Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MER ENN GJENNOMSNITTLIG (24.02.08 )

Frode Øverli og Pondus ruller videre mot Pondus-hefte nr. 100 senere denne våren. I mellomtiden ser Serienett nærmere på Pondus nr. 2/2008.

Av: Kristian Hellesund

Pondus er rosen i den norske tegneseriebuketten. Humortegneserien tegnes av en særdeles dyktig serieskaper som har klart å skape et bestemt og eget uttrykk kombinert med solide morsomheter der det er innslag med både ordspill, slapstick og satire. Frode Øverli har gjort en utmerket jobb med Pondus, og tegneserien er fortjent blitt allemannseie her til lands.

Det ytre er dermed ivaretatt, og resultatene kan man blant annet se i salgstall. Pondus-bøkene har jevnlig figurert med solide plasseringer på Boktoppen, og i følge Egmont Serieforlagets nettside annonseinfo.com har månedsbladet Pondus et opplag på 110.000 eksemplarer. (Nå oppgis salgstallet til 700.000 eksemplarer på samme nettside, men hvis vi for eksempel stryker en null så er ikke 70.000 eksemplarer noe å kimse av.)

Nylig forandret Egmont Serieforlaget på måten Pondus trykkes. Tidligere kunne man lese Pondus-striper i aviser før de dukket opp i bladet, mens man nå får stripene først i bladet. Dette er en utvikling denne anmelder synes er positiv. Pondus nr. 2/2008 kan by på 19 sider Pondus og 3 sider med Øverlis vitsetegninger Rutetid. 10 av Pondus-sidene består av enkeltstriper som er blåst opp til å fylle hele sider i bladet. Dette er ikke en optimal måte å presentere tegneserien på. Skulle man gjort det samme med for eksempel Piray, ville Karine Haalands striper tatt syv sider i bladet og ikke to.

Frode Øverlis striper er dog av det gode slaget. Her er det mye å le av, og Øverli serverer både humor med basis i rock, fotball, publivet og familiehverdagen. To striper der Øverli tar for seg generasjonskløften mellom Påsan og seg selv er av ypperste klasse, og det hadde vært flott om han kunne dvelt mer ved temaet. (Og kanskje det hadde vært en god idé å sende Jokke og Pondus på opera…?)

Lars Lauvik slår godt fra seg med både Oppgulp og Eon. Denne gangen går det i vinterlige aktiviteter for Tetra og gjengen, og latterkickene kommer på rekke og rad som følge av Lauviks absurditeter. Karine Haaland er ikke like absurd på sine to tilmålte sider, men vintermorsomhetene er gode, de. Det samme kan man si om Radio Gaga av Flis, som stadig blir en bedre tegneserie. Det er stadig mer å le av i Radio Gaga, og tiden er kanskje inne for et nytt album, Egmont?

Resten av heftet består av Rocky, Carpe Diem og Meehan. Mens Martin Kelleman leverer de sedvanlige, gode Rocky-seriene slår det meg at Carpe Diem og Meehan vanligvis ikke er like bra som vitsetegningene til Frode Øverli og Lars Lauvik. Kanskje tiden er inne for et helnorsk Pondus-hefte? Det finnes gode nok norske tegneserier til å få det til. Men da kan man kanskje spare seg for Zofies verden. Serien der gamle tegneserieruter bearbeides grafisk og tilsettes nye, absurde tekster (og raster!) var artig i begynnelsen som en slags avveksling. Joda, et og annet poeng er morsomt, men som regel blir vitsene både plumpe og teite og minner nå og da om noe man leste i Pyton for 15 år siden.

Pondus nr. 2/2008
52 sider
34 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)