I RUTE ( 4.08.08 )
Egmont Serieforlaget serverer en tredje bokserie der Frode Øverlis streker får fokus. Denne gangen dreier det seg om vitsetegningene Rutetid.
Ved siden av Pondus leker Frode Øverli seg med Rutetid. Dette er en ukentlig vitsetegning som blant annet trykkes i ulike aviser og i det vanlige Pondus-heftet. Tre album har det også blitt, og nå er den første Rutetid-boken i salg, der Egmont Serieforlaget har samlet de første 124 enruterne i kronologisk rekkefølge sammen med bakgrunnsstoff og vitsetegninger Øverli laget i sin Pyton-periode.
Det er ingen hemmelighet at denne anmelder er svak for Frode Øverlis arbeid som serieskaper. Han er en eminent tegner, som gjennom fortegninger og et distinkt uttrykk kan dra veksler på for eksempel slapstickhumor og karikaturer for å komme frem til mange morsomme poenger. Det ser vi også i denne utgivelsen, der Øverli viser at han er en dyktig humorist. Joda, Rutetid-boken er preget av ordspill, blødmer og vrier på dagligdagse uttrykk, men hele tiden er smilet og latteren ikke langt unna.
Frode Øverli er Norges ledende innen vitsetegninger. Det kan dokumenteres gjennom enruterne i denne boken. Dog må det skytes inn at det for de fleste Øverli-fans er det lite nytt her. Mange av vitsetegningene er tidligere trykt både i avis, Pondus-hefter og ulike album og julehefter, men det er godt å få materialet samlet på ett sted.
Rutetid 1
Av: Frode Øverli
ISBN 978-82-429-3690-5
144 sider
159 kroner
Egmont Serieforlaget
TØFF RÅSKAP <- Eldre | Nyere -> SCI FI I OSLO
Spiller vel egentlig ingen rolle om det er trykket før. Avisene er kastet, det er antagelig også de fleste av tegneserieheftene (om de ikke er stuet bort). Pris/produksjon henger på greip og dette er en fin softcover som egner seg som gaveidé, til egen samling, stuebordet osv. Øverlis varer er noe av det materialet som faktisk tåler å reprintes i ulike formater med ulikt fokus.
— JK 5. August 2008, 13:44 #
Vel, det er vel kanskje ikke slik for ALLE som liker Øverli og tingene hans i litt mindre monn enn “proffe” serieentusiaster…
Jeg vil tippe Serienett funker slik som alle andre aviser/magasiner – man anmelder/skriver om det man får tilsendt fra forlagene. Om da NC/J/D ikke sender Serienett noe materiale så får de heller ikke noe pressedekning…
— JK 6. August 2008, 00:10 #
No Comprendo, Jippi og Dongery er blant mange forlag som ikkje er synlege i dei fleste bladkioskar og daglegvarehandlar. “Rutetid” kjøpte eg på Rema 1000. Det er ein del av det. Viss det er slik at du meiner der er viktige utgivelsar som er blitt forbigått, så sett deg ned og skriv ei anmelding av ein slik ny-utgjeven serie og kontakt Kristian for å spørje om han er interessert i å publisere det. Dei fleste anmeldingane som er på Serienett vil eg tru er skrivne av folk som likar ein bestemt type seriar og difor er dei rette til å kommentere slike seriar i sin samanhang. (samt at dei kanskje allereie har bladet eller boka)
Viss der ikkje er nokon av anmeldarane som bidrar som les No Comprendo, Jippi og Dongery sine utgjevnader til vanleg, så er vel kanskje ikkje deira meining ein du er på utkikk etter heller.
— knut robert knutsen 6. August 2008, 10:54 #
Såvidt eg veit, Gonzales, så er der ikkje nokon stab utanom Kristian. Dette er ildsjelar og fans, mange av dei frå seriemiljøet i Bergenstraktene, som sender inn materiale meir eller mindre på dugnad. Det vil ikkje seie at dei er utan kvalifikasjonar til å anmelde seriar, men innanfor ein slik modell så er det slik at istadenfor at ein tar ein anmeldar og spanderar på han eit lynkurs i No Comprendo seriar (noko som eg tvilar på at der er budsjett til), så tek ein imot anmeldarar som les ein del av denna typen seriar og let dei få kome med synspunkt som er basert på kjennskap til denna “typen” seriar. At ingen slike anmeldarar har meldt si interesse til Serienett kan godt vere grunnen til at det er lite materiale om slike seriar her. (sjølv om eg trur det har vore ein del)
Og når eg snakkar om at Rutetid kan kjøpast på Rema 1000, så er det fordi alle desse No Comprendo, Jippi og Dongery seriane er slikt som dei færraste av oss, utanom dei som stoppar innom teikneseriesjapper i større byar, kjem i kontakt med til vanleg. Eg kan skjøne at du synast at det at desse heftene vert utgitt er mykje viktigare enn alt anna som kjem ut, men for dei fleste teikneserielesarane i Noreg så er det ikkje slik.
