Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TRØNDERSK TOPPMØTE (20.11.11 )

I den samme helgen som årets julehefter ble lansert, fikk midt-Norge oppleve sitt første Serietreff i Trondheim sentrum.

Av: Trond Sätre
Tegning: Arne Bye

Med en kombinasjon av regn og vintertemperaturer viste ikke Trondheim seg fra sin beste side sist fredag. Men inne på Familien bar var det knitrende peisild og god stemning mellom deltakerne i det sjuende Serietreff. Panelet til det første trønderske Serietreff besto foruten Kristian Hellesund av to serieskapere – Mads Eriksen og Arne Bye – og to kjente tegnserieskribenter – Morten Harper og Jostein Hansen. Alle har sterk lokal tilknytning (vel, Jostein er fra Kristiansund; Nært nok).

Første tema for kvelden var passende nok julehefter. Tegneserier i julehefteformat er viktig for det norske tegneseriemarkedet, og skikken fyller for øvrig 100 år i år, i og med 100-årsjubileet for det første Knoll og Tott-heftet. For Arne, som for så mange andre, er dette en tradisjon som går langt tilbake i tid, og Mads ser på det mest som nostalgi. Jostein vil hevde at utvalget er ganske allsidig, mens Morten kaller juleheftene for et ”artig fenomen” men mener at 80-90 prosent av heftene er ”vræl”. Men iblant dukker det opp nye vrier – og her framhever han Knut Gribb. Han mener ikke at serien er fullkommen, men prosjektet er verdt å satse på. Jostein er enig i at flere spenningsserier kunne trenges i juleheftefloraen.

Av panelet var det bare Mads som hadde personlig erfaring med å produsere et julehefte, og han innrømmer at han har vansker (tidsnød) med å produsere nytt materiale til det årvisse M-juleheftet. Av årets julehefter anbefaler han Jingle Belle, Paul Dinis serie om Julenissens rebelske tenåringsdatter (Denne utgivelsen ser ikke ut til å være blant de offisielle juleheftene; min tilføyelse)

Kveldens første anmeldelse var ved Morten, som valgte å omtale noe såpass spesielt som en oversatt, tysk-østerriksk reisebiografi i tegneserieformat: Ulli Lusts I Dag Er Den Siste Dagen i Resten Av Ditt Liv, en svært utleverende tegneserieroman som ble omtalt i rosende ordelag både av Morten og av de andre paneldeltakerne som hadde lest den. Kristian forsikret oss om at ”jeg kunne ikke legge den fra meg.”

Morten var også i støtet da temaet innkjøpsordninger ble brakt på bane. Han argumenterte for at stønadene gir god uttelling i form av produserte serier. Tegneserier blir generelt urettferdig behandlet i forhold til andre former for kultur og underholdning; mens selv de mest suksessrike forfatterne og regissørene mottar store beløp fra statlige ordninger frister serieskapere en mer usikker tilværelse. Med Mads til stede ble også kortseriestøtten tatt opp. Morten foreslo en behovsprøving for de ulike seriene som befinner seg i Norges mest populære serieformat.

Kristians utvalgte anmeldelse var New Avengers, den siste Marvel-utgivelsen fra Schibsted. Han omtalte dette som ”noe av det bedre” blant strømlinjeformede superheltserier, men innvendte at historien er gammel (Kristian oversatte selv serien den gangen den var planlagt å brukes i en utgivelse fra Seriehuset) og at den – som det meste av moderne superheltserier – er litt plaget med for mange kontinuitetsdetaljer.


Mads Eriksen, Morten Harper, Kristian Hellesund, Jostein Hansen og Arne Bye

Etter en kort pause var panelet tilbake for å diskutere vold i tegneserier. Teamet er ikke like kontroversielt som i gamle dager – For hvem vil vel i dag bli oppfattet som moralist og hysteriker? Debatten føres nok ikke like hissig nå som på 50-tallet, men noen aspekter er mer fortsatt interessante. Er slapstick vold i samme forstand? Er skildring av vold helt nødvendig i visse serier? (Morten som forfatter av vikingserien Blodøks, måtte nødvendigvis trekke den slutningen). Panelet var likevel stort sett enige om at antydning er bedre enn eksessive voldelige skildringer.

Jostein hadde valgt å anmelde den nyeste utgave av HumorParaden, mest fordi den hadde fokus på Pels Og Poter, denne underfundige funny animal/stripeserien som ser ut til å treffe mange mennesker midt i hjertet. Han kaller det en ”serie til ettertanke”. Panelet etterlyser for øvrig opplysinger om hvorvidt Pels Og Poter kommer som julehefte i år.

Kveldens ”uannonserte tema” (som Kristian kalte det) var den nye Tintin-filmen. Alle panelmedlemmer som hadde sett denne virket imponert. Av de som ikke hadde sett den har Mads det på huskelista, mens Arne var litt mer skeptisk. Selv om han har et forhold til Tintin som tegneserie merket han seg en dårlig anmeldelse av filmen fra vennene hans i Trondheims studentradio, Radio Revolt (de ga filmen terningkast 3).

Spenningsserier er et tilsynelatende uutømmelig tema under Serietreffene, men denne kvelden prøvde Kristian seg på en ny vinkling: Hva med spenningsserier i stripeformat? Arne poengterte at det er lett å miste tråden hvis du skal prøve å følge med på slike i avisene. Mange føler det nok på denne måten, men formatet forekommer fortsatt, om enn ikke så mye i avsier lenger. Seriene i blader som Fantomet og Agent X9 er klassiske eksempler, men Lilleøiens Dadaph Serraph (som mange leser fra dag til dag på nettet) kan også regnes blant disse. Også humorserier i stripeformat gjør bruk av lenger storylines – Og her oppsto det lett humring da Mads minnet om en føljetong han laget over tre uker, der den store skurken viste seg å være…Morten Harper.

Avslutningsvis fikk hver av panelmedlemmene anledning til å anbefale en julegave. Arne benyttet anledningen til å reklamere for sitt album Mira Atten som den perfekte julegave, Morten anbefalte den siste M-boka, Jostein foreslo Steve Canyon fra Egmonts klassikerserie, Mads kom med en håndfull anbefalinger til ulike venner/familemedlemmer, og Kristian mente at boka Jeg, Tor Ærlig ville ta seg bra ut under mange juletrær.

Serietreff ble rundet av med en quizrunde der laget fra studentradioen vant førstepremiene.

divider
  1. Radio Revolts omtalte anmeldelse av Tintin-filmen: http://radiorevolt.no/2011/10/programmer/kino-pa-eventyr-med-tintin-enhjørningens-forbannelse/


    ABye    20. November 2011, 21:37    #
  2. “Milton Canyon” er vel her meint å vere Milton Caniffs Steve Canyon serie?


    Knut Robert Knutsen    21. November 2011, 01:07    #
  3. Ooops, jeg trodde jeg hadde rettet opp den allerede.


    Trond Sätre    21. November 2011, 09:19    #
  4. Har nå hørt Radio Revolts anmeldelse av Tintin, og jeg kan kun slå fast at vi ikke er enige. Tintin er rett og slett årets film. Jeg har sett både 3D versjonen og 2D versjonen, og koste meg glugg begge ganger. Et av de beste høydepunktene kom helt først i filmen da Hergé tegner en karikatur av Tintin. De fleste har vel fått sett filmen så jeg skal ikke ramse opp flere høydepunkter. Og til dere som ennå ike har fått sett filmen: Denne må dere ikke gå glipp av!!
    Den kommer på DVD 28. mars neste år og da skal den sees flere ganger.


    Øyvind B    21. November 2011, 15:34    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)