Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NOE FOR ENHVER ( 5.12.07 )

Vi tar en rask kikk på tre av årets julehefter fra Schibsted Forlagene: Kapteinens jul, Bustenskjold og Larsons Gale Verden.

Av: Trond Sætre

KAPTEINENS JUL har nå eksistert side om side med sin uekte tvilling, det langt mer innarbeidete Knoll og Tott, i 20 år. Årets hefte er ikke tegnet av Knoll og Totts opphavsmann, Rudolph Dirks, eller sønnene hans, men av danske lisenstegnere. For det utrente øye spiller det neppe noen rolle, for dette heftet har alle de ingrediensene som en forventer fra de ”ekte” K&T-heftene. Stripene er småmorsomme, men mer rotete og vaklende enn stripene til den mest kjente K&T-tegneren, Harold Knerr. Figurene uttrykker seg merkelig pompøst; Kanskje skal det være sånn, eller kanskje det er oversetteren som prøver å gjøre seg interessant. I alle fall så høyner det underholdningsverdien en smule.

JENS VON BUSTENSKJOLD er et fortidsminne, og årets hefte består som vanlig av gjenopptrykk av gamle episoder. Miljøet som serien skildrer, må virke temmelig fjernt for de fleste av dagens lesere. Jeg skal innrømme at intrigene i Oladalen aldri har greid å engasjere meg det alle minste. Tegningene er stort sett passive, og historien fortelles med ord, ord og atter ord. Du kan nesten få inntrykk av at serien må ha tatt lenger tid å skrive enn å tegne. Jeg betrakter JVB mer som en rikt illustrert samling med gamle bygdeskrøner enn som noen ordentlig tegneserie. Som for å understreke dette, avsluttes årets hefte med en fire sider lang, ren novelle. Men den er til gjengjeld relevant nok for jula.

LARSONS GALE VERDEN er et godt eksempel på julehefter som nok først og fremst brukes til å markedsføre det vanlig månedsbladet. Årets LGV-julehefte inneholder som vanlig et utvalg av seriene fra månedsbladet, og julefaktoren er lav. Kanskje lavere enn strengt nødvendig. Til gjengjeld er kvaliteten på LGVs faste serier relativt høy, og takket være et sjenerøst utvalg striper fra seriene Dilbert og den ypperlige Perler For Svin, er det flere god vittigheter her enn det som er gjennomsnittet for juleheftene.

Kapteinens Jul, Jens Von Bustenskjold og Larsons Gale Verden julehefter 2007
36 sider per stk.
Kr. 37,50 / 37,50 / 39,50
Schibsted Forlagene

divider
 1. Eg har ikkje lese Kapteinens Jul i år, men i 2005 reagerte eg på tusjstreken i heftet og sjekka på nettet. Der fann eg eit stykke som sa at trykkoriginalane til serien var så dårlege at ein dansk teiknar, Henning Ruhr (sp?) hadde blitt hyra inn til å tusja dei på nytt. “Restaurere” dei. Er det dette som er vist til i krediteringa av heftet eller er det faktisk nyteikna striper?


  knut robert knutsen    6. December 2007, 07:59    #
 2. Antakelig er det dette som er vist til i år også. I alle fall er Henning Ruhr kreditert i årets hefte.


  Trond Sætre    6. December 2007, 09:58    #
 3. Han heiter Rehr, er ein oppegåande teiknar som er ekspert i å “mime” andres kunst. Eg traff han på Copenhagen Comics for nokre år sida, og han ga meg ei fabelaktig liten Ferd’nand skisse – så han er nok dyktig til å teikna “i gammal stil”.


  Spacedog    6. December 2007, 10:48    #
 4. Og det danske tegneseriemuséets presentasjon av Henrik Rehr finnes her:

  http://www.tegneseriemuseet.dk/bio/art_rehr_hen.htm


  Kristian Hellesund    6. December 2007, 15:33    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)