Likevel, så hadde det vore greit å få anmeldingar av alt nytt norskt som kjem ut. Men viss ikkje du har kandidatar til jobben, så er det vel fint lite som kan gjerast før nokon melder seg.
— knut robert knutsen 6. August 2008, 16:10 #
Jeg trodde leserne av nettsteder som Serienett i hovedsak var tegneserieINTERESSERTE i motsetning til alminnelige tegneserieLESERE som får sin månedlig dose tegneserier fra Rema eller Narvesen.
— Tor 7. August 2008, 11:00 #
Takk for innspill og kommentarer. Det trenger Serienett for å bli enda bedre.
Utgangspunktet for Serienett var å skape et norsk nettbasert tidsskrift om tegneserier. Fokus skal være på norske utgivelser, og det er kun unntaksvis at utenlandske utgivelser skal omtales.
Per i dag er Serienett et dugnadsprosjekt. Inntektene er få, og verken Norsk kulturråd eller Fritt ord har valgt å støtte Serienett. Reklameinntektene fra i fjor gikk med til å finansiere kostnadene med domenenavn og webhotell. Like fullt driver vi Serienett videre. Da Serienett startet opp for to og et halvt år siden, var tanken å delfinansiere driften ved salg av anmeldelser og annet tegneserierelatert stoff til ulike norske lokalaviser. Enkelte saker har blitt antatt og solgt, men så godt som alle lokalavisene vi har hatt kontakt med ønsker ikke å publisere tegneserieanmeldelser.
Økonomien styrer noe av Serienetts drift. Når det ikke er penger i kassen til å reise til Oslo for å dekke Oslo Comics Expo, så blir det nedprioritert. Når undertegnede oppholder seg utenlands under Raptus 2007 eller Tegneseriens dag 2008, så blir det ikke laget noen dagsaktuell rapport derfra. Like fullt har Serienett dekket evenementene på forhånd, og det er også viktig.
Vi gir ikke opp tanken på offentlig støtte. Mens Norsk kulturråd ikke støtter nettbaserte tidsskrift, har Statens kulturråd i Sveriges laget nye retningslinjer for tidsskrift der støtteordningen også gjelder rene nett-tidsskrift. Forhåpentligvis vil vi etter hvert også få en slik ordning her i Norge.
Serienett har en bergensbasert redaksjon. Undertegnede er ansvarlig redaktør, og redaksjonen ellers består av Trond Sætre, Frank Flæsland og Arild Wærness. Alle er tegneseriekyndige mennesker. Som alle andre har vi hver vår smak og egne interesseområder også innenfor den niende kunstart. Redaksjonen har hatt noen få redaksjonsmøter, men mesteparten av det redaksjonelle arbeidet foregår per e-post.
Ved jevne mellomrom mottar Serienett anmeldereksemplarer fra ulike forlag. Anmeldereksemplarene fordeles mellom redaksjonsmedlemmene. Målet er å anmelde alt vi får tilsendt, men det er ikke alltid det går. I tillegg anmelder vi enkeltutgivelser redaksjonsmedlemmene mener bør omtales. Siden det er tegneseriene som selges i dagligvarebutikker, bensinstasjoner og kiosker som er lettest tilgjengelig for mannen i gaten her til lands, er det også viktig å dekke slike utgivelser også.
Serienett har hele tiden tatt imot tekster og anmeldelser fra folk utenfor redaksjonen. Det vil vi fortsette med, fordi det er viktig at det finnes flere røster og penner i en redaksjon. Også ekstra anmeldelser av utgivelser Serienett allerede har skrevet noe om er bare et pluss for å få et bedre tidsskrift om tegneserier.
— Kristian Hellesund 7. August 2008, 11:07 #