FORNØYELIG OG MORSOM SUPERMANN ( 4.07.07 )
Supermann er tilbake i bladhyllene. Denne gangen i en morsom, alternativ og britisk utgave der blant annet John Byrne og Monty Pythons John Cleese står bak som serieskapere.
Humor står i høysetet i Supermann-albumet En erkebritisk Supermann fra Egmont Serieforlaget. Her presenteres en alternativ utgave av superhelten, der Supermann havner i Storbritannia i stedet for USA. Moromhetene står i kø, men det er ikke alt som er like vittig siden det først og fremst er tørrvittigheter som gjennomsyrer manuskriptet.
Først og fremst er En erkebritisk Supermann satire over det britiske samfunnet. Manusforfatterne Kim “Howard” Johnson og John Cleese tar for seg blant annet britisk tabloidpresse og britisk snerpethet understreket med Clark-familiens mantra H.S.N.S.; “Hva skulle naboene si”. Samtidig er dette en ekte Superman-parodi, der Johnson og Cleese ser på det absurde i Superman-skikkelsen og hvordan en slik karakter ville fungert i hverdagslivet.
John Byrne har for lengst skrevet seg inn i amerikansk tegneseriehistorie. Samarbeidet med Chris Claremont på X-Men og flere års arbeid med Fantastic Four er noen av mange høydepunkter i karrieren til den britiskfødte serieskaperen. En erkebritisk Supermann fører Byrne tilbake til Superman, som han gjenskapte for DC Comics for tyve år siden. Mesteparten av Byrnes Superman-historier ble trykt av SEMIC på norsk på slutten av åttitallet, og dette er historier som den dag i dag holder høy standard. I En erkebritisk Supermann samarbeider John Byrne med stjernetusjeren Mark Farmer. Det gir historien et veltegnet preg, og nok en gang får man et inntrykk av at Byrnes tegninger ofte får et mer spennende preg når han samarbeider med andre på det grafiske. En erkebritisk Supermann varierer stilen mellom et mer karikaturaktig preg og Byrnes mer vanlige superhelttegneserieuttrykk. Det fungerer overraskende godt, og tegningene står godt til historien.
En erkebritisk Supermann er en velkommen retur til superhelttegneseriene til DC Comics for norske lesere. Denne anmelder hadde foretrukket annet Superman-materiale som for eksempel Grant Morrisons All-Star Superman, men i mellomtiden gleder vi oss over at denne utgivelsen er tilgjengelig i bladhyllene.
En erkebritisk Supermann
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget
GJESTEN STJELER SHOWET <- Eldre | Nyere -> MORSOMT MED ROBOTER
Jeg syntes den første delen av albumet var den som fungerte best, her får manglende kontroll over superkreftene (fordi foreldrene hans ikke vil at han bruker dem i det hele tatt) fungere som et gjennomgangstema.
Etter at “Colin Clark” begynner som journalist, blir historien mer forutsigbar og mye mindre morsom. Det virker som om forsøket på å lage en paralell til andre Supermann-historier (både dagens versjon og tidligere utgaver) tar overhånd i forhold til komediespillet i historien.
Det som er litt kjedelig, er at dette er det første albumet siden “Gigant” forsvant, og nye lesere gjerne vil få et feil inntrykk av historien.
Den norske tittelen var heller ikke av de sprekeste.
— Frank Flæsland 5. July 2007, 00:31 #
Enig med Frank er, denne boka var kanskje en god ide en gang men utførelsen var svak. Som lektyre for super/Gigantinteresserte lesere fungerer den heller ikke godt.
Anslaget er bra men boka sægger kraftig utover mot det uunngåelige klimakset: Supermann hører hjemme i USA.
Da var RED SON fra i forfjor mye mye bedre!
— Spacedog 7. July 2007, 10:46 #
En kul serie för oss som gillade Pang i bygget och Ursäkta vad är klockan. Mer brittisk humor än amerikansk. Den har också en del bakgrundsdetaljer från de brittiska TV-serierna och filmerna som man kan upptäcka med förstoringsglaset.
— Lars Johansson 8. July 2007, 15:19 #