanmelder for Bergens Tidende Walter Wehus, serieskaper Knut R. Knutsen, tegner og animatør Are Edvardsen og Serienetts redaktør Kristian Hellesund. Debatten var lagt opp på den måten at deltakerne vekselvis skulle ta opp gitte diskusjonstema, og vekselvis anmelde en aktuell utgivelse etter eget valg.
Fra paneldebatten: Kristian Hellesund og Are Edvardsen. (Foto: Trond Sätre)
Første tema er evig aktuelt: Norske avisserier. og spørsmålet om vi egentlig trenger utenlandske avisserier ble tatt opp, uten noen entydig konklusjon. Men i følge Arild er norske stripeserier ”i verdensklasse”, og han nevnte Haakon Aasnes Seidel og Tobram som et godt eksempel på en rotekte norsk spenningsstripeserie – En sjanger som vel er i ferd med å dø ut, både her og i USA. Men Arild innrømte at Voss-avisa Hordaland hadde slitt lenge før de fant en kvalitetsserie på nynorsk (Reveland). Walter Wehus kunne fortelle at BT fikk klager i månedsvis da de tok mot til seg og fjernet Hårek fra avisa. Som en kommentar til mangelen på action/spenningsserier i avisene nevnte Walter også at han har møtt folk som tror Fantomet er en humorserie, bare med dårlige sluttpoenger.
Kveldens første anmeldelse var av Donald Duck & Cos påskenummer, der hovedhistorien er av Knut Nærum og Arild Midthun. Arild valgte å fokusere på at Nærums historie er for tynn. Den norske Donald-redaksjonen har en tendens til å hype historiene hans for mer enn de er verdt. Han var mer fornøyd med ekstrabladet, et gjenopptrykk av Marco Rotas ”Mitt Liv i et Eggeskall”.
Kveldens andre tema var politiske serier, med henvisning til Tor Ærligs brannfakkel ”kan dere leve med at den eneste som tør å hevde sin ærlige mening om verden i dag i tegneserieform faktisk er Lise Myhre i Nemi?”. Panelet var ikke helt enig i at norsk serier trenger å være mer politiske, og som i så mange andre kulturdebatter ble det antydet at venstresiden er overrepresentert. Men som et eksempel på hvordan politiske serieskapere kan gjøre en positiv forskjell nevntes Arne W. Isachsen, og hans bidrag til å bevare Marken-kvartalet i Bergen.
Kveldens andre anmeldelse, presentert av Walter, var Den Krokete Kanal av Max Estes, en frittstående oppfølger til Den krokete Kniv. Panelet var generelt enige om at dette var utmerket utgivelse med kunstneriske kvaliteter, ikke minst på det grafiske siden.
Tredje tema var kortseriestøtte, en offentlige støtte som går til norske stripeserier, også de mest populære. Are, som tydeligvis hadde tall og statistikker inne, dominerte denne debatten. At norske serier generelt trenger en viss subsidiering for å greie konkurransen var det enighet om. Et forfatterstipend som medfører et visst krav om minsteproduksjon ble foreslått, og Arild understrekte behovet for flere gode manusforfattere i seriebransjen.
Fra paneldebatten: Knut R. Knutsen og Arild Wærness. (Foto: Trond Sätre)
Kveldens tredje anmeldelse, presentert av Are var det seneste nummeret av Rutetid, et blad som han generelt har et godt forhold til: ”Et av de bedre norske bladene du får i dag, det er veldig variert.” Men bladet ble også ivrig debattert denne kvelden. Øverli har innrømt at han er med i bladet bare for å promotere andre norske tegnere, og det ble diskutert hvor mye Rutetid som trengs i bladet Rutetid. I diskusjonen om bladets innhold for øvrig fikk Zofies Verden fikk særlig (men ikke udelt hederlig) omtale.
