Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

STRÅLENDE SMAKEBITER (10.06.07 )

Den fjerde samlingen med Disney-tegneserier av Carl Barks i bokserien Hall of Fame er i salg. Her har Egmont Serieforlaget tatt for seg Barks’ skildringer av Donald og vennene i sportslige krumspring.

Av: Kristian Hellesund

Det er ikke ille å være Disney-tegneserieleser i Norge. Donald Duck & co er det markedsledende tegneseriebladet, og ulike spinoffprodukter dominerer tegneserieutbudet. Bokserien “Hall of Fame” er blant luksussegmentet, og her presenteres smakebiter av ulike banebrytende Disney-serieskaperes produksjon.

Carl Barks står i en særklasse blant Disney-serieskaperne. Hans serieproduksjon, idérikdom og fortellerglede vitner om en person som laget mange og interessante tegneserier. I Norge fikk han tilnavnet “Den gode tegner” i en periode der Disney-serieskaperne ble anonymisert i utgivelsene. Barks stod frem som annerledes og mer spennende både som tegner og manusforfatter.

Det nyeste bindet av “Hall of Fame” tar for seg nettopp Carl Barks. Fokuset er på Disney-tegneserier der sport står i sentrum. Her får vi blant annet møte Donald Duck som friidrettsutøver, bokser, padler og skiløper, Petter Smart slår seg løs i baseball og onkel Skrue prøver seg i amerikansk fotball. Historiene er laget over tre tiår, og Carl Barks holder en høy standard boken gjennom.

Det er noe med timingen til Carl Barks. Historiene har som regel et element nederst på hver side som driver handlingen videre slik at det er veldig vanskelig å legge fra seg boken. Noen ganger er det spenning, mens det som regel er en morsomhet. Det er vanskelig å ikke bli fenget. Mens tegningene er dynamiske og uttrykksfulle, er de layoutmessig et produkt av sin tid. Det er et slikt uttrykk man forventer av en klassisk Disney-serie, selv om man i dag hadde foretrukket mer varierte kameravinkler og færre talking heads.

Men Barks er Barks, og i denne boken betyr det solid underholdning. Det er lett å la seg rive med av morsomme innfall, artige replikker og gode plot. Crazyhumor og uventede situasjoner i handlingsforløpet er en solid bonus, og da er ikke ansiktsuttrykkene nevnt. Enkelte fjes er et syn for guder og kaller på lattermuskelen gang på gang.

I jungelen av tegneserieutgivelser er dette bindet av “Hall of Fame” et godt kjøp. Dette er gode og lesverdige Carl Barks-historier som passer for barn i alle aldre – uansett om man er donaldist eller ei.

Hall of Fame: Carl Barks bok 4 – Idrettsglede i Andeby
ISBN 978-82-429-3142-9
176 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Flotte bøker, men jeg misunner svenskene som får smussomslag på dem også.


    Øyvind Braaten    10. June 2007, 16:28    #
  2. Glem heller ikke Hall of Fame-boken med Hakkespettbevegelsen, skrevet av Barks og tegnet/tusjet av den eminente Daan Jippes. Den holder gjennomgående meget høy standard. Jippes kommer for øvrig til Raptusfestivalen i september.


    jostein hansen    13. June 2007, 15:41    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)