Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET I 1000-KLUBBEN ( 9.08.06 )

Fem tegneseriehefter kan skilte med et firesifret antall utgivelser i Norge. Denne uken kom ett av dem, Fantomet, med blad nummer 1000.

Av: Kristian Hellesund

Fantomet jubilerer på mange vis i 2006. I tillegg til at tegneseriefiguren fyller 70 år, kan man denne uken også markere utgivelsen av den 1000. utgaven av tegneserieheftet Fantomet. Det var i 1964 at Normic forlag startet opp faste utgivelser med tegneseriefiguren til Lee Falk. Etter seks utgaver i 1964 og to i 1965, ble utgivelsesansvaret overtatt av Romanforlaget i 1966. Det kom bare to hefter dette året, men i 1967 kunne man øke utgivelsestakten til 10 hefter. Året etter kom det ut 12 hefter, og i 1969 var det 14 Fantomet-blader i salg. Fra 1970 har Fantomet kommet hver fjortende dag, og i tillegg til det vanlige heftet har det også vært gitt ut ulike spesialutgaver, album og bøker.

Ved å passere 1000 utgivelser, er Fantomet kommet inn i en eksklusiv gruppe norske tegneseriehefter. I følge nettsiden tegneserie.info er Donald Duck & Co klar ener på det norske markedet med over 2500 utgivelser siden 1948. På andreplass ligger krigstegneserieheftet Kamp Serien, som kom med 1370 utgivelser mellom 1964 og 1990. Nummer tre på listen er Hjerterevyen, som ble utgitt 1363 ganger fra 1960 til 1990, mens Vill Vest er nummer fire foran Fantomet på femteplass. Westerntegneserieheftet ble gitt ut 1109 ganger mellom 1953 og 1990.

Fantomet-hefte nummer 1000 i Norge gis ut av Egmont Serieforlaget. Heftet, Fantomet nr. 16/2006, byr på hovedhistorien “Fantomets ukjente søster” av den norske manusforfatteren Eirik Ildahl og tegneren Georges Bess. Historien er et opptrykk fra 1984. Ellers inneholder bladet biseriene Bernard Prince og Herman Hedning samt et eget bilag med Fantomet-historien “Dødelig last” av Terje Emberland (manus) og Knut Westad (tegning). Historien ble opprinnelig trykt i Bellona Magasin i 1989 og presenteres her for første gang i hefteformat.


Knut Westad viser frem Bellona Magasin nr. 1/1989, der Fantomet-historien “Dødelig last” var på trykk første gang. Utgivelsen er et samlerobjekt, som i fjor ble solgt på en nettauksjon for 550 kroner. (Foto: Kristian Hellesund)

Les mer om tegneserieheftene med flest utgivelser i Norge hos tegneserie.info:
http://www.tegneserie.info/50.htm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)