Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FROM RUSSIA WITH LOVE (14.12.13 )

Reiseskildringen «Moskva» byr på både Ida Neverdahl og Øystein Runde i fri dressur.

Av: Trond Sätre

Trenger jeg å forklare hva denne utgivelsen handler om?

Okay, Russlands største (og første) tegneseriefestival, KomMissia i Moskva, hadde i år besøk av en norsk kontingent, bestående av serieskaperne Ida Neverdahl, Øystein Runde og Torbjørn Lien, og anført av Arild Wærness. Besøket (og særlig opplevelsen av å gå i et moderne, russisk 1. Mai-tog), inspirerte det to førstnevnte til å lage en tegneserie om besøket, som ble lansert med brask og bram sist helg.

Det er ikke umiddelbart lett å si hva som gjør «Moskva» til en stor leseopplevelse, og med sin episodiske oppbygging utfordrer den mitt forholdsvis strengt narrative syn på hva som gjør en tegneserie leseverdig. Mye av det har nok å gjære med Ida Neverdahl. Kombinasjonen av det søte og de bisarre har gjort henne til en yndling i norsk tegneserieliv, og det er ikke en dårlig kombinasjon når en skal observere det forvirrede, post-kommunistiske Russland. Ida har sin helt egen måte å bearbeide inntrykkene på, noe scenen nedenunder er et perfekt eksempel på:


Det gir mening i konteksten…

Men minst like viktig er det at Neverdahl og Runde glir ganske sømløst over i hverandre her. Noe som er litt overraskende, ettersom forskjellene er store nok. For det første skriver Runde på nynorsk, mens Neverdahl bruker et bokmål som grenser til riksmål. De to har dessuten ulike prioriteter. Mens Ida tegner det som falle henne inn, og lar fantasien styre mye, er Runde ganske nøktern, og lar det skinne gjennom at det særlig er politikken som interesserer ham. Samtalen med kjentmannen «Anna» under 1. mai-toget, som Runde gjengir, taler sitt tydelige språk.

Til gjengjeld nærmer de hverandre tegnemessig. Det vil si, Øystein nærmer seg nok mer Ida enn omvendt. Ida har en helt egen stil (manga-inspirert naivisme?), og det ville være synd om hun skulle kompromisse på den. Øystein tegner seg selv mye mer detaljert enn Ida gjør, men bortsett fra det er det umiddelbart lett å se hvem som er hvem og hva som er hva fra den ene tegneren til den andre. At duoen ser ut til å være helt samstemte i sin satire over Putin, bidrar også mye til det gode helhetsinntrykket.

«Moskva» er en av årets mest originale, morsomme og tankefulle norske tegneserier. I tillegg bekrefter den det tidligere inntrykket av at Ida Neverdahl er en serieskaper med stor framtid. Årets julegave.

Moskva
Av Ida Neverdahl og Øystein Runde
ISBN 978-82-92226-47-6
80 sider
200 kr.
Jippi Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)