Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HVEM BØR VINNE SPROING? ( 2.05.11 )

De nominerte til Sproingprisen i år er klare. Prisene skal deles ut under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, men før den tid er det mulig å stemme frem egne favoritter.

Av: Kristian Hellesund

Norsk Tegneserieforum er klar for å dele ut Sproingprisen på ny. Nok en gang skal det skje i forbindelse med Oslo Comics Expo i slutten av mai, der fjorårets beste tegneserier i Norge skal kåres. Denne gangen skal man kåre beste norske utgivelse, beste oversatte utgivelse og beste debutserie. I motsetning til de siste årene er det denne gangen ingen åpen klasse.

Årets Sproingjury, som består av Øyvind Skretteberg (leder), Kyrre Matias Goksøyr, Raymond Haugland og Anita M. Celius Lund, har nominert kandidater i de ulike kategoriene. Deretter skal tegneserieinteresserte nordmenn og en egen elektorforsamling stemme frem årets vinnere. Avstemningen er nå i gang på Sproingprisens nettsider, sproingprisen.no

De nominerte er:

BESTE NORSKE SERIE
Torbjørn Lien: Om mus og menn og annet snusk! (Kollektivet bok 5)
Tor Ærlig: Jeg, Tor Ærlig
Jason: Varulvene i Montpellier
Henry Bronken: Artsyfartsy
Flu Hartberg: Fagprat

BESTE UTENLANDSKE SERIE
Robert Crumb: Genesis
Nick Abadzis: Laika
Chris Ware: Jimmy Corrigan, den smarteste gutten i verden
Joe Sacco: Fotnoter i Gaza
Hector Osterheld/Alberto Breccia/Enrique Breccia: Che – en tegnet biografi

BESTE DEBUTSERIE
Håvard S. Johansen: Stop.Rec.FFWD
Sindre W. Goksøyr: Hrmf!
Max Estes: Den krokete kniv

Les mer om Sproingprisen og de nominerte på prisens egen nettside. Der finnes også smakebiter fra tegneseriene:
http://www.sproingprisen.no/

divider
 1. Ikkje for å regne på paraden her, men har ikkje Håvard Johansen både utgitt det Sproing-nominerte albumet “Sebastian” og skrive manus på “Annunaki”? Og er “Hrmf” utgitt for seg sjølv nokon stad eller berre i antologi?
  Ingenting å utsetje på kvaliteten, berre lurte litt på det formelle.
  Elles ein del bra i Beste Norske og Beste Utanlandske kategoriane. Omlag som forventa.

  Synast Beste Norske av utvalet her er Tor Ærlig. Av Beste Utanlandske er det kun Che som interesserer meg, men alle seriane er såpass at det mest vert personleg smak som er avgjerande.


  Knut Robert Knutsen    2. May 2011, 06:33    #
 2. Dette synes jeg var en spennende rekke med nominasjoner. Mye bra her!

  For øvrig synes jeg også det var noe underlig med nominasjonene til beste debutserie. Max Estes er ingen debutant. For eksempel ble hans Hello, Again utgitt av Top Shelf så tidlig som 2005. Jeg siterer fra vedtektene: “Priskategorien skal premiere nye serieskaperes første betydningsfulle verk og kunstneriske gjennombrudd.” I så fall kunne også Nick Abadzis vært nominert i denne kategorien.

  Jeg regner heller ikke Håvard S. Johansen eller Sindre W. Goksøyr som debutanter. Både Johansen og Goksøyr har hatt ulike tegneserier på trykk tidligere.


  Kristian Hellesund    2. May 2011, 08:25    #
 3. Hrmf! er gitt ut som album og er Sindre Goksøyrs første soloutgivelse. Et mesterverk, i mine øyne.


  kristoffer    2. May 2011, 08:40    #
 4. http://havardjohansen.blogspot.com/2011/05/sproinprisnominert.html
  Håvard S. Johansen    2. May 2011, 11:06    #
 5. Ja, eg må innrømme at eg stussa litt over at Håvard Joansens bok ikkje hamna på lista over beste norske. Kanskje litt ujamn enkelte stader, det er vel berre å forvente utifrå formatet, men klart på nivå med dei fleste andre i kategorien. Det ser faktisk litt ut som om heile debutantprisen er gjort opp av rester av lista til Beste Norske Serie.

  Det er vel ikkje noko overrasking at eg støttar forslaget om at der burde vere fleire kategoriar, med klarare skiller.

  Sånne ting som:
  Beste Stripe /Beste Hefte /Beste korthistorier i antologi.
  Stripedebutant/heftedebutant.
  Utanlandsk stripe / hefte
  Hall of Fame.
  etc.

  Og så sjølvsagt beste Tex-Willer hefte ;-) i ein kategori for seg sjølv.

  Det er ein balanse mellom å få ein god pris som faktisk har ein klar “verdi” og det å få inflasjon i prisar.


  Knut Robert Knutsen    2. May 2011, 11:41    #
 6. Hadde dere ikke denne debatten i fjor? Burde ikke Sproingkomitéen skrevet seg noe bak øret etter den debatten?

  http://www.serienett.no/article/1001/sproing-2010-hvem-bor-vinne


  Serieleser    2. May 2011, 12:22    #
 7. Hva er egentlig vitsen med å ha en debutantkategori når det ikke er debutanter som er nominert? Eller er det slik at utenlandske veteraner regnes som “debutanter” i Norge hvis de får utgitt en originalserie på et norsk forlag.

