Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

STEINKJER SERIELIGA BEGÅR HÆRVÆRK (18.08.08 )

Tegneseriealbumet Hærværk ble utgitt av Steinkjer Serieliga forrige uke. Serienett har fått serieligaens Arne Bye til å fortelle mer om utgivelsen.

Av: Kristian Hellesund

Fire serieskapere som er bosatt i Steinkjer er albumaktuelle akkurat nå. Som medlemmer i Steinkjer Serieliga står Ida Eriksson, Torgeir Trapnes, Per Arne Kulstadvik og Arne Bye bak Hærverk.

Serienett spurte serieligaens Arne Bye hvorfor de gir ut eget album.
-Vi har jo en målsetning om å spre tegneserieinteressen i Steinkjer og Nord-Trøndelag og hva tegneserier kan være, og fant ut at selv om vi hadde gjort oss godt synlige med arrangementene våre i forbindelse med 24 hour comics day i fjor og Tegneseriens dag tidligere i år så var det ytterst få som hadde lest noen av seriene våre, så da utgir vi et album for å presentere tegneseriemiljøet i Steinkjer igjennom tegneseriene våre. Selv om utstillinger og sceneshow helt klart vekker nysgjerrighet så tror jeg at det til syvende og sist er tegneseriemediet i seg selv som må vekke interessen. Dessuten, etter å ha vært med i Trondheimstegnerne i så mange år hvor jeg også var med på å utgi tre nummer av Slagg, så synes jeg det var litt ille om jeg måtte forlate Steinkjers tegneseriemiljø våren 2009 uten å ha utgitt noe, forteller Bye.

Hva inneholder Hærværk?
-I planleggingsfasen ble vi enige om at vi skulle få 10 sider hver og alle seriene måtte ha en form for tilknytning til Steinkjer, selv om denne preferansen kunne være tynnere enn mors hjemmelagde flatbrød. Dette har resultert i fire veldig forskjellige serier både i uttrykk og innhold, for vi er veldig forskjellige serieskapere men jeg synes det er bare bra at seriene i Hærværk er så sprikende i utformingen, sett i sammenhengen det er utgitt i. Dette er ingen utgivelse som får terningkast seks, men når det er så stor spredning i sjanger og uttrykk viser det at i Steinkjer Serieliga er det plass til alle, med adresse i Steinkjer, som lager tegneserier. Her har vi plass både til glade amatører som gjør dette utelukkende som en hobby og de som satser litt høyere, men likevel har alle seriene i Hærværk sine kvaliteter, forklarer serieskaperen.

Hvorfor ønsker serieligaen å ha en lokal Steinkjer-profil?
-Da slipper vi å bry oss med resten av landet, så latskap kanskje? Neida, det er vel mer fordi vi kjenner vår kapasitet og derfor begrenser vi oss til å holde virksomheten i nærmiljøet. Det betyr riktignok ikke at vi nekter å dra utenfor kommunegrensen. Vi har jo blitt invitert av Outland i Trondheim til å komme dit i slutten av september for å ta en signeringsøkt, og tidligere samme måned drar to representanter fra Serieligaen til Raptus for å dytte Hærværk på bergenserne. Men når vi i utgangspunktet ønsker å være lokale er det naturlig å underbygge Steinkjerprofilen for å vise tilhørighet til Steinkjer, for da er det ikke tvil om hvor vi hører til. Pluss at lokale medier elsker lokalpatriotisme (host).
-Men det virker jo som om vi har en positiv effekt ikke bare i Steinkjer, men også ellers i landet. Tidlig i sommer fikk jeg jo mail om at det var i ferd med å dannes et tilsvarende nettverk i Molde inspirert av hva vi hadde fått til. Det gjorde meg veldig glad. Jeg håper at de igjen inspirerer noen andre så vi virkelig får gjort kultur-Norge oppmerksomme på at den niende kunstart ikke nødvendigvis bare trenger å omhandle bukseløse ender, slår Arne Bye fast.

Serieskaperne i Steinkjer Serieliga står for ulike stilarter og genrer innen den niende kunstart. Er det en styrke for både Hærværk og serieligaen?
-Helt klart ja. Det er ikke til å unngå i et slikt nettverk å bli påvirket av hverandre, og det gjør det bare mer spennende når vi er så forskjellige. Hadde alle holdt på med det samme tror jeg vi hadde blitt veldig fastlåste. Det får jo hver enkelt til å tenke nytt, mener Bye.

Hva er neste sprell fra Steinkjer Serieliga? Flere utgivelser?
-Noen ny utgivelse blir det nok ikke på en stund, men vi kommer nok til å finne på noe i løpet av høsten, spesielt fordi vi har klart å rekruttere flere nye medlemmer som må inkluderes på en eller annen måte. Dessuten blir dette mitt sannsynligvis mitt siste år i Serieligaen siden jeg er ferdig med studiene ved HiNT til våren ‘09, så da må i hvert fall jeg jo utnytte tiden som er igjen til å finne på noe moro før jeg drar videre. Selv om jeg er sikker på at Serieligaen består etter at jeg har dratt, avslutter Arne Bye.

divider
  1. kjempe bra arne bye. stå på steinskjær!


    mortenmikael    19. August 2008, 14:30    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)