Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MEST FOR SERIEFANTASTER ( 5.07.07 )

Et annerledes Asterix-album er i salg. I albumet hyller ulike serieskapere Uderzo, Goscinny og universet til gallerne. Her ser Frank Flæsland nærmere på utgivelsen.

Av: Frank Flæsland

I anledning Uderzos 80-års dag (og at det er 30 år siden Goscinny døde) har en rekke serietegnere og forfattere (forordet skriver 37, men jeg får ikke dette til å stemme helt.) laget små vignetter, de fleste der Asterix møter serietegnerens egne figurer.

Noen av disse er velkjente i Norge, selv om det kan være lenge siden de har vært utgitt på norsk, men det er også mange «ukjente». Selv om det står «Europas beste tegneserietalenter» på baksiden, er det også noen fra andre kontinenter med, Vicar fra Chile som lar Donald møte Asterix, og Stuart Immonen fra Canada som kommer med en litt spesiell kake.


Asterix og Donald av Vicar.

Med 30 episoder som stort sett handler om møtet mellom ulike seriefigurer (eller om Uderzo og Goscinny) blir dette litt i det meste laget for vanlige lesere. På den annen side kan det føre til at noen får lyst til å se nærmere på andre serier. Honnør til oversetter som tar med informasjon om norske versjoner der disse finnes.


Asterix og Lucky Luke av Gerra og Achdé. Achdé er i likhet med flere av albumets bidragsytere aktuell til høstens utgave av tegneseriefestivalen Raptus.

Selv kunne jeg tenkt meg at en norsk versjon kunne hatt med noe sider med norske serietegneres versjoner av Asterix, som Pondus-stripen der noen kjente franskmenn dukket opp, eller Arild Midthuns «Pondix og Jokkix» parodi. Eventuelt at det ble laget en skandinavisk versjon av albumet.

Asterix og vennene hans.
Hyllest til Albert Uderzo
59,50 kroner
Egmont serieforlaget AS

divider
 1. Eg syntes det var eit flott album. Og sjølv om det var mykje “crossovers” så syntes eg ikkje det gjorde noko, det verka lett å få med seg nok frå samanhangen til å fatte poenget i korthistoriane. “crossover” gagsene kjem mest som eit ekstra “smørauge.”
  Fekk lyst til å få med meg meir av desse seriane sjølv.


  Knut Robert Knutsen    5. July 2007, 13:21    #
 2. Jeg husker Asterix og Obelix bli parodiert i PytoN, og gøy var det. :D


  Quakeulf    5. July 2007, 15:19    #
 3. Synes dette var et utrolig artig album, beste Asterix på mange år. Men jeg så er jeg nok også en seriefantast.


  Øyvind Braaten    8. July 2007, 21:09    #
 4. Hei Frank, hvis du sjekker nærmere hvem som har signert seriene og omtalen av de enkelte serieskaperne, så ser du at det blir 37 navn til sammen. F.eks. “Graton” er far og sønn, og den siste historien er laget av to herrer. Det virker også som henfarne Franquin er blant de 37?!


  jostein hansen    20. July 2007, 12:41    #
 5. Ja, jeg fant også ut at innholdsfortegnelsen var mangelfull. Det er mulig at Franquin og Uderzo selv (forsiden) som jeg ikke har greid å få med meg i farten.

  Men dette skulle det ikke være nødvendig å måtte gjette seg til, en skikkelig innholdsfortegnelse hadde fungert mye bedre når de først skulle tallfeste antall bidragsytere.

  Det kan jo også være assistenter e.l. som har bidratt her i tillegg til de som signerer seriene.


  Frank Flæsland    23. July 2007, 10:24    #
 6. Bare et spørsmål ut av ren nysgjerrighet: Hvor i all verden kan man få kjøpt dette albumet? Jeg har utrolig lyst til å lese det, men har ikke funnet det i salg noe sted…


  Marius Hestness    2. July 2008, 14:59    #
 7. Jeg kjøpte dette i en vanlig butikk den gangen det kom ut, men nå er din eneste sjanse å høre med forlaget eller en bruktbutikk. Om ikke en av spesialbutikkene (Outland, Avalon, Tronsmo e.l.) fremdeles har et eksemplar liggende.


  Frank Flæsland    4. July 2008, 09:43    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)