Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JUBILANTEN SPRINT FÅR EGEN BOKSERIE ( 1.02.08 )

For sytti år siden debuterte tegneserien om Sprint. I år får figuren egen bokserie i Norge.

Av: John Berge

Gode nyheter for fans av Sprint altså, og de er det mange av i Norge! Faktisk er Sprint nå like populær som andre franske helter som Asterix og Lucky Luke.
– Tidligere var Sprint en god nr. tre salgsmessig og på popularitetsskalaen, men nå er det mer jevnt fordelt mellom disse tre seriene, sier redaktør Haakon W. Isachsen til Seriesamler’n, som allerede er godt i gang med å koordinere den nye bokserien.


Den klassiske serien skal få seg egen norsk bokserie. Til venstre ser vi et tilsvarende album i fransk utgave. Til høyre første bind i den nye albumserien «Une Adventure de Spirou et Fantasio Par …»

Egmont Serieforlaget har hatt stor suksess med en lang rekke bokutgivelser av klassiske seriehelter de siste årene, med egne abonnementsordninger og i det siste også salg via nettsiden www.serie.no.
– Sprint-serien skal bygges etter samme lest som Lucky Luke bokserien. Det blir bøker fordelt på visse tidsperioder, og de utgis ikke nødvendigvis i kronologisk rekkefølge, men til slutt vil man kunne samle dem etter korrekte årstall. Vi skal ta for oss både albumhistoriene og kortere ensiders-historier, med mer. Hver bok skal ha aktuelt redaksjonelt bakgrunnstoff, sier redaktøren.

Bokserien vil ha fokus på Franquins Sprint. Franquin var den tredje skaperen som grep fatt i Sprint, etter Robert Velter (Rob-Vel) – som skapte serien – og Jijé sitt lille mellomspill. Franquin overtok serien i 1946 og tegnet den helt frem til 1968. Det er altså denne perioden bokserien vil konsentrere seg om i første omgang.
– Men vi håper også å få laget bøker basert på Rob-Vel og Jijés Sprint, lover Isachsen.

Det står fem bøker på planen for 2008, og arbeidet med disse styres altså fra hovedredaksjonen i Oslo, men våre kjære naboland får også sine egne lokale varianter av bøkene. Hver bok blir på 192-208 sider, og første bok skal være klar for utgivelse i februar/mars 2008.


Redaktør Haakon W. Isachsen på kontoret hos Egmont Serieforlaget med den franske boken som Sprint-seriene skal bygges på. (Foto: John Berge)

Det er også et annet spennende Sprint-prosjekt på trappene for norsk utgivelse i 2008. Forlaget har inviterte forskjellige tegnere og forfattere til å lage sine tolkninger av seriehelten og hans univers. Serien kalles «Une Adventure de Spirou et Fantasio Par …» I Frankrike utgjør disse albumene en sideserie til den klassiske hovedserien, som fortsatt lages av Morvan og Munuera. Første bind heter «Les Géants Pétrifiés» og er laget av Yoann (manus) og Vehlmann (tegninger). Dette kom opprinnelig i Frankrike i 2006, og er også det første som er aktuelt for norsk utgivelse. Det andre bindet, «Les Marsais du temps» kom i år, og er laget av Frank Le Gall (tekst og tegninger) i en slags Hergé-stil. Enda et album ble utgitt i Frankrike i år, «Le tombeau des Champignac», av Tarrin (tegninger) og Tarrin og Yann (manus). Meningen er at denne serien skal være en sideserie av den klassiske hovedserien, som fortsatt lages av Morvan og Munuera.
– Jeg har lest det første bindet og det er et meget spennende og bra Sprint-album. Det skal bli moro å lansere dette i norsk språkdrakt, sier Haakon W. Isachsen.

Opprinnelig publisert i Seriesamler’n 9•2007. Gjengitt med tillatelse fra redaktør John Berge.

Les om Sprints historie her:
http://www.serienett.no/article/634/sprint-historikk

divider
 1. Her står det at morvan og Munuera fortsatt lager Sprint. Er ikke dette feil? Mener å huske at de ikke har fått forlenget kontaktene, de albumene deres solgte for lite, og at det ikke er offentliggjort noen nye serieskapere. Er det noen som veit noe?


  Vegard Olsen    5. February 2008, 09:56    #
 2. I følge en del franske nettsider, skal det være et album av dem som ikke blir utgitt i hvoedserien, men i paralellserien.

  Hva som skjer med hovedserien er ennå ikke avklart. Se forum på siden nedenfor (på fransk) for mer informasjon.

  http://www.inedispirou.net/

  På de offisielle sidene (spirou.spirou.com) er det ikke noe om dette.


  Frank Flæsland    5. February 2008, 20:18    #
 3. Hei! Interessant med den nye serien. Vil den også bli utgitt i en separat serie her i Norge? Jeg søkte forresten rundt på nettet etter serien. Det ser ut som det skal skrives “Aventure” (altså uten d). Jeg har forresten fått bekrefta av Haakon W. Isachsen at de vil utgi et utvalg av Rob-Vel og Jijé sine publikasjoner. Jeg tegna nettopp et abonnement og håper at de vil gi ut hele serien. Jeg har bare enkeltblader sjøl, men har nylig fått fornya interesse for serien etter en del års fravær.


  Odd Eivind    15. October 2008, 16:09    #
 4. Den nye serien vil inngå i den vanlige seriens nummerering.


  Øyvind B    16. October 2008, 10:06    #
 5. Er det gitt ut album fra den nevnte sideserien på norsk ennå? Jeg har ikke lagt merke til det, men det kan jo tenkes at jeg ikke har vært oppmerksom nok.


  Odd Eivind    18. October 2008, 18:38    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)