Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FENGSLENDE FRIHETSSKILDRING (25.04.08 )

Noen ganger kommer de norske forlagene med positive og overraskende utgivelser. Løvene i Bagdad er en slik utgivelse.

Av: Kristian Hellesund

Amerikanske Brian K. Vaughn har først og fremst skrevet manus til superhelttegneserier hos forlagene DC og Marvel. Nå er Vaughn norgesaktuell med tegneserieromanen Løvene i Bagdad, der han samarbeider med den kanadiske tegneren Niko Henrichon.

Vaughn baserer tegneserieromanen på en sann hendelse. Etter et amerikansk bombeangrep på Bagdad i 2003, rømmer fire løver fra den lokale dyrehagen. I Løvene i Bagdad følges løvene før, under og etter flukten. Vaughn gir dyrene vi møter menneskelige trekk, og leserne får innsikt i både handlingsmønster, refleksjoner og ikke minst motsetninger mellom ulike skapninger.

Først og fremst er Løvene i Bagdad et politisk innspill. Vaughn skildrer maktesløsheten, motløsheten og redselen i krig, og han viser også frem hvor liten enkeltindividet er overfor overmakten – det være seg skytevåpen eller rå styrke. Samtidig står begrepet frihet sentralt i tegneserieromanen. Vaugn stiller mange filosofiske spørsmål gjennom handlingen. Er man virkelig fri når det ikke finnes stengsler, eller kan man finne frihet innen det andre ser på som fangenskap? Er trygghet og frihet motsetninger, eller er det regulerte rammer som skaper frihet?

Niko Henrichon er en dyktig tegner som overbeviser. Det ligger en glimrende flyt i handlingen fra side til side. I tillegg er tegningene dynamiske og effektfulle, og Henrichon får løvene og andre dyr som figurerer i tegneserieromanen til å fremstå som virkelige og troverdige. Henrichon er også god på sidelay-out, og landskapstegningene hans er godt utført. Sammen med et godt manuskript fanges leseren inn i en meget interessant helhet, som gjør denne tegneserieromanen meget vanskelig å legge fra seg.

Løvene i Bagdad går inn som enda en glimrende tegneserieromanutgivelse i Norge. Det er mye spennende på markedet akkurat nå, og denne tegneserieromanen er absolutt i toppsjiktet.

Brian K. Vaughn og Niko Henrichon: Løvene i Bagdad
ISBN 978-82-05-37926-8
136 sider
299 kroner
Gyldendal

divider
  1. Det er den beste boka jeg har lest på år!!!!


    Synnøve    4. September 2011, 23:04    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)