Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

M + KOLLEKTIVET = SANT ( 8.06.08 )

Siste nummer av M har den nye bladsatsningen fra Schibsted Forlag, Kollektivet, som bilag. Holder nykommeren mål?

Av: Frank Flæsland

Hovedseriene “Kollektivet” og “Blacktööth” innleder bladet, og selv om det er en del selvreferanser denne gangen, er dette kvalitetsunderholdning fra Torbjørn Lien. Deretter kommer noen sider “Perler for svin”, en OK stripeserie, før en ny norsk serie debuterer: “Optipess” av Kristian Nygård. Optipess (Optimisme + Pessimisme) inneholder en del morsomme ideer og har en interessant strek, men fungerer ikke helt for meg enda. En del av dette kan skyldes figurenes mangel på anatomi, spesielt armene.

Etter “Fuzzy”, en annen OK serie, kommer en side med “Deppedust og Lykketosk” av Henry Bronken, en serie som virket litt “Pyton”-aktig for meg. Serien “Dork” av Evan Dorkin fikk litt lite plass denne gangen, med 6-7 striper på en side. Aleksander Løken er et nytt bekjentskap for meg, og hans “Blodbussen”, om en 7,5 meter høy robot som skal få folk til å bli blodgivere, var et friskt innslag blant alle stripeseriene.

Så er det striper fra Sverige (“Rogert” av Thomas Olsson”), USA (“Lio” av Mark Tatulli) og Finland (Vivi og Wagner), Som scorer henholdsvis lavt, høyt og midt på treet hos meg. Et par en- og tosiders Kollektivet-serier kommer innimellom, og ikke minst: De første stripene med Kollektivet, kommentert av Torbjørn Lien!

Alt i alt en grei start på det nye bladet, og så får man på kjøpet:

M Nr. 6 2008:
M, Penny Arcade, Wanloo, Wulffmorgenthaler, Nilsen og Viktor, Groo, Hellboy Jr., Fakta fra Verden, Nonsens, the Perry Bible Fellowship, Nina Hemingson + diverse Conan-inspirert stoff.

Kollektivet nr. 1
Schibsted Forlag

divider
 1. Hos min lokale Narvesen har de kun mottatt nye Kollektivet kr 34,50, uten M.


  Øyvind B.    8. June 2008, 12:36    #
 2. Selv gjorde jeg krontabben ved å kjøpe det etterlengtede førsteutgaven av KOLLEKTIVET, for deretter å snappe opp M som vanlig. Så nå sitter jeg med to blader (med hver sin forside).

  Flæsland berører ikke det som etter min mening er det mest interessante spørsmålet ved det nye bladet: trenger vi det? Trenger vi et KOLLEKTIVET-blad?

  Etter min mening runger et høyt “TJA!” her, dette er NOK et blad man skal bruke penger på en gang i måneden uten helt å trenge det. Seriene har jo vært å finne i andre blader tidligere, og Liens egne album pleier alltid å holde høyt nivå – så noe mangel på Lienstoff har det ikke vært fra før. Dermed ender vi – nok en gang – med fasiten at tilleggshistoriene definerer hvorvidt bladet holder mål eller ei.

  Jeg synes ikke at redaksjonen har jobbet tilstrekkelig med å finne gode, unike serier til dette første KOLLEKTIVET. Dermed ender bladet opp seom en pølsestappe av Pondus, M og lignende blader.

  Perler for Svin og Fuzzy er serier vi kjenner fra før, som nå flyttes hit i et forsøk på å gi bladet gjenkjennbare serier av en viss kvalitet.
  For min del er begge stripeseriene dusinvare som jeg godt klarer meg uten.

  Optipess er småmorsom og lovende, men egentlig ikke noe mer – her ser jeg fram til at serieskaperen får utvikle seg videre.

  Jippitegneren Bronken er også med, men har ingen umiddelbar suksess med overgang til “det forhatte stripemediet”.

  Løkens Blodbussen er et fanzineprodukt som hører hjemme i Kraftig Kost fra 80-tallet. Hvorfor den vises her er et mysterium.

  Flæsland like ikke Rogert og den finske serien, det viser tydelig at det er rom for alle meninger, for etter mitt syn er dette de eneste tilleggseriene som holder høyt nok mål til å være med i Kollektivet…

  Alt i alt er Kollektivet #1 svakere enn forventet, der hovedserien med attåtstoff holder høyt nivå, mens bare et par av de mange biseriene fortjener plass i bladet.

  Så hvis vi likevel hadde fått vår Liendose via andre blader og album, trenger vi da dette nye bladet? Mitt svar er dessverre nei. Men jeg håper jeg tar feil!

  Sluttbemerkning: Bladet lider dessuten av en mangel på identitet og redaksjonell tone – noe som både M og Pondus har i rikt monn. Dette bør på plass i Kollektivet snarest…


  Spacedog    8. June 2008, 14:31    #
 3. Jeg elsker en god stripe.


  Henry Bronken    10. June 2008, 09:39    #
 4. Hehe. Pussig at Spacedog sier at Løkens Blodbussen hører hjemme i Kraftig Kost. Det er jo Løken alt for ung til kan man jo mene. I et øyeblikkelig anfall av nostalgi er det jo fristende å påpeke at det jo var Torbjørn Lien som hørte hjemme i Kraftig Kost etter utallige gjesteopptredener i bladet.

  Siden også en Jippitegner kommenteres, føler jeg behov for å si meg uenig med Spacedogs innspill også her. Jeg synes Bronkens ensider var usedvanlig umiddelbar og suksessfull!


  Erik Falk    15. June 2008, 21:17    #
 5. this post is fantastic Free Redtube =-DD Tube1 >:D


  Kegqkjif    26. September 2008, 19:39    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)