  Forøvrig er Jason, Ware, Sacco og Ærlig favorittene.

  Jeg registrerer ellers at Sproing-komiteen nok en gang har forbigått mesterverkene “Nemi” og “Zofies verden” i den norske kategorien. Er komiteen kvinnehatere, kanskje? Disse seriene har forresten nylig fått en utfordrer, nemlig “Veslemøy”. Nå må det snart være kvinnenes tur.


  Tor    2. May 2011, 17:09    #
 8. For meg ser det ut til at juryen i år er den samme som i fjor. De fikk mye pepper i 2010, men dessverre ser det ikke ut til at de har lært noe særlig, og fortsetter i samme dur som før. Kanskje den nye juryen burde lytte litt til medlemmenes meninger og ønsker?

  Beste norske.

  I følge vedtektene skal den nominerte være førstegangspublisert i det foregående året. Jeg, Tor Ærligs bok inneholder tidligere utgitt materiale. Kjempebra serier, men iflg. vedtektene skulle denne ikke være gyldig for nominasjon.
  Det samme gjelder Torbjørn Liens boksamling av gamle klassikere. Flott materiale, men likevel…

  Hvis juryen ikke greier å tolke sine egne vedtekter en gang, hvordan skal da publikum tolke dette?

  La oss for eksempel ta en liten ”Fagprat” om tegneserier her. Jeg referer til ett av de sentrale verkene om tegneserier i Norge, utgitt av Telemark Tegneserieverksted i 1997, forfattet av selve Übergeneralen innen norsk tegneseriepolitikk de siste 15-20 åra; Morten Harper. I bind #1 av ”Tegneseriens Triangel”, s. 24-25, definerer han, sammen med et kobbel anerkjente serievitere, selve fenomenet tegneserier. Ordlyden varierer noe fra Gisle til Dahl via Perry/Aldridge – men kan kokes ned til en enighet at en tegneserie må bestå av en sekvens av fortellende bilder, med eller uten tekst, som beskriver en sammenhengende historie. Og når Morten Harper sier dette, så er det dette som gjelder.

  Fagprat er ikke en tegneserie, like lite som Rutetid, Oppgulp eller Larsons Gale Verden er det. Fagprat er en eminent presentasjon av enruters poenger med vidd og underfundighet, kult illustrert i serieskaperens lett gjennkjennelige stil. Den burde vært nominert i noe a la ”Åpen Klasse” som juryen lekte seg med i fjor.

  Beste Debutant.

  En som ikke hører hjemme i denne kategorien:

  Håvard S. Johansen debuterte med brask og bram i 1998, som vinner av NSB sin seriekonkurranse der temaet var ”togreise”. Han ble publisert i større opplag enn noen annen norsk tegneserie på det tidspunkt, vant tur til både Raptus og Angouleme. I ettertid har han vært jevnlig publisert i norske samlinger. Men juryen markerer altså at utgivelsen ”Stop.Rec.FFwd” er viktigere enn debuten og hans tidligere arbeid. Det betyr faktisk at hvem som helst kan vurderes som debutant hver gang de kommer med en utgivelse som er ”viktigere” enn den forrige. Snodig.
  Hans bidrag i SPROING burde/skulle/måtte vært i hovedgruppa Beste Norske, boka var en av fjorårets standout-utgivelser og verdig hovedprisen på egne meritter.

  En som så absolutt burde ha vært med i denne kategorien:

  Børge Lund slo igjennom med et brak i 2010, man kan påstå at han debuterte sterkere enn noen andre serieskapere har gjort før ham. Han vant 100.000 i Rutetid-fondet for nye serieskapere, han viste en meget tydelig profil på Raptus i september og har blitt en av de aller mest populære nye serieskaperne i selve flaggskipet i norske serier; Pondus. Til sommeren kommer hans første album.
  Forbigåelsen av Børge Lund i denne kategorien er ikke mindre enn en skandale. Hvis de noe ulne vedtektene betyr at det er en eller annen UTGIVELSE som skal markeres, kanskje det da er tid for at Lunds Lunch nomineres neste år? Hvem vet.


  Arild Wærness    2. May 2011, 18:39    #
 9. Sindre Goksøyr er ikke debutant. Han laget blant annet tegneserien Mor.

  http://home.online.no/~sgoksoyr/photo%20html/01.html


  Anonym    2. May 2011, 19:17    #
 10. Hmmm. Finnes det virkelig ingen oppegående jurymedlemmer som er jordnære nok til å ta leserne på alvor? Støtter helt og fullt Kristian Hellesunds yppelige innspill, det er virkelig ingen skam å snu. Når SPROING-juryen ikke vil følge sin egne vedtekter burde det være fritt frem for VALLHALL-samlingene, TINTIN-nyutgivelser, julehefter og mye mer. Savner også Marvel- og western-nominasjoner, men det er ingen bombe akkurat.


  jostein hansen    2. May 2011, 21:22    #
 11. Å følge vedtektene må være et minstekrav. Juryen gjør hele utdelingen til en parodi.


  Bodil Revhaug    2. May 2011, 22:15    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)