Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DEN ALTFOR STORE PRINSEN (13.12.13 )

Bjørn Ousland har en lang og variert karriere bak seg som tegneserieskaper, illustratør og kunstner. Den nyeste boken hans er «Trollprinsen», der Ousland har sin vri på eventyrgenren.

Av: Kristian Hellesund

Hvor går egentlig grensen mellom bildebøker og tegneserier? Det er faktisk et godt spørsmål. Det er ikke uvanlig å bruke tegneseriens formspråk i en bildebok, og mang en tegneserie kan helt eller delvis se ut som en bildebok.

En som med glede blander formatene er Bjørn Ousland. Ousland er en av landets mest rutinerte serieskapere. Allerede på åttitallet hadde han gjennomført en av verdens første tegneserieutdannelser etter å ha vært utdannet ved tegneserieskolen til Joe Kubert i USA. Vel hjemme satte Bjørn Ousland sitt preg på en rekke norske tegneserier. Blant annet var han fast bidragsyter til tegneserieheftet «Pyton» med tegneserier som «Hellitern og Halvlitern». Senere kom «Siggen og Piggen» og tegneseriestripen «Småkryp», som gikk i Dagbladet på slutten av nittitallet. Ouslands mest interessante utgivelser fra denne tiden er tegneserietrilogien «Solruns saga», som han laget sammen med manusforfatter Eirik Ildahl fra 1988 til 1993.

De senere årene har Ousland arbeidet mye med bøker for barn og ungdom. Best kjent er nok bøkene om hunden «Bisk» og biografiene om Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Noen av utgivelsene har vært rene tegneserier, mens andre har ligget i grenselandet mellom tegneserier og bildebøker. Et slikt eksempel er barneboken «Trollprinsen», som kom nå i høst.

Eventyr i tegneserieform har vi sett mye av her til lands. Best kjent er nok de årlige juleheftene med «Tuss og troll», men blant annet Tor Morisse har hatt viktige bidrag til genren. Bjørn Ousland har laget flere barnebøker med basis i eventyr. For eksempel står han bak «Mumle Gåsegg», «Soria Moria slott» og «Grimsborken», som alle er basert på eventyrene til Asbjørnsen og Moe. I «Trollprinsen» bruker ikke Ousland noe kjent eventyr som basis. I stedet tar han for seg byttingtradisjonen, der de underjordiske bytter barn med menneskene. Ouslands vri er spesiell. Denne gangen er det ikke en vanlig familie de underjordiske besøker. I stedet er det en kongssønn som byttes med et trollbarn.

Trollgutten vokser opp i kongefamilien, og det blir en spesiell oppvekst. Han vokser fortere enn alle andre barn, men like fullt forstår ikke kongen og dronningen at det ikke er deres egen sønn. Først når han er gammel nok til å giftes bort blir det problemer, når en gammel kone slår fast at kongssønnen egentlig er en bytting. Dermed må trollgutten frasi seg kronen sin, og kongeriket setter i gang en leting etter den egentlige kongssønnen.

Bjørn Ousland har laget en fin og til tider lavmælt fortelling om det å være annerledes, men samtidig ha empati og omsorg. Tegningene er vakre og delvis karikerte, og Ousland har en rekke flotte dobbeltsideomslag med både liv, uttrykk og stemninger. I tillegg leker Ousland seg med eventyrgenren. Hvorfor skal alltid så mye dreie seg rundt tallet tre, for eksempel? Det bryr ikke Bjørn Ousland seg om, og han lager dermed en mer uforutsigbar og mer interessant eventyrbok.

«Trollprinsen» er en vakker bok, og den passer nok best for barn i småskolealder. Den viktigste innsigelsen til utgivelsen må være prisen. 259 kroner for en bok på 48 sider er mye, men det er her folkebibliotekene og skolebibliotekene bør se sin rolle. «Trollprinsen» fortjener et publikum.

«Trollprinsen»
Av: Bjørn Ousland
ISBN 978-82-02-41528-0
48 sider
259 kroner
Cappelen Damm

(Anmeldelsen er tidligere trykt i avisen Lyderhorn 6. desember 2013.)

divider
  1. Grenser? Enten er det en tegnet “serie” av bilder, altså en tegneserie, eller ikke. En billedbok kan ikke vare en tegneserier. Rutetid heller ikke (hvor er serien). En humorstripe? Kanskje!!
    Skulle ønske at et nettsted, som gjerne vil være “seriøst” og griner på nesen over tegnesrier som utgis for lesere, kunne lære seg denne forskjellen.


    IpComics    13. December 2013, 16:04    #
  2. Ivan, at du har fått det for deg at Serienett griner på nasa av serier som “utgis for lesere” (ei rar formulering, men eg skjøner kva du meiner)er merkeleg.

    Viss det hadde vore vår haldning så hadde vi aldri gidda å anmeløde dei seriane vi faktisk anmelder her.

    Poenget med Kristians anmelding, som vi veit vi som har lese ein del av desse bøkene av Ousland, er at Ousland nyttar teikneserier på ein annan måte enn for venta, slik at enkelte sider er meir i andre typer “bokformat”.

    Det er ingen tvil om at ein kan karakterisere desse bøkene som teikneseriar, men dei høyrer òg naturleg inn i andre “genrer”.


    Knut Robert Knutsen    13. December 2013, 17:14    #
  3. En billedbok kan godt være en tegneserie, det kommer bare an på hvor mange bilder det er. Er det mer enn et bilde pr side, og når disse sammen forteller en historie så er det tegneserie. Og er det mer en 50 prosent sider med tegneserier i boka, så er det en tegneserieutgivelse.


    Øyvind B    13. December 2013, 17:53    #
  4. 259 kroner for en bok på 48 sider kan virke mye, men sammenlignet med den nye boken til Ylvis (The Fox) så fremstår dette som en TYKK bok…
    Av det kan vi slutte at det meste er relativt!


    Jostein Hansen    16. December 2013, 19:02    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)