Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KJEDELIG PRÆRIEACTION (11.02.06 )

Enda et hefte med Sølvpilen har inntatt bladhyllene. Uansett hvor glad man er i kiowahøvdingen og Månestråle, kan det være like greit å la heftet ligge igjen i kiosken.

Av: Kristian Hellesund

Etter 14 års fravær fra norske bladhyller, var Sølvpilen tilbake med to hefteutgivelser i regi av Allers i fjor. I følge forlaget fikk utgivelsene så gode tilbakemeldinger, at nye blader er på gang. Årets første hefte er allerede i salg i form av Sølvpilen Vinter Spesial, og et påskenummer loves i april.

Sølvpilen var en stor suksess i Norge på syttitallet og begynnelsen av åttitallet. Serien var så populær at den i en periode kom med ukentlige utgivelser. Mange har gode minner fra tegneserieheftet til indianerhøvdingen, og bifiguren Månestråle er en kulthelt her i Norge. Gjensynet med kiowahelten i fjorårets Sølvpilen Sommer Spesial bar preg av at tiden hadde løpt fra westernserien. Uinspirerte tegninger og kjedelig handling med lite fremdrift fortalte at Sølvpilen var best i minnene og ikke som tegneserie. I tillegg var heftet preget av en fryktelig dårlig kvalitet på trykkoriginalene. Forlaget hadde skannet inn gamle tegneseriehefter og trykt dem sammen med ny teksting. Resultatet var skjemmende seriesider med vassen fargelegging og svarte streker som stadig vekk ble utydelig. Like fullt gjorde forlaget en god jobb med presentasjonen. Pappomslag, bakgrunnsstoff om tegneserien og karakterene samt drøssevis av faktaopplysninger om indianere og westernliv trakk klart opp.

I Sølvpilen Vinter Spesial er historiene fortsatt av samme, dårlige kvalitet som i fjorårets sommernummer. Handlingen er stillestående, og rute etter rute preges av stadige forklaringstekster om hva som foregår. Flere av karakterene vi møter virker endimensjonale, og humoristiske innslag som er satt inn for å live opp handlingen her og der virker platte og kjedelige. Hvis Allers har valgt ut de beste Sølvpilen-historiene i de tre utgivelsene som er kommet så langt, er ikke serien noe å rope hurra for. Det er synd, for det finnes mange gode westernserier som hadde fortjent plassen i bladhyllene. Hva med den nye versjonen av en annen gammel prærietraver som Jonah Hex for eksempel?

Selv om heftets hovedinnhold ikke er så mye å skryte av, trenger Allers ros for det øvrige innholdet. Nok en gang presenteres kiowahøvdingen og hans venner på en utmerket måte, og bakgrunnsstoff om livet i ville vesten krydrer utgivelsen. Det samme gjør redaksjonelt stoff om nordamerikanske urinnvånere og oppdageren Coronado. Her har redaksjonen gjort en flott innsats! Ros skal Allers også ha for den store forbedringen i presentasjonen av Sølvpilen-tegningene. Det svært blasse preget fra Sølvpilen Sommer Spesial er heldigvis borte.

Sølvpilen Vinter Spesial
60 sider
39,50 kroner
Allers Familie-Journal AS

(Teksten er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)