Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TRIVELIG GJENSYN ( 3.10.08 )

De første fire albumene av InkaLills albumserie Ridderne av Dor er gjenutgitt i første bind av samleboken Trollmannskeiseren. Det er en verdig utgivelse med en av Norges beste fantasytegneserier.

Av: Kristian Hellesund

God, norsk fantasy i tegneserieformat finnes det altfor lite av, men med gjenutgivelsen av Ridderne av Dor viser i alle fall forlaget Vigmostad & Bjørke at det satser på genren. InkaLills albumserie dukket opp for første gang fra Bladkompaniet i 1992 med albumet Hjertets knekt. Frem til 2002 kom det seks nye album i en serie som må sies å være nittitallets største satsing på episke, norske tegneserier.

De opprinnelige albumene er for lengst blitt antikvariske, og Vigmostad & Bjørke har tatt det for seg å samle dem mellom stive permer i to bind. Første bind, Trollmannskeiseren 1, er i salg nå. Det tar for seg albumene Hjertets knekt, Ønskeringen, Tryllehornet og Lovens bokstav. Det første og fjerde av disse albumene ble i sin tid belønnet med Sproingprisen.

Handlingen går for seg i Dor-landene, der mennesker, alver og dyreskikkelser med menneskelige trekk omgås hverandre. Vi følger her først og fremst Hassel Hvitveis og hans følgesvenner i kampen mot den onde trollmannen Incense Overall. Følgesvennene er av det klassiske slaget. Hovedhelten selv, Hassel Hvitveis er i likhet med Tolkiens Bilbo ikke akkurat den man forbinder med heltedåder. Like fullt står han frem i et spennende persongalleri som troverdig og klar til dyst. Han fylles ut av skikkelser som kan ta for seg de mer fysiske, tankefulle og humørfylte oppgavene underveis.


Det første møtet med helten i Ridderne av Dor, Hassel Hvitveis.

Det er hyggelig å ta et nytt dypdykk i Dor-landene. InkaLill er en dyktig tegner og forteller, og hun spiller på flere strenger gjennom albumene. Her går det i gode karakterskildringer, fin fortellerflyt samt god og variert bruk av både humor og spenningselementer. Lovens bokstav er helt klart høydepunktet, der et godt utført kontrapunkt av spenning og sidehandlinger skaper en meget lesverdig historie.

Albumene har fått en oppussing i denne samleutgaven. De er nykolorerte og tekstet på nytt. Her og der har i tillegg InkaLill gjort teksten litt sprekere, slik at helhetsinntrykket er enda bedre enn i førsteutgivelsene. I tillegg inneholder denne utgivelsen bakgrunnsstoff om de ulike albumene. Anbefalt!

Ridderne av Dor: Trollmannskeiseren 1
Av: InkaLill
ISBN 978-82-419-0517-9
176 sider
299 kroner
Vigmostad & Bjørke

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)