Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LIEN OG GJESTER (24.07.08 )

Etter femten album og to bøker har Kollektivet fått eget blad i Norge. Hva mener Serienetts anmelder om Kollektivet nr. 2/2008?

Av: Kristian Hellesund

Det skulle egentlig bare mangle at Torbjørn Lien og Kollektivet var neste ut med eget tegneseriehefte blant norske serieskapere. Lien har gjennom flere år stått for en av landets beste stripeserier i form av Kollektivet. I tillegg har spinoffserien Blacktööth og vitsetegningene Mannakorn også vist at serieskaperen har flere og gode humoristiske strenger å spille på.

Naturlig nok er det Liens tegneserier som står i fokus i tegneserieheftet Kollektivet. 23 av bladets tegneseriesider er fordelt mellom Kollektivet-striper og småhistorier samt en spesialhistorie med Blacktööth. Dessverre har man ikke brukt Mannakorn-ruter i bladet. Det er et savn, siden Mannakorn er blant de mest kreative vitsetegningskonseptene fra en norsk serieskaper.

Torbjørn Lien er i godslag for tiden som serieskaper. De nyeste Kollektivet-stripene holder høy kvalitet og viser at Lien har utviklet seg siden de første stripene av serien stod på trykk. Derfor er det ekstra interessant at også noen av de eldste stripene er gjengitt i heftet med kommentarer fra serieskaperen selv. Utmerket tiltak!

Jammen santen har Schibsted Forlag et eget bilag til dette heftet. Her er det ikke snakk om noen Donald-leke eller Tom & Jerry-haisolbriller. Derimot byr man på en CD-singel med Blacktööth. Nå skal ikke denne anmelder legge seg ut med å kommentere en musikkgenre som er svært lite representert i egen CD-hylle, men teksten til låten “Nightsweat Agony” representerer alle fordommer undertegnede har overfor musikkformen slik den presenteres i media og blant mannen i gaten. Morsomt! En egen spesialhistorie med Blacktööth er da også koblet mot singelplaten, og dette er for sikkerhets skyld en av de beste sekvensene med tegneserien Blacktööth. Det sier mye, når tegneseriealbumet Blacktööth fra tidligere i år var en meget vellykket og lesverdig utgivelse.

Biserier er det også plass til i Kollektivet nr. 2/2008. Den glimrende amerikanske stripeserien Fuzzy har tatt turen over til Kollektivet fra M-bladet, og serien har også fått følge av Plump-kollega Pels og poter. Henry Bronkens Deppedust og Lykketosk får en side i bladet der det går i absurd crazykomikk. Greit nok, men denne anmelder hadde gjerne sett litt Bøllefrø i stedet. Det er rett og slett en bedre tegneserie. Den finske serien Viivi og Wagner av Jussi Tuomola er et nytt bekjentskap, men de to sidene i bladet gir mersmak. Det samme gjør gjensynet med den amerikanske serieskaperen Evan Dorkin, som her er representert med Dork. Svenske Daniel Ahlgren skal også trekkes frem med tegneserien Ove, der en hardrocker i trettiårene får føle generasjonskonflikter på nært hold. Ahlgren har en spennende strek og en kjærkommen realisme i humoren sin.

Trenger vi et Kollektivet-hefte? Kanskje ikke, men Schibsted Forlag ser ut til å ha noe på gang her. Liens bidrag er absolutt det som holder oppe bladet, mens biserienes sammensetning spriker litt når man plasserer dem sammen. Det er mye bra lesestoff i heftet, men som helhet blir det noe fragmentert. Kanskje bladet rett og slett trenger å få satt seg litt først?

Kollektivet nr. 2/2008
44 sider
39,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
  1. Dorkin… Vi vil ha Milk & Cheese :)


    JK    24. July 2008, 10:36    #
  2. Det kan også være verdt å trekke frem at bladet inneholder en brillefin serie ved navn Optipess av Kristian Nygård!


    Mads    25. July 2008, 12:48    #
  3. Enig med Mads, – Optipess er en herlig serie!


    nilso    25. July 2008, 19:23    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)