Fjerde tema var ”Tegneseriens Dag – Hva hendte med den?”. Alle var i alle fall enige om den er så godt som død i Norge. Arild mener dette i første rekke skyldes at NTF valgte å la den dø fordi de trengte å prioritere opprettelsen av en ny tegneseriefestival. Det ble for øvrig diskutert om en slik ”egen dag” for tegneseriene er nødvendig uansett.
Kveldens fjerde anmeldelse, presentert av Kristian, var Marvels Civil War i paperbackform. Hele denne historien har tidligere stått på trykk i det norsk Spider-Manbladet, og begivenhetene som serien skildrer er håpløst daterte i forhold til det nåværende Marveluniverset uansett. Så at Schibsted prioriterer å gjenopptrykke Civil War forbløffer et samlet panel.
Fantomet var en gang den konsekvent nest mest populære seriefiguren i Norge, men nå sliter han med å selge så mye som ti tusen av hvert nummer. Hva gikk galt? Dette var kveldens femte debattema. Arild peker på en generelt mindre interesse for action på det norske seriemarkedet. Forskjellig tolkninger av Fantomet – den skandinaviske, den amerikanske, og den etter Knuts oppfatning grusomme tv-produksjonen fra 2010 – ble diskutert. Likeså ble den nye satsingen ”Fantomets Gullalder”, framholdt som nok et eksempel på at norsk seriemarkedet baserer seg stadig mer på repriser og gjenopptrykk. Nok et apropos til dette var Knuts (riktignok fordelaktige) anmeldelse av Hall of Fame: Giorgio Cavazzano – bok 2.
Walters positive anmeldelse av en aktuell Mikke Mus-pocket i BT var grunnlaget for kveldens siste debattema om påskekrim og annen påskelesning. Og her samlet panelet seg om en luftig, men ikke utenkelig visjon: Hvis folk kan oppdras til å kjøpe humortegnserier til jul fordi det liksom er ”tradisjon”, hvorfor ikke oppdra dem til å kjøpe actionserier til påske? De kjøper jo allerede krim til påske fordi det liksom er ”tradisjon”. En femårsplan med for etablering og produksjon av norske spenningsserier til påske – Ideen er hermed videresendt.
Bergenslansering av Bobla nr. 1/2011. Kristian Hellesund intervjuer NTF-styremedlem Frode Haaland om utgivelsen. (Foto: Trond Sätre)
Etter den forholdsvis lange og mangefasetterte debatten ble første nummer av det nyetablerte NTF-bladet Bobla lansert, med gratis (eller så mye en ønsket å betale) utgaver av første nummer til alle frammøtte. Som på jubileumsfesten var det også en quiz med premiebord og deretter nachspiel på BarBarista.
Flere serietreff, både i og utenfor Bergen, er under planlegging. Serienett regner med å kunne legge ut en podcast av lørdagens debatt innen kort tid.
TEGNESERIEQUIZ <- Eldre | Nyere -> TEGNESERIEMUSEET I BRUSSEL
Actionserier til påske er en god femårsplan, for de som vil ta det til seg. Personlig har jeg også sansen for serier med mer vinkling på drama, i ordets mest positive betydning. Her er det muligheter for avisene til å “oppdra” sine lesere til å la seg fengsle av gode drama-striper, og ikke kjøre ensidig på action eller humor. Drama fungerer jo ypperlig på tv eller i utallige bokserier av norske forfattere. Så her er det mange muligheter for å trollbinde et publikum med kvalitetsserier i “såpesjangeren”. I USA holder en lang rekke dramaserier forsatt publikum i et solid grep, som Apartment 3-G, Rex Morgan, M.D., Mary Worth, Brenda Starr, Judge Parker, Gil Thorp m.fl. Disse seriene er ofte mer sosialt bevisste enn vi har sett her hjemme, og berører ulike temaer som aids, abort, narkotika, foreldreløse barn, idoldyrking, rivalisering innenfor idretten m.m.
— jostein hansen 29. April 2011, 09:18 #