Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SMØRBUKK FÅR FORTJENT FOKUS (26.04.08 )

I anledning Solveig Muren Sandens nittiårsdag tidligere denne måneden, kom en egen Smørbukk-bok i salg. Denne gir innblikk i både Smørbukks historie og hvordan Muren Sanden presenterte den helnorske tegneseriefiguren på sekstitallet.

Av: Kristian Hellesund

Intet mindre enn en solid dose norsk kulturhistorie er plassert mellom stive permer i jubileumsutgivelsen Smørbukk 70 år. I samarbeid med Norsk Barneblad har Egmont Serieforlaget samlet de ni første Smørbukk-utgivelsene tegnet av Solveig Muren Sanden. Her går det i julehefter og vårhefter fra 1960 til 1965, der Johannes Farestveit hadde ansvaret for manus.

Første gang Smørbukk-figuren var på trykk, var i en utgave av Norsk Barneblad i 1938. Den gang var det som skikkelsen fra folkeeventyret, men allerede i neste nummer av Norsk Barneblad var Smørbukk tilbake som egen, selvstendig tegneseriefigur med Jens R. Nilssen som tegner. I 1941 kom det første juleheftet med Smørbukk, og siden den gang har lysluggen hatt jevnlige besøk i norske bladhyller.

Smørbukk 70 år er en solid utgivelse. Redaksjonelt sett går man i dybden med gode og informative presentasjoner av både tegneseriefiguren Smørbukk og de ulike serieskaperne som har vært involvert i tegneserien – naturlig nok med fokus på Solveig Muren Sanden.

Smørbukk er en av de norskeste tegneseriene. Den har handling i et typisk, norsk bygdemiljø, og det er hverdagsliv som skildres med en og annen handlingsfremmende snert. Tegningene til Solveig Muren Sanden er godt utført. Muren Sanden har en god og sprudlende strek som skaper liv i den enkelte tegning. Dog hemmer den faste, rigide formen, der sidene har seks ruter med tekst under tegningene. Dette gir en statisk leseopplevelse, som fremheves av mye bruk av forklarende tekst. Nå er dette typisk for datidens norske tegneserier, men teksttungheten til tross: Smørbukk anno 1960-1965 er sjarmerende lesning med morsomme tilbakeblikk på datidens Norge. Smørbukk er barn av sin samtid, og Johannes Farestveit visste å bruke datidens samfunn som grunnlag for sine Smørbukk-historier. I dag gjør det Smørbukk-historiene ekstra interessante som tidskapsler fra vår nære fortid.

Historisk sett er Smørbukk 70 år en viktig utgivelse. Den dokumenterer en av Norges mest sentrale tegneserier på en utmerket måte. Listen legges høyt for eventuelle oppfølgerutgivelser. Burde ikke for eksempel Solveig Muren Sandens Tuss og Troll-julehefter få samme behandling?

Smørbukk 70 år
ISBN 978-82-429-3869-5
184 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Dei kunne godt kome med fleire slike. Gjerne med Håkon Aasnes sine nye seriar òg. Hopar at om denne sel bra så får dei slengt i hop eit par bøker til før Joleheftesesongen.


    knut robert knutsen    26. April 2008, 12:15    #
  2. Absolutt en etterlengtet utgivelse! Kan jo også ta med at Notem forlag i løpet av de siste årene også har relansert Smørbukk, 6 enkelt hefter (alle av Jens R. Nilssen) i deres serie Norske Serieperler.


    david    27. April 2008, 17:20    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)