Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MESTERENS KLASSIKER (25.07.06 )

Neppe noen over. Få ved siden. Slik kan man omskrive slagordet til å gjelde Will Eisner. Boken hans, “En kontrakt med Gud”, er rett og slett et mesterverk.

Av: Kristian Hellesund

Endelig er Will Eisners “En kontrakt med Gud” tilgjengelig på norsk igjen. Denne tegneserieklassikeren fra 1978 ble først gitt ut i Norge i 1986, men i anledning Egmont Serieforlagets lansering av tegneserieromanbokklubben Serieverket er en ny utgave tilgjengelig med stive permer.

Will Eisner hadde allerede skrevet seg inn i tegneseriehistorien da han la ned Spirit i 1951. Spirit var ikke den eneste populære tegneserien Eisner hadde skapt, men serien om den maskerte detektiven var den mest suksessrike. Spirit kunne by på spennende og lesverdige historier, mesterlige tegninger og interessant sidelayout, og Eisner nyter fortjent en stor respekt for sin innsats med tegneserien.

På syttitallet var tiden inne for noe nytt fra Eisner. Han ønsket å gi tegneseriengenren noe annerledes, og resultatet var en “graphic novel” – den tegnede bokutgivelsen “En kontrakt med Gud”. Her var det ikke krim for spenningens skyld. Her var det ikke superhelter og superskurker, men realistiske skildringer der mennesker møter hverdagslige utfordringer. “En kontrakt med Gud” foregår i et jødisk immigrantmiljø i New Yorks bydel Bronx på trettitallet. Will Eisner byr på fire tegnede noveller i utgivelsen. Vi møter den fromme og gudfryktige Frimme Hersh som inngår en kontrakt med sin skaper. Etter å ha følt at Gud bryter kontrakten forandrer Hersh personlighet, og leserne får følge ham ut i en ny og annerledes væremåte. I tillegg møter vi historier der henholdsvis en alkoholisert gatesanger, en upopulær portner og sommerferielivet på en såkalt cookalein står i fokus.

Will Eisner var en mester innen tegneseriemediet. Få serieskapere har evnen til å tegne like godt og interessant som ham. I tillegg kunne Eisner by på oppfinnsomme historier som gir mersmak. “En kontrakt med Gud” er en samling med slike historier. Selv nå, nesten tretti år etter Eisner gjorde ferdig boken, har den noe å gi i form av stemninger, skildringer og innblikk i menneskenaturen. Les “En kontrakt med Gud”. Den er et sjeldent godt eksempel på god fortellerkunst – uansett medium!

En kontrakt med Gud
ISBN 82-429-2969-6
196 sider
329 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)