Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORTREFFELIG FRISK FEIRING AV DEN 9. KUNSTART (20.12.15 )

Tegneserienes Historie, av Øyvind Holen og Tore Strand Olsen, er en norsk variant av McClouds «Understanding Comics» – en vandring gjennom tegneserienes vesen, og ikke minst historie.

Av: Arild Wærness

Det er blitt en fabelaktig rundtur. Som av-og-til (helst tidligere) foredragsholder omkring tegneserienes vesen for barn og ungdom er dette boka jeg ville av brukt som referanse, både overfor elever, studenter, lærere og biblioteker. Aller helst ville jeg ha laget en slik bok sjøl – og vært maksimalt stolt over det. Den stolthetskappa skal Holen og TSO få lov til å bære, med verdighet.

På grunn av diverse omstendigheter kommer denne anmeldelsen så alt for seint, så nettstedets lesere er alt vel informert om bokens natur og innhold. Den har også mottatt et vell av positive anmeldelser, så her slutter jeg meg bare til hyllestkoret.

Å pirke på mulige feil eller mangler blir uvesentlig, ettersom boken kunne ha vært dobbelt så tjukk og likevel ikke maktet å dekke alt man kunne ønske seg. Her har forfatterne konsentrert om det som er mulig å presse inn på 125 sider (bak stivt omslag, hurra!)

Boka er en «Magical Mystery Tour» gjennom tusen år med bildefortelling, der hovedvekten sjølsagt legges på de siste, viktige 100 år eller så. En vandring gjennom sider og ruter stappfulle av glimrende illustrasjoner, der selve vandringen i tillegg kan sees som et innblikk i tegneserienes grunnleggende vesen. Figurer, farger, illustrasjoner, tekst, bobler og effekter danner et sømløst hele som danner selve «Tegneserienes historie».

Som illustrasjon på dette kan vi en tilfeldig valgt side, f.eks. side 59, der våre to guider lekent beveger seg gjennom Steve Ditko/Dr. Stranges/Silver Surfers forunderlige verden. Den oppvakte lærer vil kunne referere til bobler og figurer som forsterker både læring og opplevelse. Selve spørsmålet «Hva er en tegneserie?» besvares med glans på denne, og alle de andre sidene i boken.

Bokens styrke er den allsidige oversikten, de alle verdens tegneserier presenteres åpent og ærlig med glede og kjærlighet. Knoll og Tott, Donald Duck og Pondus presenteres med samme respekt og innsikt som serier fra Dongery og No Comprendo. Alt er like viktig, alt er tegneserienes vesen og historie.

Å oppsummere med den vanlige floskelen «årets julegave» er like oppfinnsomt som å si at «tegneserier er ikke bare for barn» – men her er det på sin plass. Den perfekte gaven til din egen bokhylle, og kjøp to – den andre gir du til en person; ung eller gammel, som trenger en glitrende og underholdende innføring i en av verdens viktigste fortellerformer.

Sukk. Øyvind Holen og Tore Strand Olsen har skrevet boka jeg så gjerne ville ha laget sjøl. Uten at jeg på noen måte kunne ha fått til et tilnærmelsesvis like bra resultat. Men det er lov å drømme. Little Nemo in Slumberland (side 16) viser meg hvordan.

Tegneserienes Historie
Skrevet av Øyvind Holen, tegnet av Tore Strand Olsen
ISBN 9788202459604
125 sider.
299 kr.
Cappelen Damm

divider
 1. Jo, jo, Arild! På en måte og på en skikkelig måte, virker både din anmeldelse og hele denne bokens budskap noe overfladisk!

  Vi bor nå engang i Norge,boken er på norsk og til norske lesere! Da som opplysning og ikke tilpasset en garde som har lite og ingenting i ballast.

  Hvor er tegneseriens norske historie, gjennom ukeblad, som Hjemmet med Knoll og Tott, Fiinbeck og Fia, Bob og Frank i Afrika, Tarzan, Blondie, og den danske Barna på sydhavsøya, Norsk Ukeblad med 91 Stomperud, Lyn Gordon, Tom Pus, Donald Duck. Illustrert med Tom Trick, Kalle K. , Bamse, Nils og Blåmann? Ja, det var ukebladene som ga tegneseriens historie i Norge, la oss ikke glemme det, og bygge opp under uvitenheten!

  Hvor er Damms billedserier, Spøk og Spenning, EOs billedserier (Se og Les) og Skippern?

  Hvordan tegneseriens historie forløp seg i Norge og de fleste land i Europa, er langt viktigere enn å bygge opp under en kanskje uklar tro omkring tegneseriens historie, slik den antas av en oppvoksende slekt som har ingen peiling, kun tro og antakelser, basert på amerikanske trosbekjennelser.


  Bjoulv    26. December 2015, 21:37    #
 2. Vel talt!

  Den “riktige” boka bør komme snart.

  Som en slags videreføring av Haakon W . Isachsens nybrottsarbeid om Juleheftenes norske historie.


  Jostein Hansen    27. December 2015, 14:41    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)