GLIMRENDE "LÆREBOK" I DONALDISME (28.06.08 )
Donald-bladet fyller 60 år i år. I den anledning lanserer Egmont Serieforlaget en egen jubileumsspesial. Hva mener Serienetts anmelder om denne utgivelsen?
Jubileumsutgaver kommer og går, og Disney er riktig flinke til å markere sine mange årsdager. Det finnes jo “dobbelt opp” av de aller fleste av dem – første presentasjon/utgivelse USA og resp. i Norge.
Denne gangen er det The Main Duck sin tur, selve ursymbolet på tegneserier i Norge. Donald, som idag er en nesten ukjent karakter i hjemlandet, står fremdeles for nordmenn som selve arketypen på tegneserier (i USA er han uansett mest kjent som filmfigur).
“Donald Duck & Co Jubileumsutgave – 60 år i Norge” er et tykt hefte med “firkantrygg” på over 80 sider. Bladet er “historisk” inndelt, og oppsummerer med historier og følgetekster hvert tiår – fra starten av til i dag. Historiene er rimelig gode eksempler på periodens tegneserier, og de eller fleste store serieskaperne er med.
Det som skiller dette heftet ut fra de fleste andre slike billigutgivelser er tekstmaterialet, fra gode forord til historiske småplukk og generell Disney-kunnskap. Dette heftet inneholder en masse informasjon som – for de mest ihuga Disneylesere er velkjent materiale – men en rik kilde å øse av for alle som ønsker å vite litt mer om Disneyuniverset spesielt og norsk tegneseriehistorie generelt.
Derfor vil jeg spesielt anbefale dette heftet til landets skoler. Her er et vell av spennende info som kan sette igang gode diskusjoner og kunnskapsutveksling i timen, om man diskuterer serier eller samfunn. Personlig har jeg erfart hvor mye bra dialog man kan ha i en skoleklasse når man diskuterer tegneserier, og spesielt Disney og Donald Duck & Co. Nesten alle elever “vet litt” om det meste, og diskuterer og mener med liv og lyst sammen med de som vet litt mer. Og her har man altså et aldri så lite (og rimelig!) Donald-leksikon å forholde seg til. Til uvurderlig hjelp for lærer er det også... Jeg fikk f.eks. korrigert en av mine mange Disney-anekdoter som jeg bruker i klassen – jeg har alltid fortalt at Norge fikk Donald FØR svenskene, men i flg. dette heftet var det motsatt…. Sukk.
Anbefales!
Donald Duck & Co Jubileumsutgave – 60 år i Norge
82 sider (limfrest rygg)
59 kroner
Egmont Serieforlaget
Kommentarer er låst for denne artikkelen.
VIKTIG HULK-UTGIVELSE <- Eldre | Nyere -> TOTALT SPY?
beklager, det skal sjølsagt være “Egmont er flinke til å markere jubileum”.
Disney Company vet sannsynligvis ikke at deres figurer kommer ut i noe så foraktelig som tegneserieblader…
— Spacedog 28. June 2008, 15:23 #
Rettelse: Det er ikkje Donald Duck som er verken 60 år eller 60 år i Noreg … det er Donald Duck & Co. Altså sjølve bladet.
Donald Duck debuterte i 1934, Donald Duck debuterte i Noreg i 1935.
— Olaf Moriarty Solstrand 28. June 2008, 17:14 #
Og hvis vi skal være helt korrekte er bare Donald Duck & Co 59 1/2 år. Derfor synes jeg dette er en litt merkelig utgivelse. Altså at den blir utgitt nå...
— Tommy Kvarsvik 28. June 2008, 19:37 #
DET er vel ikkje så merkeleg, Tommy? Jubileumsmessig er det vel relativt normalt å telle heile år og ikkje halvår eller månader. Frå det vanlege vekebladet kjem det ganske tydeleg fram at dette jubileet markerast heile året. Poenget med dette heftet er altså ikkje å markere «hurra, det er juni 2008», men heller «hurra, det er 2008».
Årsaken til at dette heftet kjem ut i juni og ikkje i desember, veit berre Egmont, men sumaren verker for meg som eit relativt logisk val. Eit hefte som markerer at eit jubileum finn stad i 2008, vil til dømes vera svært vanskeleg å selge i januar 2009. Ved å velja juni som utgivingstidspunkt i staden for november/desember har ein lengre tid å ha heftet i hyllene på før alle mister interessa for det. Ein kan kanskje argumentere for at det selges utruleg mange teikneseriar i Noreg i desember med tanke på juletradisjon og alt det tullet der, men då er òg konkurransen desto større.
Dette er ikkje akkurat eit nytt triks i Disney-samanheng … Tenk på onkel Skrue. Han debuterte i eit desember-nummer, men desember er ikkje ei like bra tid av året å selge jubileumsseriar på, difor har Disney/Egmont alltid markert jubileet hans 22. juli … den dagen Barks leverte frå seg historia.
Så lenge Egmont markerer at det er 2008, og ikkje markerer spesifikt at det er juni 2008, synest eg det er ein heilt grei måte å gjera det på.
— Olaf Moriarty Solstrand 29. June 2008, 12:37 #
Markerer alltid Egmont Skrues jubileum i juli? Det kan jeg ikke huske har skjedd. Jeg husker derimot at både i fjor da Skrue ble 60, og i 1997 da han ble 50, var det i desember Egmont valgte å markere bursdagen hans.
— Tommy Kvarsvik 29. June 2008, 13:13 #
Det er alltid 22. juli som har stått som «Skrues fødselsdag» på alle lister, kalendere osb. eg kan hugsa å ha sett.
I 1997 markerte dei definitivt jubileet i juli, med jubileumshistoria «En helt spesiell liten ting» av Don Rosa.
— Olaf Moriarty Solstrand 29. June 2008, 15:05 #
Ah, du har rett i det. Men de hadde også markering i desember det året med å trykke opp “Jul på bjørnefjell” som åpningshistorie til nr. 50.
— Tommy Kvarsvik 29. June 2008, 16:17 #
Det, Tommy, kalles å melke kua for hva den er verdt… ;)
— JK 30. June 2008, 00:07 #
Heftet har mye bra for seg. Imidlertid, fra et tegneserieestetisk synspunkt så er det merkelig at man ikke spanderer på en skikkelig fin digital tekstfont i boblene, slik det er gjort med Barks-bøkene, eller andre spesielle jubileumshefter. Da er man på alle måter mer tro mot originalene, som ikke hadde disse stive maskintekstene uten versaler.
Hvis artikkeltekstene skal fungere som leksikon innenfor Disney-universet bør de også være korrekturlest.
På side 19 hevdes det at første historien med Onkel Skrue ble laget i 1949, og i omtalen av når figurer kom til Norge står det Hetti, Letti og Letti under “1954”... Det skal vel være Hetti, Letti og Netti?
På side 28 under “Språkstrid” het historien fra 1963 Eggemysteriet (eller Eggmysteriet), ikke Gufseplassen?
Leit at man ikke gjør seg mer flid ved en sånn anledning.
— jostein hansen 30. June 2008, 16:02 #
Rettelse: Hetti, Letti og Retti, skal det være …
— Bendik 7. July 2008, 01:20 #
Jeg trodde de het Hetti, Letti og Netti jeg?
— Jonas Larsen 7. July 2008, 10:53 #