NORSKE TEGNESERIER I FOKUS PÅ 5. MAI ( 5.05.12 )
Tegneseriens dag ble markert over hele landet i dag, lørdag 5. mai. I Bergen ble det blant annet invitert til Serietreff på Bergen Offentlige Bibliotek.
Mens tegneserieinteresserte landet over i hovedsak fikk tilfredsstilt sin interesse for den niende kunstart gjennom tegneseriebutikkenes gratishefter i regi av Free Comics Day, var det annerledes i Bergen. Der kunne Bergen Offentlige Bibliotek invitere til Serietreff i samarbeid med tegneserietidsskriftet Serienett.
I panelet satt Raptus-general Arild Wærness, serieskaperen Are Edvardsen, bibliotekaren Karen Marie Loge og Serienett-redaktør Kristian Hellesund. Torbjørn Lien skulle vært til stede, men han måtte dessverre melde avbud på grunn av sykdom. Etter å ha tatt en runde rundt tegneseriesatsingen på Bergen Offentlige Bibliotek, som sannsynligvis er på høyde med Serieteket i Oslo, hadde panelet en dybdeanalyse rundt den nye innkjøpsordningen for tegneserier. Are Edvardsen stilte spørsmål omkring habiliteten til kulturrådets tegneserierådsleder Eivor Vindenes. Har hun fristilt seg fra tidligere engasjementer? Vindenes har tidligere arbeidet i Jippi forlag, Egmont Serieforlaget og det som i dag er Schibsted Forlag. I tillegg mente panelet at det var flott at innkjøpsordningen ville tilgodese folkebibliotekene, men det ble etterlyst en tilsvarende satsing på skolebibliotekene.
Bobla nr. 1/2012 ble delt ut gratis til de fremmøtte i forbindelse med Tegneseriens dag. Panelet mimret litt omkring Bobla, og Arild Wærness var klar i at det var gjort store fremskritt fra tidligere utgivelser. Are Edvardsen var opptatt av det redaksjonelle arbeidet utført av Kyrre Mathias Gøksøyr og Tore Strand Olsen, mens Kristian Hellesund fremholdt nyhetsverdien i utgivelsen. For eksempel er det her man kan lese hva årets Oslo Comics Expo vil inneholde. Hellesund var også frempå og roste tegneseriefestivalen for å ha gjester som Chris Ware, Ulli Lust og Seth i år.
Panelet tok for seg Sproingpris-nominasjonene, og det var enighet om at årets nominasjoner var både overraskende og spreke. Noen kandidater var selvsagte, mens andre var det ikke. Det ble en diskusjon rundt Inga Sætre og at hennes Fallteknikk manglet fra nominasjonene etter at utgivelsen hadde vunnet Brageprisen. Kristian Hellesund mente at Fallteknikk var en utmerket oppvekstroman, men at tegnestilen gjorde at tegneserien ble mindre interessant for ham. Han tror det også gjelder andre potensielle lesere. Hellesund la til at Sætres Møkkajentene har utrolig gode replikker, men samtidig ødelegger de rå tegningene leseopplevelsen av serien.
Panelet hadde en gjennomgang av filmer basert på tegneserier. The Avengers er en stor publikumssuksess her i Norge med mer enn 80.000 publikummere første helg, og Arild Wærness mente det skyldtes et godt manus og en godt gjennomført film med troverdige karakterer. Karen Marie Loge fremhevde Persepolis som en god film basert på tegneserier, og panelet uttrykte spenning omkring kommende tegneseriefilmer. Fra salen ble det kommentert at den franske Viggo-filmen var den verste noen sinne, mens Arild Wærness trakk frem Blueberry og Jonah Hex som dårlig overføring fra tegneserie til film.
Serietreff ble avsluttet med presentasjon av tegneserieheftet ÛberZombie og tegneseriequiz med premier fra Schibsted Forlag. ÛberZombie kommer i salg på Oslo Comics Expo i juni.
ENDESTASJON <- Eldre | Nyere -> FYRVERKERI OG PENGEBINGER
NRK P3/FILMPOLITIET (http://p3.no/filmpolitiet) har nå en kåring gående omkring tidenes beste superheltegneserier.
