Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JASON OF THE DEAD (22.03.07 )

Jason hyller både Charlie Chaplin og George A. Romero i tegneserien Død og Levende.

Av: Trond Sætre

Jason mest kjente varemerke er de umælende dyrefigurene med steinansikt. En annen ting som går igjen i produksjonen hans, er referansene til klassiske monsterfilmer. Disse to trekkene kombinerer han i ”Død og Levende”, en zombiefilm i tegneserieformat.

Om den er aldri så snever, så er zombiefilmen likevel en sjanger med klart definerte regler: Folk blir til vandøde kannibalske flokkdyr av en eller annen psevdovitenskapelig grunn – i dette tilfellet en komet. Til slutt er det bare er en liten gruppe med levende igjen – i dette tilfellet en anonym, ensom mann og en harmløs prostituert. I tillegg til zombiefilmer er Jason tydelig inspirert av stumfilmer. Klær og teknologi tyder på at ”Død og Levende” må være lagt til 30-tallet, og den unge prostituerte kvinnen som vår helt prøver å redde, minner om den søte, men stusselige jenta som landstrykeren alltid møter i Chaplins filmer. Dessuten er all dialogen presentert i svarte ruter mellom handlingen, noe som tydelig er gjort bare for å imitere stumfilmens fortellermåte. Historien trenger nemlig ikke det vesle den har av dialog. Nok en gang forteller Jason en historie der ord ikke bare er fraværende, men også overflødige. Å fortelle uten dialog er en vanskelig kunst, men Jason har perfeksjonert den.

”Død og Levende” er en søt ide, og Jason gjennomfører den med stil og smakfullhet – i alle fall så mye smakfullhet som det er mulig å få ut av en historie om kannibalmonstre. Jeg spekulerer på om Jason valgte zombier som tema nettopp for å vise at han kan ta selv det mest burleske tema og gjøre det subtilt. Hvis du liker Jasons underfundige fortellerstil vil du like ”Død og Levende”.

Min eneste innvending mot serien er at Jason gjør lite med den. Det er en scene der helten og den prostituerte løper fra zombiene og inn i en drosje. Og i stedet for å bruke drosjen til å kjøre vekk, går de bare rett gjennom og ut på den andre sida – hvorpå zombiene gjør akkurat det samme. Slike uventede vrier er det for få av. Jeg skulle gjerne blitt overrasket litt oftere.

Død og Levende
ISBN 9788292226100
50 sider
140 kroner
Jippi Forlag

divider
  1. En liten personlig rettelse: Jeg mente meteor, ikke komet.


    Trond Sætre    23. March 2007, 11:21    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)