Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORTREFFELIG ( 3.09.07 )

Har du ikke lest Frank Millers historie om Batmans første år? Da bør du komme deg til nærmeste kiosk og plukke med deg samlingen som er i salg nå.

Av: Kristian Hellesund

Etter at Frank Miller tegnet og fortalte historien om den eldre, desillusjonerte Batman i albumserien som på norsk ble hetende Nattens ridder , fikk han i 1987 anledningen til å skildre Lynvingens første år i det vanlige, amerikanske Batman-heftet. Med på laget var tegneren David Mazzucchelli, som Miller tidligere hadde samarbeidet med i Daredevil-historien “Born Again”.

Frank Miller ble gitt mer eller mindre frie hender til å gjenskape Batman. Tegneserieforlaget DC Comics var i en fornyelsesprosess, og superheltuniverset til forlaget fikk en ny form der for eksempel John Byrne fikk relansere Superman. I likhet med Byrnes Superman tok Miller utgangspunkt i den gamle opprinnelseshistorien til Batman, men begge tilførte historiene nye elementer. Millers Gotham er en forbrytersk by, der de kriminelle i praksis har makten. Korrupsjonen gjennomsyrer maktapparatet, og det gjør at Bruce Wayne innser at det er behov for en vigilante i byen. Vi får se Wayne prøve og feile – både i sivil og som utkledd forbryterbekjemper.

Selv om historien heter Batman år 1, er det ikke bare Bruce Wayne som er hovedperson. Frank Miller velger å la dette også være historien om politimannen James Gordons første år i Gotham. Vi får oppleve hans problemer både i privatlivet og på politihuset. Miller lar de menneskelige følelsene være i fokus, og glede, sorg og begjær skildres gjennom ulike episoder. Både Bruce Wayne og James Gordon blir troverdige skikkelser, siden de utleveres med sterke og svake sider. Valgene som gjøres underveis er heller ikke alltid de moralsk riktige, og menneskets mørke side kommer stadig frem.

Davis Mazzucchelli er en særdeles dyktig tegner som byr på spennende og god sidelay-out. Det er 20 år siden historien ble laget, men tegnestilen står seg meget godt selv i dag. Mazzucchelli vet at virkeligheten også kan skildres gjennom tilsynelatende enkle streker. Samtidig har han en stil der handlingen mer eller mindre biter seg fast i leseren. Tegneren gir rom for ro der det er nødvendig, og andre steder får det actionfylte fritt spillerom i tegningene hans.

Dette er en klassisk tegneserie som det er verdt å få med seg. Det er Batman år 1 er ute i egen samling på norsk, og den forrige norske publiseringen i to Lynvingen-hefter fra 1987 er for lengst blitt antikvarisk. Presentasjonen er meget god og gjenskaper en amerikansk trade paperback i norsk utgave. Prismessig er det også blink. Tilsvarende amerikanske samlinger koster minst det dobbelte i norske spesialbutikker for tegneserier. I tillegg skal Jens E. Røsåsen ha ros. Hans nyoversettelse er sprekere enn den opprinnelige, og tekstingen hans holder høy standard. Løp og kjøp!

Batman år 1
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Helt enig! En samling som Batman-fans må ha med i samlingen.


  Jonas Larsen    3. September 2007, 19:57    #
 2. Jeez… har det gått 20 år alt? Hm…


  Jon Løvstad    3. September 2007, 20:50    #
 3. For meg er Born Again, Year One og The Dark Knight tre av de mest sentrale serieverk fra muligens det beste tiåret for moderne serier – 80-tallet. Mazz fant en annen vei i kunsten etter denne boken og forlot rett-fram actionserier, og Miller har siden aldri maktet å finne tilbake til den magiske energien i disse tidlige verkene. Men her er de på sitt aller beste.
  Dette hører til SerieKanon.


  Spacedog    4. September 2007, 09:24    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)