Jeg vil anta det har (litt for) mye med filmheltene å gjøre, og ikke så mye de opprinnelige seriene. Som fortsatt er det aller beste mediet for helter av alle slag…
— Jostein Hansen 6. May 2012, 12:31 #
Referatet fra dette møtet bekrefter(!?) at det står dårlig til med tegneserien i Norge på tegneseriens dag!
Jeg gremmes på tegneseriens vegne!
— Bjoulv 10. May 2012, 00:51 #
Jeg vil legge til at betegnelsen “superheltegneserier” er noe misvisende, i det kåringen hos radiokanalen P3 omfatter en god del helter som er langt fra superhelter i ordets egentlige (?) betydning.
Fantomet har aldri vært og vil aldri bli noen superhelt, ditto flere andre kjent størrelser blant de 100 først utvalgte. Til videre gruppespill går de 32 heltene som har fått flest stemmer, det skjer fra i morgen 11. mai.
— Jostein Hansen 10. May 2012, 10:07 #
Vel, såvidt eg hugsar så omtalte Lee Falk Fantomet som ein Superhelt i seinare år.
Det er jo slik at pga måten desse heltane er falda inn i “univers” at karakterar som tidlegare ville ha vore “Pulp Heroes” eller “Mystery Men” a la The Shadow, Doc Savage, Fantomet og Batman er blitt “superheltar”.
Greit, det er ein romsleg definisjon, eit “utvida superheltbegrep” på same måten som Fotball hamnar innanfor det “utvida kulturbegrepet”, men Fantomet vert faktisk no rekna som ein superhelt.
Ikkje den “Første” Superhelten, for det er jo den 2 år yngre “Superman”, men ein av dei eldste.
— Knut Robert Knutsen 10. May 2012, 11:12 #
Litt usikker på kva du meiner, Bjoulv, men om du meiner at det blir gjort for lite på Tegneseriens dag, så er det for så vidt sant.
Men det nyttar lite å sitte og vente på at nokon andre skal organisere noko.
Eg var i heimtraktene og kunne ikkje delta på arrangement i Oslo. Skulle rett nok delta på Skype til Bergensarrangementet, men der svikta teknikken.
Ein e-post til næraste bibliotek med forslag om ei markering var alt som skulle til for å gjere noko der eg var. Biblioteket var ikkje noko anna enn velvilje, og ommøblerte inngangsparti og utstillingar for å vise fram alt dei hadde av teikneseriar. Det vart spontant og enkelt, men vi fekk to saker i lokalavisa, og brukte plakatar og e-post for å minne skulane i området om at det finst teikneseriar på biblioteket.
Den korte planleggingsfasen gjorde at besøket ikkje vart overveldande, men vi fekk synleggjort teikneseriane veldig godt. Og neste år kjem biblioteket til å ha lengre tid å førebu seg.
Kven som helst kan gjere dette. Det finst mykje godvilje på biblioteka, og dei vil kunne printe plakatar og hjelpe til med marknadsføring.
— Kyrre Matias Goksøyr 10. May 2012, 12:47 #
Bibliotek likar alle typar arrangement der dei kan få trekt folk til biblioteket, anten det er forfattarbesøk eller anna.
Det er klart at det er mogeleg for forlag og organisasjonar å samordne ting, men i siste instans så treng ein “varme kroppar” som kan møte opp og gjere jippo på ting.
Ein tidlegare klassekamerat av meg er redaktør for Blåmann/Bokdykk, og han er veldig flink på å få igang slikt med bibliotek og skuleklassar etc. for barnebøker.
Men som sagt, ein er nøydd til å få serieskaparar til å møte opp lokalt og kunne dra i gang litt leven. Det er der det stoppar opp litt.
— Knut Robert Knutsen 10. May 2012, 14:42 #
Noen som er oppdatert på hvordan kåringen av “Tidenes beste superhelter” forløper i P3-regi?
Avstemningen går over lengre tid og har et spesielt opplegg med mange innledende runder…
— Jostein Hansen 6. June 2012, 10:41 #