Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

2006 - ET TEGNESERIEÅR (31.12.06 )

Av: Kristian Hellesund

2006 er året der frøene som ble sådd av forlagene årene før virkelig slo ut i blomst. En rekke spennende utgivelser i 2004 og 2005 nådde sin kulminasjon i form av årets tegneserieutgivelser. I tillegg kunne året by på en del nyvinninger innen det norske tegneseriemarkedet.

En satsing på tegneseriebøker og tegneserieromaner fortsatte i 2006. Egmont Serieforlaget har allerede en rekke Disney-relaterte bokserier på markedet, og disse ble i 2006 fulgt opp med blant annet Illustrerte klassikere, Legenden om Blueberry og en videreføring av Alle tiders superhelter. Egmont stod også for den norske tegneserieromanbokklubben, Serieverket, der utgivelser som Blacksad, Rabbinerens katt, Bone og Sandman: Evige netter stod sentralt. Flere moderne tegneserieklassikere ble også sendt ut på markedet. Fra Egmont kom Will Eisners En kontrakt med Gud i ny utgave sammen med et samlebind av Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons. Også andre forlag var på banen med moderne klassikere. Seriehuset kunne by på Black Orchid av Neil Gaiman og Dave McKean, fra Gyldendal kom Joe Saccos Palestina, mens No Comprendo sendte ut Kylling med svisker av Marjane Satrapi og Daniel Clowes Som en silkehanske støpt i jern.

Både Egmont Serieforlaget og Schibsted Forlagene har fortsatt sin satsing på manga i 2006, men hvordan japanske tegneserier selger i Norge er uvisst. For Mangismo har manga ikke vært en gullgruve, og forlaget har tatt en pause for norske utgivelser av slike serier. Om den blir kortvarig eller permanent, vites ikke ikke i skrivende stund.

Norske tegneserier blomstrer for tiden, og det ser man også i satsingen fra de store forlagene. Pondus, Nemi og M har egne hefter, og norskproduserte serier er blant ryggraden av biserier i disse bladene og hefter som Ernie og Larsons Gale Verden. Frode Øverlis Pondus kom med sin sjette samlebok denne høsten, og serier som Nemi, Kollektivet, Rex Rudi, Fakta fra verden og Lars Lauviks Eon og Wildlife slo følge med egne bokutgivelser. Tegneserieromaner som Jasons Hemingway, Tor Ærligs Kan du se meg nå?, Tore Knutsens Hinsides – et reisebrev og Ingebjørg Jensens Bomber over barneskolen viste frem at norske serieskapere har mye spennende å by på for tiden. Det samme har Øystein Runde vist med både Bjartmann og Margarin – og kanskje spesielt Futen, der serieskaperen fra Ulsteinvik på mesterlig vis har samarbeidet med Knut André Solberg.

Wildside Comix’ Vanja Nilsen skal nevnes for satsing på erotiske tegneserier i utgivelsene Ero-Mania og Kinky Halloween, mens Tomtes to album med Tomtes Sorte Sider viser en serieskaper i utvikling og med et eget, talentfullt uttrykk. Eget uttrykk viste også Sigbjørn Lilleeng i Nebelgrad Blues, mens Kanon av Lars Fiske og Steffen Kverneland også er et spennende og kreativt arbeid av dyktige serieskapere. Bellonas tegneserieantologi Utslipp skal trekkes frem som et interessant tverrsnitt av tegneserienorge anno 2006. Det samme gjelder årets utgivelser av Forresten fra Jippi forlag og Tusj fra Egmont Serieforlaget, der en rekke serieskapere har fått vise seg frem på positivt vis. Det har også en rekke ulike tegneserier gjort på internettportalen nettserier.no, som kanskje må sies å være årets største nyskapning i tegneserienorge. Man skal ikke se bort fra at det er på nettopp dette nettstedet at den neste Frode Øverli, Lise Myhre eller for den saks skyld Christopher Nielsen publiseres for første gang.

I det 2006 blir til 2007, er det spennende tider for tegneserienorge. Pondus, Rocky og Eon skifter forlag, slik at Egmont Serieforlaget står styrket på markedet. Schibsted Forlagene slår tilbake med eget M-hefte samt ved å skaffe seg de norske rettighetene til serier fra det amerikanske tegneserieforlaget Marvel. Her blir det knallhard kamp om markedsandeler. De mindre aktørene sliter med distribusjon. Det er vanskelig å finne hele mangfoldet i tegneserienorge uten å oppsøke spesialbutikker for tegneserier, og selv en tidligere storselger som Fantomet er ikke lenger tilgjengelig i mange dagligvarebutikker. Mindre forlag som Seriehuset, Westwind, Jippi og No Comprendo har mange spennende titler, men disse er lite synlige hos kiosker og bokhandlere. I dagligvarebutikker er disse utgivelsene mer eller mindre fraværende. Det er synd, for mannen i gaten går dermed glipp av en rekke interessante tegneserier. Kanskje det er akkurat i distribusjonsdebatten Norsk Tegneserieforum bør sette inn den store innsatsen i 2007? Tegneserier trenger å være synlige og tilgjengelige for å få større og bredere appell.

ÅRETS BESTE NORSKE UTGIVELSER
1. Hemingway av Jason (Schibsted Forlagene)
2. Futen av Øystein Runde og Knut André Solberg (Seriehuset)
3. Ser du meg nå? av Tor Ærlig (Jippi)
4. Med hånden på hjertet: 125 fakta fra verden av Karstein Volle (Jippi)
5. Pondus: 0-6 av Frode Øverli (Schibsted Forlagene)

ÅRETS BESTE OVERSATTE UTGIVELSER
1. Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons (Egmont Serieforlaget)
2. Bone: Den mystiske dalen av Jeff Smith (Egmont Serieforlaget)
3. Black Orchid av Neil Gaiman og Dave McKean (Seriehuset)
4. Rocky: Bok II av Martin Kellerman (Schibsted Forlagene)
5. Superman: Årets mann av Jeph Loeb og Tim Sale (Egmont Serieforlaget)

divider
  1. I et spennende år for norske tegneserier bør man også ta med selve Serienett. I løpet av 2006 utviklet Kristian Hellesunds Superheltblogg seg til landets mest aktive forum for omtaler, diskusjoner, artikler og meningsytringer om tegneserier. Jeg har snakket med mange som mener at Kristian fortjener masse honnør for det frivillige arbeidet han utfører for at vi som tegneserieelskere skal ha et forum å henvende oss til.
    Stå på videre, Kristian! Og gratulerer med 2006 og lykke til med 2007.
    I året som kommer, med intet mindre enn tre seriefestivaler foran oss, er det kanskje viktigere enn noensinne å ha et nyansert diskusjonsforum på nettet som belyser og kommenterer utviklingen i SerieNorge.


    Spacedog    4. January 2007, 10:39    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)