Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MER ENN STRIPER ( 4.04.07 )

Torbjørn Lien står bak Kollektivet-stripene. I albumet Villige og billige viser serieskaperen at han kan mye mer enn å lage humor over tre til fire ruter.

Av: Kristian Hellesund

Kollektivet og Torbjørn Lien er aktuell med albumet Villige og billige.Lien er en av landets fremste serieskapere, og gjennom de daglige Kollektivet-stripene i Aftenposten og jevnlig publisering i blant annet Larsons Gale Verden, viser Lien at Kollektivet er av Norges beste humortegneserier i stripeform.

I albumet Villige og billige finnes det ikke en eneste Kollektivet-stripe. I stedet har Schibsted Forlagene samlet lengre sekvenser med Ronny, Mounir, Kisse og de andre. Her går det i tre- og firesidere tidligere publisert i blader som Larsons Gale Verden og Smult. Og det fungerer. Torbjørn Lien er morsom i stripeformatet, men når han har flere sider til rådighet velger han å vise at han kan noe om sidelay-out og det å la en historie få utvikle seg.

Mens Lien får frem mange morsomme poenger gjennom replikker og tekster, fungerer faktisk Kollektivet som tegneserie best i dette albumet i sekvensene uten dialog. En historie der Ronny og Mounir slåss gjennom religiøs musikk, bør gå inn som en norsk tegneserieklassiker, mens toastkrigen mellom de samme tegneseriefigurene er et eksempel på god bruk av tegneseriemediet. Men Torbjørn Lien kan også lage humor av hverdagslige situasjoner. Det er sikkert ikke bare denne anmelder som kjenner igjen realitetene av nattevåke som følge av spedbarn i huset, og morsomhetene omkring Ronnys deathmetalband Darktööth er stadig underholdende. Spesielt sekvensen med en fødsel på rockekonsert er av høy standard. I tillegg skal forlaget ha ros for å la serieskaperen selv komme til med kommentarer til enkelthistoriene i albumet.

Torbjørn Lien er en dyktig serieskaper. Kollektivet er en morsom tegneserie. Den fungerer også meget godt i sekvenser på flere sider. La oss gjerne få flere slike samlinger, og det hadde ikke skadet å se tilsvarende utgivelser med andre norske serier. Hvorfor ikke Pondus, for eksempel? Det er nok av materiell som strekker seg over flere sider som skriker etter å bli samlet. I mellomtiden koser vi oss med Kollektivet og Villige og billige.

Kollektivet: Villige og billige
ISBN 978-82-516-2796-2
52 sider
49,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)