Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VANDRINGER I FABELLANDSKAP (19.08.08 )

Rui Tenreiro fortsetter å utvikle seg som serietegner og forteller i Høytiden.

Av: Trond Sätre

Noen vil kanskje huske Tenreiro fra utgivelsen Trost i fjor. Atskillig flere vil nok kjenne ham igjen fra illustrasjonene på melkekartongene. Den enkle, stilistiske streken han brukte den gangen har han tatt med seg til tegneserieboka Høytiden.

”Høytiden” er et mer ambisiøst verk enn ”Trost”; Dette er en 110 siders historie lagt til et fantasilandskap inspirert av japansk kunst. Handlingen er sentrert om to vandingsmenn som blir kjent med underlige vesen og en høytidsstemt fruktbarhetsfest ute på landsbygda. Som en hyllest til mannen som trolig har inspirert ham både i tegning og historiefortelling, drar Tenreiro også Antoine de Saint-Exupery (forfatteren av ”Den Lille Prinsen”) inn i handlingen.

”Høytiden” har en konkret handling som imidlertid ikke føles like viktig som den symbolmettede og overveiende grafiske fortellermåten. Det er den leseren kommer til å huske, og det er den Tenreiro virkelig mestrer. Serien er trykket i tre farger: Svart, hvitt og kjølig blått. Valget av sistnevnte farge er nødt til å være helt bevisst, og er viktig for å skape akkurat den rette stemningen. Men ikke all symbolikken gjør like godt inntrykk på meg. Igjen bruker han trosten (eller en liknende, svart fugl) som gjennomgående symbol, men dens betydning er mer uklar denne gangen. Og Saint-Exuperys gjestopptreden er en litterær/historisk referanse som ikke føles naturlig eller nødvendig for handlingen.

”Høytiden” er en typisk smal utgivelse hvis verdi ligger mye mer i det grafiske enn det litterære. Samspillet mellom tegningene er en fryd å studere. Utgivelsen kommer sannsynligvis til å selge nesten ingenting, men som en lettlest heftet tegneseriebok til en ikke helt uoverkommelig pris, bør det ikke være så vanskelig å gi ”Høytiden” en sjanse.

Høytiden
Av: Rui Tenreiro
ISBN 9788292226148
110 sider
160 kr.
Jippi forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)