Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ENDA EN NY TAPNING (30.07.07 )

Den nye kronologiske bokserien med Billy leverer varene. Men trofaste fans må være forberedt på å sitte igjen med dobbelt, eller trippelt opp av det meste.

Av: Trond Sætre

Egmont lanserer nå Billy – Den Komplette Samlingen – en bokserie som, i tråd med forlagets nye sedvane, fortrinnsvis blir tilbudt abonnementer. Den første boka i serien går fra 1950-1952, begynner i stripene der Billy går på college, og fortsetter med den første perioden i hæren. Selvsagt er boka også utstyrt med redaksjonelt stoff som forteller hvordan serien startet, og diverse upubliserte striper (inkludert, for ørtende gang, den stripa fra 1951 der Billy viser øynene). Formatet er trolig inspirert av Fantagraphics’ pågående serie med kronologiske gjenopptrykk av Knøttene.

Presentasjonen er det ingen ting å utsette på. Stripene blir presentert komplett og med tydelig datomerking. Det redaksjonelle stoffet er verken for tungvint eller for overflatisk. Og Billy var i grunnen ingen dårlig serie den gangen. I motsetning til mange andre populære stripetegnere var Mort Walker på sitt mest profesjonelle allerede da han begynte i bransjen. Tidlige Billy-striper var preget av barsk humor og tegningene var rike på detaljer. Sånn sett sto de i tydelig kontrast til den enkle, detaljfattige streken som Walker begynte å utvikle allerede på 60-tallet.

På den annen side – Hvem trenger en denne bokserien? Hele stripeproduksjonen av Billy fra 1950 til tidlig 60-tall er allerede samlet på norsk, i en lang rekke album. Disse albumene er fortsatt tilgjengelige, og mange av dem er utgitt i nye opplag. Dessuten er mesteparten av materialet også trykket i bladet Billy; noen årganger er trykket flere ganger. Tross alt er Billy et blad som har gått lenge, og kommer ut ofte. Resirkulering av gamle årganger er en naturlig del av bladets innhold. Kort sagt: Trofaste Billy-lesere har sannsynligvis disse årgangene fra før, kanskje både i blad og album. Og hvem andre enn trofaste Billy-lesere har interesse av en bokserie som denne?

Greit nok, formålet er åpenbart å lage en komplett og oversiktelig bibliografisk samling med Billy-striper, og det har vi ikke hatt før. Så denne bokserien har sin misjon. Og igjen får bare tida vise om det er et marked for alle disse påkostete innbundne tegneseriene som Egmont sender ut. Jeg var selv en ivrig Billy-fan før, men ikke så mye at jeg hadde trengt Mort Walkers samlete verker i tjuefemognoe bind. Men hvis du er en såpass ivrig fan, vel da kan jeg garantere at første bind av ”Den Komplette Samlingen” i alle fall holder det den lover.

Billy Vol 1: 1950-1952
ISBN 978-82-429-3155-9
280 sider
399 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Hallo!


  Magnus Madsen    1. November 2009, 16:19    #
 2. Denne samlingen av Billy er som det sies, en mulighet til å ha alt på “et sted”, vel og bra. Til nå skal 15 bind være kommet ut. Å lese gjennom dem er morro, samtidig som man får et visst tidsriktig inntrykk på kjøpet.
  Dessverre skjemmes serien av flere feilslåtte forsåk på “oversetting” eller “fornorsking”, kan det tenkes at noen skal prøve å være “morsom”?? Det skal man da ikke i en slik serie??
  Jeg tenker her på stripen der Sjanten springer rundt å roper “husk 9. arpil”!! Eller Billy får et brev adressert til seg med en norsk stedsadresse. Og diverse andre “miss”!! Dette minner om gamle dager da det virket som det var “hemmelig” at Donald Duck var fra USA, og alt liksom skulle foregå i Norge. Slik vil vi ikke ha det i en påkostet og komplett stripeserie fra amerikanske aviser.

  Ivan


  IpComics    6. November 2009, 23:51    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)