Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LEKKER BLUEBERRY ( 7.01.07 )

Egmont Serieforlaget er med “US Marshal” kommet til femte bind i bokserien “Legenden om Blueberry”. Her presenterer forlaget westernserier der Jean Giraud har manusansvaret.

Av: Kristian Hellesund

Manusforfatter Jean-Michel Charlier døde da han arbeidet med Blueberry-albumet “Arizona Love” i 1989. Tegneren Jean Giraud stoppet ikke med Blueberry av den grunn. I stedet satte han i gang en egen albumserie, Marshal Blueberry, der handlingen foregår mellom album 10 og 11 i den opprinnelige albumserien. I Marshal Blueberry tar Giraud manusansvaret og samarbeider med tegnerne William Vance og Michel Rouge. Vance tegnet de to første albumene, som ble opprinnelig utgitt i Frankrike i 1991 og 1993, mens Rouge tok seg av det tredje albumet, som først dukket opp i 2000. De to første er for øvrig utgitt på norsk tidligere i tegneserieheftet Caliber i 1994 og 1995.

Det er en fornøyelse å se disse albumene samlet på norsk i den femte “Legenden om Blueberry-boken”. Dette er et sidestepp i Blueberry-serien, som både er lesverdig og godt tegnet. Det er spesielt når man sammenligner med publiseringen i Caliber at gleden blir ekstra stor. Du verden så stor forskjell det er på heftepublisering i svart/hvitt av Marshal Blueberry i forhold til bokpublisering i farger og i albumformat! Ta for eksempel landskapsbildene i det første albumet. I Caliber fremstår den første siden som massevis av streker som skal gi inntrykk av regn i ørkenen. Den samme siden i boken er en vakker, stemningsfull regnscene der fargene står for mye av formidlingen. Nå er denne anmelder av den formening at det er bedre med heftepublikasjon i svart/hvitt av et tegneseriealbum enn ingen norsk utgivelse i det hele tatt, men like fullt er det flott å få se tegneserien slik den skal se ut.

Nå er det ingen tvil om at det er Jean-Michel Charlier som har stått for manus til de beste Blueberry-historiene, men Jean Giraud gjør ingen dårlig jobb med Marshal Blueberry. Her plasserer han Blueberry som lovens vokter i en liten by. Han får bryne seg på både våpensmuglere og indianere, og nok en gang er det en Blueberry-historie som kan by på spenning, action og en og annen humoristisk scene. Det er helt klart en god westerntegneserie som serveres her, og Bruno Brazil- og Bob Morane-tegneren William Vance følger opp med vakkert og dyktig tegnearbeid. Det samme gjør Red Kelly-tegneren Michel Rouge i det siste albumet som er tatt med i boken. Dette albumet er for øvrig ute på norsk for første gang. Det er bare bra, for Vances og Rouges bidrag til Blueberry er gode tilskudd til en av de klart beste westerntegneseriene som er laget. Og det skader ikke å få dette stoffet presentert så lekkert som her i bokserien “Legenden om Blueberry”.

Legenden om Blueberry 5: US Marshal
ISBN 978-82-429-2963-1
164 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)