Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

X-9 MED SPENSTIG STREK ( 9.05.07 )

Bind 16 i Klassikerserien fra Egmont Serieforlaget tar for seg Agent X-9 Corrigan. Her ser Frank Flæsland nærmere på utgivelsen.

Av: Frank Flæsland

Tittelserien til bladet “Agent X-9” har vært laget av svært ulike tegnere og forfattere opp gjennom tiden. Dette bindet av Klassikerserien tar for seg en av de beste periodene serien har hatt, da den ble modernisert og mer “James Bond”-preget. Boken åpner med bakgrunnstoff om serien og opphavsmennene, samt en fortegnelse over seriene til Goodwin og Williamson. Bra skrevet, og spesielt interessant for seriefans er oversikten over assistenter på serien, med navn som Neal Adams og Mike Kaluta.

Seriene spenner over hele perioden, fra første til siste historie Goodwin og Williamson laget, med lange hopp mellom hver episode. For enkelte serier kan dette være en grei måte å bli kjent med stoffet på, men for så kjente serier som dette, skulle jeg ønsket meg at seriene ble utgitt i sammenhengende avsnitt. Spesielt fordi de siste stripene ofte legger opp til neste episode. I denne boken står det ”(Men det er en annen historie)” etter de fleste sluttstripene. I tillegg er jeg spesielt lite glad for at historien “De stjålne dokumentene” er med, da denne har skikkelig dårlig trykk, noe som ikke burde være nødvendig i en så påkostet utgivelse. Noen av de andre avsnittene har også samme problemet, men i mindre målestokk.

De to første historiene er ifølge forordet tatt med fordi de spriker litt stilmessig. Den første fordi den i starten tegnes i Bob Lewis stil, før Williamson setter sitt særpreg på serien. Den andre fordi assistenten Stan Pitts skal ha gjort mye av tegnejobben i denne sekvensen. Men er dette egentlig et godt argument? De fleste kjøperne vil nok ha de gode historiene, framfor de som ikke er typiske for serien som helhet.

Men uansett hvordan assistenter påvirket serien, er det Williamsons spenstige strek og fantasifulle bruk av raster og skraveringer som dominerer her. Goodwins historier bærer preg av den kalde krigen, og har James Bond-inspirerte innslag av mesterskurker med onde planer som “Doktor Sju”. Alt i alt en brukbar utgivelse, men litt for mange småting som trekker ned til å bli en skikkelig klassiker,

Klassikerserien bok 16.
Agent X-9 Corrigan 1967 – 1980 av Archie Goodwin og Al Williamson
Egmont serieforlaget 2007.
Red. Haakon W. Isachsen

divider
  1. Denne boken er et perfekt eksempel på hvor bra dagsstriper i spenningsjangeren gjør seg i bokform, med fire striper per side er også størrelsen veltilpasset. Komplette striper viser at Goodwin/Williamson er bedre enn sitt rykte (fra de dårlig omredigerte bladseriene), og slikt sett er det en svært etterlengtet utgave vi her får servert. Men aller best var nok X9-serien på Alex Raymond (Secret Agent Corrigan 1934-35, Klassikerserien bind 10) og George Evans´ tid.


    jostein hansen    20. October 2007, 15:24    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)